2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 31.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 31.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: kādas izmaiņas no šodienas gaidāmas Jēkabpils pilsētas autobusu satiksmē? Kā Jēkabpils futbolistiem veicās Spānijā? Un Kā varētu mazināt smagu negadījumu skaitu?

 

 Ministru prezidente Laimdota Straujuma prognozē, ka šodien valdība ārkārtas sēdē atbalstīs nākamā gada valsts budžeta projektu. Vēl pirms valdības sēdes notiks diskusijas ar sociālajiem partneriem, kur plānotas sarunas par minimālās algas apmēru un neapliekamo minimumu. Jau šodien budžetu arī plānots atbalstīt valdībā.

 

No šodienas saistībā ar siltumtrases rekonstrukciju būs slēgta Zaļā iela posmā no Pormaļa līdz Pasta ielai. Pilsētas autobusi no poliklīnikas kursēs pa Blaumaņa ielu apkārt ģimnāzijai. Pietura “Ģimnāzija” uz Zaļās ielas pie dārzniecības būs slēgta. Tuvākā pietura – “Gimnāzija” būs pie Oskara Kalpaka laukuma jeb 8.autobusa galapunktā. Savukārt ārpus pilsētas autobusi no Biržiem uz autoostu kursēs pa Pormaļa ielu.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā deputāts Andris Rutko informēja par Jēkabpils futbolistu sasniegumiem Spānijā, izrādot deputātiem iegūtos kausus un spāņu laikrakstu, kurā rakstīts par jēkabpiliešu uzvarām. Rutko sacīja, kad spāņi zaudēja Jēkabpils komandai ar 1:6, tad viņi no laukuma aizgāja nodurtām galvām pat neatsveicinoties no jēkabpiliešu komandas, tā pārkāpjot noteikumus. No 17.-22.augustam Spānijas pilsētā Palensā norisinājās XXVI (26.) Draudzības kauss, kurā piedalījās futbola komandas no 7 valstīm. Latviju sacensībās pārstāvēja Jēkabpils futbolisti, kopumā delegācijas sastāvā uz Spāniju devās 35 cilvēki. Jaunākā grupa Draudzības kausā ieguva 2.vietu, U-16 jauniešu komanda – 1.vietu, bet U-19 – 2.vietu.

 

Ventspilī norisinājās Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas 19. veselības spartakiāde. Autobusa celšanas sacensībās jēkabpilieši Valdis Bružs un Modris Medveckis ieguva 7.vietu. Zolītes turnīrā komandai 2. vietu izcīnīja Juris Rutkis un Valērijs Sitjko. Profesionālajā divcīņā jēkabpilieši Edijs Grudinskis un Vitālijs Tavkins ierindojās 14. vietā. Līderpozīcijas volejtenisā nodemonstrēja Imants Stabulnieks, Edijs Grudinskis un Inita Dimante — viņiem 1. vieta. Priekšnieku sacensībās uzņēmumu vadītājiem vajadzēja demonstrēt savas prasmes pārvietoties ar «Mercedes Benz» un elektrisko triciklu. Jēkabpils autobusu parka direktoram Jānim Ščerbickim bija labākais laiks autovadīšanā, bet disciplīnas kopvērtējumā viņš izcīnīja 8. vietu. Autobusa vilkšanā Aivars Dericāns, Sandris Dimants, Modris Medveckis, Raimonds Šmeiksts un Valdis Bružs — bija devītie, bet stafetē Edijs Grudinskis, Ieva Strautiņa, Inita Dimante, Jānis Daudzvārds un Sandris Dimants — desmitie. Tāds pats rezultāts arī daudzcīņā, bet spartakiādes kopvērtējumā Jēkabpils autobusu parkam – 3.vieta.

 

Un vēl

 

Satiksmes drošības uzlabošanā uzsvars jāliek uz šoferu izglītošanu un autovadītāju slēpto uzraudzību. Tāpat nepieciešams piemērot liegumu jauniem šoferiem braukt ar jaudīgiem auto, uzskata bijušais Ceļu policijas priekšnieks un pašreizējais pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes loceklis Edmunds Zivtiņš. Lai satiksmes drošības situāciju uzlabotu, ir jāiegulda līdzekļi, jo pašas no sevis problēmas neatrisināsies - ir jāstrādā pie policistu un autovadītāju izglītības līmeņa celšanas, stingrākas šoferu kontroles un tehnisko līdzekļu ieviešanas, kas atvieglotu policijas darbu, uzskata Zivtiņš. Bijušais Ceļu policijas priekšnieks arī uzskata, ka būtu nepieciešams jaunajiem autovadītājiem ierobežot automašīnas jaudu, proti, autovadītājs uzreiz pēc tiesību iegūšanas nevarētu pārvietoties ar jaudīgu spēkratu.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādos veikalos cilvēki visbiežāk iepērkas? Kāpēc jaunieši nevar atrast darbu? Un Kur un kā ornitologi svinēs biedrības 30 gadu jubileju?

 

Autotransporta direkcija pārbauda Latvijas pilsētu sabiedriskā transporta braukšanas tarifu pamatotību, taču tiešā vaidā biļešu cenas ietekmēt nevar. Pārbaudes notikušas arī Jēkabpilī. Zināms, ka valstī ir divi sabiedrisko pārvadājumu pasūtītāji – lielās pilsētas, kuras pasūta pārvadājumus savā teritorijā, un valsts autotransporta direkcija, kura pasūta pārvadājumus pārējā Latvijas teritorijā. Ir arī ļoti skaidrs nosacījums – tas, kurš pasūta pakalpojumus, arī apņemas kompensēt to radītos zaudējumus. Vienlaikus direkcija visu pilsētu gadījumā pārbauda, vai tie izdevumi, kas tiek iekļauti tarifā, atbilst Ministru Kabineta noteikumiem. Pārbaudē secināts, ka Jēkabpils autobusu parks strādā saskaņā ar likumdošanu.

 

Jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpināja pieaugt un bija par 4,9 % lielāks nekā pirms gada. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, iedzīvotāji biežāk preces iegādājās Interneta un lietoto preču veikalos. Kopumā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu sekmē darba algas pieaugums, kas attiecīgi pozitīvi ietekmē iedzīvotāju pirktspēju. Paredzams, ka arī šā gada otrajā pusē saglabāsies darba samaksas pieaugums, kas sekmēs mazumtirdzniecības kāpumu.

 

Ja pašvaldība nevar nodrošināt ģimenes ar vietām bērnudārzos, tai jāspēj piedāvāt alternatīvs risinājums, tajā skaitā finansējot privātos bērnudārzus, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja tiesībsargs Juris Jansons. Viņš norādīja, ka nodrošināšana ar bērnudārzu, ir viena no pašvaldību funkcijām, un nevar prasīt, lai vecāki, kuru bērniem pietrūkst vietas pašvaldības bērnudārzā, paši finansētu mazuļu gaitas privātajos dārziņos. Jansons atzina, ka šobrīd valstī vietas pašvaldību bērnudārzos trūkst vairāk nekā 8000 bērnu. Tiesībsargs aicināja par gadījumiem, kad pašvaldības atsakās nodrošināt bērnam vietu bērnudārzā, liekot vecākiem par bērna gaitām privātā dārziņā maksāt pašiem, ziņot Tiesībsarga birojam.

 

Turpinām ziņas

 

Ekonomikas eksperti norāda, ka taksometru nozarē pēdējos pāris gadus tiek novērota tendence - izzūd lielās un vidējās taksometru kompānijas, kas tiek aizvietotas ar "privātšoferiem", norāda nozares eksperti. Tas tiešā veida norādot uz slikto ekonomisko situāciju valstī. Vairākas ekonomiskās krīzes ir pierādījušas, ka gadījumā, ja cilvēkam ar personīgo automašīnu trūkst naudas, - vairums no tiem izbrauc uz ielām "sniegt taksometru pakalpojumus". Nozares eksperti neredz situācijas uzlabošanās iespējas tuvākajā laikā, jo taksometru sabiedriskās organizācijas netiekot uzklausītas valsts amatpersonu līmenī.

 

Vairāk nekā puse jeb 59% iedzīvotāju domā, ka jauniešiem atrast darbu traucē darba devēju nevēlēšanās pieņemt darbā cilvēkus bez pieredzes, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja. Gandrīz puse jeb 47% aptaujāto uzskata, ka jaunieši nevēlas strādāt par piedāvātajām algām, bet 39% aptaujāto ir pārliecināti, ka jauniešu iegūtā profesija neatbilst darba tirgus pieprasījumam. Trešā daļa aptaujāto kā vienu no galvenajiem iemesliem atzīmējuši, ka valstī kopumā trūkst darba vietu. Raksturojot darba devējam nozīmīgākos kritērijus, izlemjot, kuru no pretendentiem pieņemt darbā, visbiežāk jeb 64 procentos starp svarīgākajiem aptaujātie minējuši darba pieredzi attiecīga jomā vai amatā, kas arī ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem, lai jaunietis varētu atrast darbu.

 

Un vēl

 

Novembrī norisināsies Latvijas Ornitoloģijas biedrības 30 gadu jubilejai veltīts zinātnieku saiets. Tā laikā no 6.-8.novembrim Madlienas pagastā, neformālā gaisotnē paredzēts pārrunāt pētījumu rezultātus, kā arī dalīties putnu novērošanas piedzīvojumos. Saietā gaidāmas arī diskusijas par plēsīgo putnu monitoringu, ziemojošo ūdensputnu uzskaiti nākamajā gadā, jaunākajiem datiem par jūrasērgļu aprīkošanu ar raidītājiem, putnu barošanas aspektiem, putnu vērošanas sacensībām un citām tēmām. Tāpat pasākumā gaidāmas arī praktiskas nodarbes, piemēram, pūču būru darbnīca un pieredzes apmaiņa par būrīšu izgatavošanu.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā mainīsies maksa par braukšanu sabiedriskā transportā Aknīstes novadā? Kļuvis zināms, kā policijai izdevās notvert Imantas pedofilu, Un Ko liecina sinoptiķu prognozes par gaidāmajiem laika apstākļiem Zinību dienā - 1.septembrī?

 

Autotransporta direkcija rīt uzsāks reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifu vienādošanu un pirmās izmaiņas paredzētas Bauskas, Tukuma un Aknīstes novadā. Ņemot vērā, ka autobusa biļetes cena būs atkarīga no pasažieru mērotā attāluma un patlaban Latvijas reģionos tarifi ir krasi atšķirīgi, braukšanas maksas vienādošanas rezultātā būs posmi, kuros tā paliks nemainīga, samazināsies vai nedaudz palielināsies. Plānots, ka Aknīstes novadā, kur sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošina "Aknīstes pakalpojumi", minimālā braukšanas maksa nemainīsies, bet, braucot garākus attālumus, biļetes cena nedaudz palielināsies.

 

Īstenojot Austrumlatvijas Radošo pakalpojumu centra "Zeimuļs" projektu, Rēzeknes pašvaldība pieļāvusi kļūdas, kas pilsētai izmaksās vairāk nekā divus miljonus eiro, tā ir summa, kas Rēzeknei par šo projektu netiks atlīdzināta no Eiropas fondiem, ziņo raidījums "De facto". Galvenais iemesls, kādēļ piemērota finanšu korekcija – uzraugi secinājuši, ka nav ievēroti godīgas konkurences principi iepirkumā. "Zeimuļu" svinīgi atklāja 2012.gada 1.septembrī. Bet atklāšanas diena tika vairākkārt pārcelta. Darbi bija iekavējušies. Būvi pabeidza gadu vēlāk nekā solīja konkursa uzvarētājs - būvfirma "Re&Re". Viņi piedāvāja ēku uzcelt vienpadsmit mēnešos par 6,8 miljoniem eiro. Taču "Zeimuļu" uzcēla 24 mēnešos. Un būvniekam pārskaitītā nauda bija aptuveni astoņi miljoni eiro. Ar šādu piedāvājumu "Re&Re" konkursā nebūtu uzvarējis. To tagad secina uzraugošās iestādes. To ieskatā notikusi nevienlīdzīga attieksme pret pretendentiem, kas arī bija galvenais iemesls Eiropas finansējuma atņemšanai.

 

Latvijas drošību šobrīd stiprina vairāk nekā 460 NATO valstu karavīru, kuri Latvijā uzturēsies vairākus mēnešus, taču šobrīd precīzi nav zināms, cik liela būs sabiedroto spēku klātbūtne rudenī un ziemā, liecina Aizsardzības ministrijas informācija. Latvijā uzturas Dānijas, Vācijas un ASV karavīri. ASV spēki rotācijas kārtībā Latvijas drošību stiprina jau kopš pagājušā gada pavasara, un saskaņā ar ASV amatpersonu teikto šīs valsts militārie spēki turpinās klātbūtni Baltijā tik ilgi, cik vien tas būs nepieciešams.

 

Turpinām ziņas

 

Par tā dēvēto Imantas pedofilu sauktais vīrietis bijis aizturēts jau martā - toreiz aizturēšanas iemesls bijusi neliela zādzība lielveikalā, zaglim veiktas DNS analīzes, bet pirms to rezultātu saņemšanas viņš atlaists brīvībā, raksta "Tvnet". Kad policijā saņemti DNS analīžu rezultāti un saprasts, ka zaglis varētu būt Imantas pedofils, viņš ticis meklēts ar jaunu sparu. Tikai vasarā meklēšana vainagojusies ar rezultātiem un pedofils noķerts. Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava atzinusi, ka pedofils ir aizturēts pēc DNS sakritības identificēšanas. Policijas pārstāve atturējās no plašākiem komentāriem un kriminālprocesa detaļu apspriešanas publiski.

 

Vidējais viedtelefona lietotājs ir 25 līdz 34 gadus veca sieviete no Rīgas ar augstāko izglītību, liecina interneta izpētes un konsultāciju uzņēmuma "Gemius" dati. Noskaidrots, ka Latvijā internetu no viedtālruņiem lieto 690 tūkstoši cilvēku, no tiem 52% ir sievietes, bet 48% - vīrieši. Aplūkojot viedtelefonu lietotāju vecuma struktūru, 13% lietotāju ir septiņus līdz 14 gadus veci, 22% - 15 līdz 24 gadus veci, 29% - 25 līdz 34, 16% ir divās vecuma grupās no 35 līdz 44 gadi un no 45 līdz 54 gadi, kamēr atlikušie 7% ir vecāki par 55 gadiem. Visvairāk viedtelefonu lietotāju dzīvo Rīgā - 39%, bet 29% lietotāju ir augstākā izglītība.

 

Un vēl

 

Jaunākās sinoptiķu prognozes liecina, ka rīt, 1.septembrī, Latviju no rietumiem sasniegs lietus mākoņi, vietām līs ļoti stipri, iespējams arī spēcīgs pērkona negaiss. Rietumeiropā veidojas liels ciklons, kas tuvākajā diennaktī kļūs spēcīgāks un nonāks Skandināvijas dienvidos. Gar tā austrumu malu karstās gaisa masas no dienvidiem pārvietosies tālāk uz ziemeļiem, sasniedzot Lietuvu un Baltkrieviju, kur gaisa temperatūra septembra pirmajā dienā var pakāpties attiecīgi līdz +34 un +37 grādiem. Tikmēr Latvijā maksimālā gaisa temperatūra Zinību dienā gaidāma no +14 grādiem Vidzemē un Ziemeļlatgalē līdz +27 grādiem Kurzemes dienvidos.

 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpilī noritēs tautas skaitīšana? Kā var ziedot svētā Miķeļa baznīcas torņa remontam? Un Kāpēc sinoptiķi šonedēļ prognozē meteoroloģiskā rudens iestāšanos?

 

No trešdienas, 2.septembra Centrālā statistikas pārvalde uzsāks tautas mikroskaitīšanu, kuras mērķis ir noskaidrot, cik precīzi oficiālā statistika atspoguļo iedzīvotāju skaitu Latvijā, republikas nozīmes pilsētās un novados. Statistikas pārvalde ir atlasījusi 15 tūkstošus mājokļu Latvijā, no tiem 168 Jēkabpilī, un tautas mikroskaitīšanā noskaidros, cik pastāvīgo iedzīvotāju dzīvo šajos mājokļos. Aptaujā piedalās to mājokļu iedzīvotāji, kuri saņēmuši vēstuli ar aicinājumu piedalīties tautas mikroskaitīšanā. No 2. septembra līdz 15. septembrim iedzīvotāji varēs aizpildīt aptaujas anketu statistikas pārvaldes mājaslapā. Ja anketa netiks aizpildīta elektroniski līdz 15. decembrim, intervētājs aptaujās mājokļa iedzīvotājus telefonintervijā vai klātienē. Tautas mikroskaitīšanas bezmaksas konsultatīvais tālrunis: 80000320.

 

 Šī gada sākumā Jēkabpilī dzīvoja 23 tūkstoši 19 iedzīvotāji. Gada laikā iedzīvotāju skaits samazinājies par 1,1%, bet salīdzinājumā ar 2011. gadu Jēkabpilī ir par 6,7% jeb tūkstots 653 iedzīvotājiem mazāk. Pērn pilsētā piedzima 216 mazuļi – par 18,7% vairāk nekā 2013. gadā. 71% Jēkabpils iedzīvotāju dzīvo daudzdzīvokļu mājās, bet 24% – individuālajās mājās. Līdz 1945. gadam būvētās mājās dzīvo 10% iedzīvotāju, 1946. – 1990. gadā būvētās mājās – 84% un pēc 1990. gada būvētās mājās – 4%. Ūdensvads ir pieejams 91% Jēkabpils iedzīvotāju, bet centrālapkure – 76%.

 

 Jēkabpilī 62% pastāvīgo iedzīvotāju mājās pārsvarā lieto latviešu valodu, bet 38% – krievu valodu. 14% iedzīvotāju ir augstākā izglītība, bet 4% – zemāka par pamatizglītību.

 

Turpinām ziņas

 

 Divas dienas, 17. un 18.septembrī, Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā Jelgavā un Jēkabpilī norisināsies starptautiska zinātniski praktiskā konference "Strūves ģeodēziskajam lokam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – 10". Šogad jūlijā apritēja desmit gadi, kopš UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauts Strūves ģeodēziskais loks. Konference tiek rīkota, la akcentētu šī notikuma nozīmīgumu. Konferences pirmā darba diena, kurā notiks lasījumi par mērījumu vēsturi un to zinātnisko nozīmi, norisināsies Jelgavā. Savukārt otrā darba diena notiks Jēkabpils Vēstures muzejā, Krustpils pilī. Šajā dienā konferences dalībnieki dalīsies pieredzē par Strūves ģeodēziskā loka popularizēšanu, tā potenciālu tūrismā.

 

13.s un 26.septembrī Jēkabpils Sv.Miķeļa evaņģēliski luteriskajā baznīcā izskanēs divi labdarības koncerti, ko sniegs Rīgas Gospelkoris un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa. Rīgas Gospelkora koncerts 13.septembrī sāksies plkst.18, bet Lūriņas programma "Dziesmas par brīnumiem" - 26.septembrī plkst.18. Ieeja abos koncertos - par ziedojumiem, kas tiks novirzīti Jēkabpils Sv.Miķeļa evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanai.

 

Un vēl

 

Šonedēļ laiks Latvijā pakāpeniski kļūs arvien vēsāks un nedēļas otrajā pusē lielākajā valsts daļā iestāsies meteoroloģiskais rudens. Par meteoroloģiskās vasaras beigām un rudens sākumu uzskata laiku, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra stabili pazeminās vismaz līdz +15 grādu atzīmei. Nedēļas otrajā pusē siltāks būs tikai vietām piekrastē. Valdošie nedēļas otrajā pusē būs dienvidrietumu, rietumu vēji, bet svētdien vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem. Visā valstī līs, vietām ar negaisu un krusu, gaisa temperatūra dienas laikā nepārsniegs +13..+17 grādus.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kurus siltumtrašu posmus rekonstruē Jēkabpilī? Kas mainījies latvijas b īstamajos autoceļu posmos? Un Kāda būs minimālā alga no nākamā gada?

 

SIA “Jēkabpils siltums” sācis siltumtrases no Vienības ielas līdz Viestura ielai un no Brīvības ielas līdz Jaunajai ielai rekonstrukciju. Darbi noritēs divos posmos. Uzņēmuma vadītājs Aleksandrs karpenko sarunā ar Radio1 stāsta, ka patlaban darbi norit Kena parka posmā un ir demontētas virszemes siltumtrases. Līdz ar to Jēkabpilī vairāk nebūs virszemes trašu. To vietā tiks ierīkota siltumtrase ierokot caurules zemē. Projektu atbalsta Eiropas Kohēzijas fonds un pēc darbu beigšanas, ja tie būs noritējuši saskaņā ar noteikumiem un paredzētajā termiņā, uzņēmumam no Eiropas naudas tiks atmaksāti 30% jeb aptuveni 200 000 eiro. Patlaban SIA “Jēkabpils siltums” ņēma kredītu, lai rekonstrukcijas darbus segtu pilnā apmērā. Projekta izmaksas – 695 tūkstoši eiro rekonstrukcijas darbiem un aptuveni 10 tūkstoši eiro projekta uzraudzības nodrošināšanai. Darbus veic SIA “PMK” un siltumtrase tiks atjaunota līdz 9.oktobrim. Līdz ar to rekonstrukcijas darbi apkures sezonas sākumu nekavēs. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā Radio1.lv.

 

„Latvijas Valsts ceļi” visbīstamākajos ceļu posmos jeb tā sauktajos melnajos punktos šā gada laikā ir aizliegusi iespēju nogriezties pa kreisi. Darbs pie satiksmes negadījumu mazināšanas turpinās – latvijas valsts ceļi sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas ekspertiem analizēs ceļu satiksmes negadījumu iemeslus un līdz 25. septembrim savu redzējumu un priekšlikumus satiksmes drošības uzlabošanai iesniegs Satiksmes ministrijā.

 

Lombards "Moda kapitāls" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 50 tūkstoši eiro zaudējumiem. Arī gadu kopumā plānots noslēgt ar zaudējumiem, teikts nerevidētajā uzņēmuma pirmā pusgada finanšu pārskatā. Jau ziņots, ka arī pērn "Moda kapitāls" strādāja ar zaudējumiem, kas gada griezumā sasniedza gandrīz 140 tūkstoši eiro. Pārskatā norādīts, ka šogad turpinājies process, kas mainījis uzņēmuma kredītportfeļa struktūru, samazinoties nelielo aizdevumu īpatsvaram, kas radījis negatīvu ietekmi uz uzņēmuma finansiālajiem rezultātiem un ienākumiem. Uzņēmums prognozē, ka līdzīga situācija varētu saglabāties arī turpmāk. Jēkabpilī atrodas divas uzņēmuma filiāles.

 

Turpinām ziņas

 

Pārtikas un veterinārais dienests šodien sāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Vakcīnu izvietošanu, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, plānots pabeigt septembra vidū. Vakcīnas iecerēts izvietot pierobežā - 70 līdz 100 kilometru attālumā no Latvijas - Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežas, arī apdzīvotu vietu tuvumā. Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi. Lai gan mājas dzīvniekiem pēdējo divu gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums, pārtikas un veterinārais dienests aicina veikt mājas dzīvnieku, īpaši lauku sētās turēto, vakcināciju pret trakumsērgu.

 

Arī pēc pagājušās nedēļas donoru lielās atsaucības Valsts asinsdonoru centram joprojām pietiekamā daudzumā nav vairāku asins grupu asins krājumi. Lai palielinātu krājumus, centrs īpaši aicina atsaukties donorus ar 0 rēzus negatīvu, kā arī A rēzus pozitīvu un negatīvu, B rēzus negatīvu asins grupu faktoru. Pagājušajā nedēļā centra aicinājumam ziedot asinis atsaucās tūkstots 282 cilvēki, kas ir par 241 cilvēku jeb 11% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Jēkabpils slimnīcā asinis iespējams ziedot regulāri. Jau ziņots, ka Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no iedzīvotājiem, kuri to varētu darīt.

 

Un vēl

 

Valdību veidojošās koalīcijas partneri šodien tomēr vienojās minimālo mēnešalgu nākamgad palielināt no pašreizējiem 360 eiro līdz 370 eiro. Jautājumu par nākamā gada valsts budžetu un nodokļiem gan vēl šopēcpusdien skatīs Ministru kabinets.

 

Atstājiet komentāru