2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 18. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 18. jūnijā

ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: „Laimai” var nākas tiesāties ar Krievijas saldumu ražotāju; „Jēkabpils Pakalpojumi” iepērk jaunu tehniku; Inta Ūbele iekļauta Kultūrizglītības padomē

"Laimai" var nākties pārtraukt konfekšu "Lācītis ķepainītis" pārdošanu Lietuvā, jo tiesa apmierinājusi Krievijas saldumu ražotāja "Krasny Oktyabr" prasību par preču zīmes anulēšanu, vēsta raidījums "LNT Ziņas". Cīņa tiesās par šīs kopš Padomju laikiem populārās preču zīmes piederību turpinās jau trīs gadus. Pirmo reizi strīds risināts pēc "Laimas" rosinājuma, bet otru reizi šogad maijā – pēc "Krasny Oktyabr" iniciatīvas. Līdz šim tiesu lēmumi Latvijā ir bijuši par labu "Laimai", un atzīts, ka "Krasny Oktyabr" preču zīme "Miška kosolapij" Latvijā nav spēkā, tādēļ Krievijā ražotos "lācīšus" Latvijā pārdot nedrīkst. Taču Viļņas apgabaltiesa pirms nedēļas pieņēmusi lēmumu par labu Krievijas saldumu ražotājam un likusi anulēt "Laimas" preču zīmi "Lācītis ķepainītis", kā arī aizliegt Latvijā ražoto konfekšu izplatīšanu Lietuvā. Tiesa arī piedzinusi no "Laimas" nepilnu pusotru tūkstoti eiro. Abas konfektes vizuāli ir līdzīgas - uz to iepakojuma attēlota Ivana Šiškina gleznas "Rīts priežu mežā" reprodukcija. Latvijā "Lācītis ķepainītis", kuru rotā arī Latvijas karoga svītra, ir desmit pārdotāko konfekšu sarakstā. Arī "Krasny Oktyabr" ražotais "Miška kosolapij" Krievijā ir iecienīts kārums. Saskaņā ar tiesas lēmumu "Laima" līdz jūlijam vēl var lūgt Lietuvas tiesu lietu atkal pārskatīt, pretējā gadījumā lēmums stāsies spēkā, un "Lācītis ķepainītis" var zaudēt Lietuvas tirgu.

Lai uzlabotu pakalpojumu kvalitāti, uzkopšanas ātrumu un uzņēmuma kapacitāti, SIA "Jēkabpils pakalpojumi" paplašina tehnikas parku, vēsta portāls nra.lv. Tas dod iespēju sniegt ielu un teritorijas uzturēšanas pakalpojumus ne tikai pašvaldībai piederošajās platībās, bet arī slēgt līgumus ar juridiskām un privātām personām. Šomēnes piegādāta firmas Rasco ražotā daudzfunkcionālā komunālās saimniecības mašīna, kuras kapacitāte aizvieto piecu līdz septiņu sētnieku roku darbu. Ar šo mašīnu iespējams veikt ielu, ietvju un laukumu slaucīšanu, kā arī sabiedriskā transporta pieturvietu mazgāšanu, bet ziemas periodā sniega tīrīšanu un kaisīšanu. Izvērtējot esošo kapacitāti un perspektīvo darbības paplašināšanas iespēju, uzņēmums plāno iegādāties vēl vienu traktortehnikas vienību, kas dos iespēju strādāt vēl ātrāk un efektīvāk.

Ar Kultūras ministrijas rīkojumu ir apstiprināts Kultūrizglītības padomes sastāvs. Latvijas pašvaldību kultūras darbiniekus padomē pārstāvēs Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes direktore Inta Ūbele. Padomes uzdevums ir sagatavot priekšlikumus par kultūrizglītības attīstības tendencēm Latvijā un sekmēt valsts institūciju sadarbību kultūrizglītības jomā. Padomi apstiprina kultūras ministrs uz trim gadiem, tajā darbojas 23 locekļi, kas pārstāv valsts kultūras un izglītības iestādes, pašvaldības un sabiedriskās organizācijas.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Ludzā ugunsgrēkā izglābti seši cilvēki; Līvānos palielināts bērna piedzimšanas pabalsts; Aknīstē notiks festivals “Sansusī”

Ludzā kādā dzīvoklī naktī izcēlās ugunsgrēks, kurā izglābti seši cilvēki, uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Četros no rīta ugunsgrēks izcēlās trešā stāva dzīvoklī kopumā 30 kvadrātmetru platībā. Iespējamais ugunsgrēka iemesls ir īssavienojums. Ugunsgrēks radīja lielu sadūmojumu. Tā dēļ no trešā stāva ar autokāpņu palīdzību tika izglābti divi šīs mājas iedzīvotāji, bet vēl četrus cilvēkus glābēji izveda pa kāpnēm speciālās maskās. Viens no izglābtajiem ir 15 gadus vecs pusaudzis.

Savukārt Daugavpilī vakar no kāda auto noplūdusi eļļa - kopumā piesārņojums stiepās 1,8 kilometru garumā. Izlijusī eļļas josla divu metru platumā skāra deviņus krustojumus. Ar brauktuves piesārņojuma likvidēšanu nodarbojās pilsētas komunālie dienesti.

Šodien stājas spēkā Līvānu novada pašvaldības saistošie noteikumi "Par sociālās palīdzības pabalstiem Līvānu novadā"un "Par pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem". Noteikumi nosaka bērna piedzimšanas - tas palielināts līdz 200 EUR, tāpat arī Zelta kāzu, daudzbērnu, donoru, apbedīšanas u.c. pabalstu apmērus, kā arī palīdzības veidus trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (personām), audžuģimenēm, represētajiem u.c. iedzīvotāju kategorijām. Plašāka informācija pieejama Līvānu novada pašvaldības mājas lapā.

Otrais alternatīvais kamermūzikas festivāls "Sansusī" šogad norisināsies no 7. līdz 9. augustam Aknīstes novada brīvdienu mājā "Susēja" un pulcinās dažādu žanru radošos māksliniekus ar vienojošo kritēriju – kvalitāte. Trijās dienās varēs piedzīvot 20 dažādus notikumus, kurus radīs vairāk nekā sešdesmit mākslinieku. "Programmā - gan klasika, gan speciāli festivālam tapuši jaundarbi, mākslinieki uzstāsies gan kā solisti, gan duetos un citās konfigurācijās - līdz pat sekstetiem, skanēs gan dzīva mūzika, gan elektronika, gan mūzika "nez no kurienes". Padomāts arī par vismazākajiem kamermūzikas mīļotājiem - notiks vairākas darbnīcas, koncerti, teātra izrādes un multfilmu seansi bērniem. Nenogurstošākie festivāla apmeklētāji varēs izlocīt kājas ballēs un visu nakti baudīt laikmetīgo operu kinoseansus, bet no rītiem piedalīties rīta rosmē," gaidāmo raksturo festivāla pārstāvji. 2014. gadā festivāls izpelnījās plašu apmeklētāju un dalībnieku atzinību, kā arī ieguva kultūras gada balvu "Kilograms kultūras" kategorijā "Gada pārsteigums".

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Ministre neatbalsta mācības tikai latviešu valodā; Atradusies Dobelē pazudusī meitene; Zināms, kā jēkabpilieši nosaukuši lūsēnus

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile neatbalsta pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā no 2018.gada, intervijā Latvijas Televīzijai šodien atzina pati ministre. Savu nostāju jautājumā par pāreju uz mācībām tikai valsts valodā Seile skaidroja, ka šāda iecere nav atbalstāma, jo līdz 2018.gadam to neesot iespējams paveikt gana kvalitatīvi un visai Latvijas sabiedrībai pieņemamā veidā. Jau ziņots, ka koalīcijas sadarbības līgums paredz, ka no 2018.gada 1.septembra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā valsts un pašvaldību mazākumtautību izglītības iestādēs visas izglītības programmas sāks apgūt valsts valodā, izņemot svešvalodas un tās, kuras nepieciešamas mazākumtautības valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei.

Valsts policijas darbinieki noskaidrojuši, ka Dobelē pazudusī desmit gadus vecā meitene, kuru vakar atrada aptuveni pēc diennakti ilgas meklēšanas, no vardarbības nav cietusi un pārnakšņojusi svešas mājas kāpņutelpā. Policija veic preventīvas pārrunas ar ģimeni. Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka saskaņā ar sākotnējo informāciju nav aizdomu par likumpārkāpumiem saistībā ar meitenes pazušanu. VP pārstāve skaidroja, ka, iespējams, meitene bija sastrīdējusies ar vecākiem, taču nav aizdomu par nelabvēlīgiem apstākļiem ģimenē. Tāpat nav konstatēta vardarbība viņas prombūtnē ārpus ģimenes. Par notikušo policija informēs vietējo bāriņtiesu un citas iestādes, skaidroja Sietniece, piebilstot, ka tā tiek darīts visos līdzīgos gadījumos. Kā ziņots, vakar VP darbinieki Dobelē atraduši desmit gadus vecu meiteni, kura bija izsludināta meklēšanā un pazudusi kopš otrdienas vakara.

Bezdarbnieka pabalsts pienāksies arī bērnu vecākiem, kuriem piedzimuši vairāki bērni pēc kārtas un kuri tādējādi vairākus gadus nav strādājuši. To paredz Saeimas ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam". Turpmāk jaunajiem vecākiem bezdarbnieka pabalstu aprēķinās no pēdējiem gūtajiem ienākumiem, nepiemērojot līdzšinējo 32 mēnešu periodu. Lai novērstu situācijas, kad persona vienlaikus saņem divus pabalstus, kas dubultā kompensē vienus un tos pašus ienākumus, likumā noteikts, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja persona saņem maternitātes pabalstu.

Šonedēļ iedzīvotāji tika aicināti Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā, balsot par piemērotākajiem vārdiem trim lūšu ģimenes mazuļiem. Pagājušajā nedēļā jēkabpilieši varēja iesūtīt savus ieteikumus lūsēnu vārdiem. Kopumā tika saņemti 66 vārdi lūšu ģimenes mazuļiem, bet šonedēļ balsojumā par piemērotākajiem vārdiem piedalījās 396 interesenti. Saskaņā ar balsojumu lūsēniem tiks doti vārdi Jēkabs, Pērle un Ambera. Jau vēstījām, ka šodien Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks svinīgs vārdu došanas pasākums, kurā piedalīsies Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš, kā arī citi interesenti.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Maximas mājas varētu pārvērst par ofisu vai kafejnīcu; Jēkabpils reģionālā slimnīca ietaupa ar saules kolektoriem; Līgo svētkos prognozē ilgstošu lietu

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs paudis, ka, iespējams, “Maxima” mājas varētu tikt pārvērstas par modernu ofisu un elegantu kafejnīcu, šādu piedāvājumu izteikuši vietējie uzņēmēji, kas vēlas šīs ēkas nopirkt un pārveidot. Pilsētas mērs pagaidām neatklāja uzņēmēju vārdus, jo vēl jau neesot skaidrs vai minētā iecere izdosies. Salcevičs norādīja, ka pagaidām noritot sarunas gan ar SIA «Maxima Latvija» pārstāvjiem, kas nav devuši galīgo atbildi par savu lēmumu, gan ar biedrības “Jēkabpils mantojums” pārstāvjiem, kas iestājas par vēsturisko ēku aizsardzību. Jau ziņots, ka SIA «Maxima Latvija», iegūstot atļauju celt lielveikalu, apņēmās abas mājas atjaunot. Taču vēlāk Jēkabpils domē tika iesniegts būveksperta atzinums, ka mājas ir tik sliktā stāvoklī, ka tās vairs nav atjaunojamas un «Maxima Latvija» bija gatava diskutēt ar pašvaldību par to, kā varētu saglabāt parādes fasādes kā atvieglotu konstrukciju, otrā pusē pret veikalu ierīkojot ielu tirdzniecības nojumi vai noliktavu. Šāds risinājums bija nepieņemams daļai sabiedrības, un arī domes vadība šī gada sākumā solīja turpināt sarunas, lai rastu labāku risinājumu.

Pagājušā gadā sāka darboties pagaidām Baltijā lielākā saules kolektoru ūdens sildīšanas stacija Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Tiek lēsts, ka līdz šim saules kolektoru darbības dēļ slimnīcai izdevies ieekonomēt apmēram 100 tūkstošus eiro, vēsta portāls nra.lv. Jēkabpils slimnīcā katlumājas rekonstrukcija, pārejot uz koksnes šķeldas kurināmo un uzstādot saules kolektoru siltā ūdens sagatavošanai, kopumā lēšama turpat miljons eiro apjomā. Slimnīcai ik dienu nepieciešamas apmēram 10 tonnas siltā ūdens; viena kubikmetra ūdens uzsildīšanai nepieciešamas apmēram 46,5 kWh enerģijas. Darbības laikā mēnešu griezumā saules kolektoru efektivitāte ir ļoti diferencēta, piemēram, decembrī, kad saulainu dienu faktiski nebija, saule sasildījusi vien nepilnu pusprocentu no kopējā apjoma, savukārt martā jau 28,7%. Iepriekšējā gada aprēķini pierāda, ka vasaras mēnešos saule nodrošina ap 60% siltā ūdens.

Vakar Jēkabpilī notikušas avārijas ar cietušajiem, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Salas novadā uz autoceļa Aizkraukle-Jēkabpils 55 gadus vecs automašīnas VW Transporter vadītājs uzbrauca kādai sievietei, kura nogādāta Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Jēkabpilī Pormaļa un Blaumaņa ielu krustojumā 35 gadus vecs mopēda vadītājs sadūrās ar autobusu. Sniegta medicīniskā palīdzība.

Pašreizējās sinoptiķu prognozes liecina, ka Līgo svētkos Latvijā iespējams pat stiprs un ilgstošs lietus, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Joprojām ir augsta varbūtība, ka Līgo diena un Jāņu diena būs lietainas, jo ir prognozējama aktīva ciklonu darbība. Tomēr pastāv arī iespējamība, ka starp nokrišņu zonām lietus uz brīdi mitēsies, arī vienā reģionā nokrišņu var būt vairāk, citā mazāk. Tomēr pašreizējās prognozes liecina, ka nebūs tik auksti svētki, kā tas bija pagājušajā gadā. 23.jūnijā pa dienu gaisa temperatūra būs plus 17, plus 21 grāds, Jāņu naktī un no agra rīta tā būs ap plus 11, plus 13 grādiem, bet Jāņu dienā - ap plus 17, plus 18 grādiem.

Atstājiet komentāru