2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 17. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 17. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: VID aptur naudas atmazgātāju grupējumu, kas darbojies Rīgā un Jēkabpilī; Šodien Kena parkā kārtējā vingrošanas nodarbība; Līvānos sāk izsniegt partikas pakas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas apturējušas kāda noziedzīga grupējuma darbību, kas, izveidojot savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Tāpat aizturēta Finanšu policijas amatpersona, kas izmantoja savu dienesta stāvokli ļaunprātīgi mantkārīgā nolūkā kriminālprocesa ietvaros, informē VID. Kriminālprocess pret apturēto noziedzīgo grupējumu tika uzsākts 2015.gada maija beigās. Minētā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pagājušās nedēļas nogalē kopumā veica 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori kā arī skaidra nauda 10 000 eiro apmērā. Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas shēmā tika iesaistīti aptuveni 15 reāli strādājoši uzņēmumi un vairāk nekā 35 uzņēmumi ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm. Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Noziedzīgo darbību īstenošanai tika nodibināts kāds uzņēmums, kura pamatdarbība bija grāmatvedības pakalpojumu sniegšana. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi teju 700 000 eiro apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas piecas personas, kuras atzītas par aizdomās turētām un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Valdība šodien atļāva Iekšlietu ministrijai (IeM) par 13 121 eiro pirkt zemes platības vairākos austrumu novados, lai ierīkotu robežas joslu ar Krieviju. Latvijas valsts robežas josla tiek noteikta, lai iezīmētu robežu dabā, kā arī novērstu iespējamo apdraudējumu robežkontroles jomā, nodrošinātu valsts robežas neaizskaramību, organizētu kontrolētu valsts robežas šķērsošanu un novērstu preču pārvietošanu pāri valsts robežai ārpus noteiktajām robežšķērsošanas vietām.Robežas joslas platums nedrīkst būt šaurāks par starptautiskajos līgumos noteikto valsts robežas joslas platumu - 12 metriem. Zemes platības tiks iepirktas Kārsavas, Baltinavas, Alūksnes, Ludzas, Ciblas un Zilupes novados.

Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros jau visu jūniju Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” aicina Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJAR sistēmas.Trešdienās plkst. 18.30 Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere Sveta. Lietus gadījumā nodarbības notiks sporta centra „GRACIA” mazajā zālē Draudzības alejā 9. Kārtējā nodarbība Kena parkā jau šodien. Nodarbības ir bez maksas! Nav nepieciešams speciāls aprīkojums, tikai ērts apģērbs un vēlme izkustēties.

Šodien no plkst.9.00 līdz 13.00 Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā (Domes ielā 3) TRŪCĪGĀM PERSONĀM tiks izsniegtas PĀRTIKAS PAKAS. Līdzi jāņem sociālā dienesta izziņa un personu apliecinošs dokuments. Saskaņā ar MK noteikumiem, pakas netiek izsniegtas maznodrošinātām, bet tikai VID aptur naudas atmazgātāju grupējumu, kas darbojies Rīgā un Jēkabpilītrūcīgām personām.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Policija apsargā Āfrikas cūku mēra skarto saimniecību; Izmeklēs Latgalē notikušo traģisko avāriju; Pārspēts aukstuma rekords

Šobrīd saimniecība, kurā atklāts Āfrikas cūku mēra uzliesmojums, tiek norobežota un ap to dežurē policija, informē Daugavpils novada priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji Kucinam atzinuši, ka saimniecības saimnieks ir pavirši ievērojis nepieciešamās higiēnas prasības, tāpēc arī šāds iznākums. Iespējams tāpēc, ka jau pusgads pagājis un neviens jauns saslimšanas gadījums nebija reģistrēts, cilvēki ir piemirsuši, ka ir nepieciešams ievērot visus noteiktos biodrošības noteikumus, izteicās Kucins. Kā priekšsēdētāja vietniekam atzinis pats saimnieks, vakar viņš esot novērojis, ka viena cūka esot apsirgusi, bet šorīt viņš to atradis beigtu. PVD paņēmuši nepieciešamās analīzes no cūkas, un tajās konstatēta slimība. Pašvaldība saimniekam nekādā veidā nepalīdzēs, netiks arī izteikts nekāds aizrādījums, ko savukārt var izteikt PVD pārstāvji, atzina Kucins. Turpmākās 40 dienas ap saimniecību trīs kilometru rādiusā dežurēs policija, kas kontrolēs visas mašīnas, lai no teritorijas netiktu izvesta gaļa. Gaļu teritorijā ievest varēs, tikai tai klāt jābūt pirkuma čekam. Rīt tiks likvidētas saimniecībā esošās cūkas, kas tiks nogādātas krematorijā.

Pagājušās nedēļas nogalē Latgalē notika traģisks ceļu satiksmes negadījums, kuru izraisīja piedzēries šoferis. Policija sākusi kriminālprocesu, skaidrojot notikušā apstākļus. Latgales reģiona policijas pārvaldē pavēstīja, ka pēc traģiskās avārijas likumsargi cita starpā arī skaidros, vai nelaimē iesaistītā automašīna «Volkswagen» nelaimes vietā bija novietota pareizi. Policijā norāda, ka nelaime notika uz kāda lauku ceļa, neprecizējot, kā automašīna bija novietota. Pagājušās svētdienas naktī Zilupes novada Lauderu pagastā uz lauku ceļa automašīnas «Audi» vadītājs uzbrauca ceļa malā stāvošai automašīnai un divām personām, kuras stāvējušas blakus automašīnai. Negadījuma rezultātā gāja bojā 1984.gadā dzimis vīrietis, bet 1986.gadā dzimušajam vīrietim medicīniskā palīdzības tika sniegta uz vietas. Saistībā ar notikušo policijā ir uzsākts kriminālprocess un tiek veikta negadījuma izmeklēšana. Jāatgādina, ka 1969.gadā dzimušais «Audi» vadītājs pie automašīnas stūres bija sēdies pamatīgā reibumā. Viņa izelpā konstatēts 2,35 promiļu reibums.

Pagājušajā naktī Mērsraga novērojumu stacijā termometra stabiņš noslīdēja līdz pat +0,5 grādiem, kas ir ne tikai jauns 17.jūnija minimālās gaisa temperatūras rekords Mērsragā, bet arī visā Latvijā, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra, kas šajā datumā reģistrēta Mērsragā, bija +2,3 grādi 2003.gadā, savukārt valstī kopumā - +1 grāds 1934.gadā. 17.jūnija aukstuma rekords trešdien pārspēts arī Ainažos, kur saullēktā gaiss atdzisa līdz +1,2 grādam, iepriekšējais rekords bija +1,3 grādi 2003.gadā. Auksts laiks jūnija vidū Latvijā bija arī pirms gada, kad saskaņā ar aculiecinieku ziņoto vietām pat sniga, tomēr meteoroloģisko novērojumu stacijās snigšana netika fiksēta. 2014.gada 17.jūnijā visai spēcīgi sniga vietām Igaunijā, kur pat dienas vidū gaisa temperatūra pazeminājās līdz +1 grādam. Pagājušā gada jūnijā Latvijā kopumā tika pārspēti aptuveni 30 aukstuma rekordi, tomēr neviens no tiem nebija nacionālais rekords.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: VID var pārbaudīt saimniecībās audzētos augus; Jēkabpilietis startē pasaules čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā; Jaunas prognozes par laika apstākļiem Līgo svētkos

Ja Valsts ieņēmumu dienestam (VID) radīsies aizdomas, ka tirgū par pašu izaudzētajiem uzdotie augļi un ogas tomēr nākuši no citām valstīm, dienestam ir tiesības apciemot saimniecību un pārbaudīt to uz vietas, LTV brīdināja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā. Viņa sacīja, ka vasaras sezonā VID īpašu uzmanību pievērš arī tirgiem. VID pārstāve atgādināja, ka saimniekiem, kuri tirgū grib tirgot pašaudzēto produkciju un meža veltes, nav jāreģistrējas VID, ja apgrozījums gadā nepārsniedz 3000 eiro. Pārējiem gan jāreģistrējas un jāizmanto arī kases aparāts. Savukārt kvīts, ja pircējs prasa, jāizsniedz arī mazajiem tirgotājiem. Savukārt, ja kāds tirgū apgalvo, ka eksotiskie augļi audzēti Latvijā, VID varētu arī aizbraukt apsekot, vai viņa saimniecībā tiešām audzē, piemēram, aprikozes. Pārbaudīt var saimniecības, ja rodas aizdomas par apjomiem, piemēram, ja tirgo zemenes lielā daudzumā, tad VID var pārbaudīt, vai tiešām saimniecība ir tik liela, vai tomēr ogas ir uzpirktas.

Līdz 20.jūnijam Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) norit vasaras izlaidumu sesija. Teju 900 absolventu vidū ir arī pieci jaunie speciālisti, kuri studijas beiguši ar izcilām un teicamām sekmēm, par ko izlaidumā saņems izcilības jeb "sarkano" diplomu. To vidū arī Guna Šolmane no Viesītes. LLU pārstāve Ilvija Melne informēja, ka izcilības jeb "sarkano" diplomu pasniedz pamatstudiju absolventiem, kuriem studiju laikā vismaz 75% no atzīmēm bijušas 9 (teicami) vai 10 (izcili) un nav vērtējumu, kas zemāki par 7 ballēm (labi), kā arī valsts eksāmeni vai studiju noslēguma darbi aizstāvēti ar 9 vai 10 ballēm. Studijas ar izcilību šogad beigusi Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studiju programmas "Ekonomika" absolvente Guna Šolmane no Viesītes, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" absolvente Santa Smirnova no Nīcas.

Somijas pilsētā Salo no 5. jūnija līdz 14. jūnijam norisinājās 2015. gada Pasaules Čempionātu Klasiskajā spēka trīscīņā visām vecuma grupām un dzimumiem. Pasaules čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā Latviju pārstāvēja septiņi sportisti, starp tiem arī jēkabpilietis Lauris Daņiļevičs. Sacensības notika trīs disciplīnās - pietupienos ar svaru stieni uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus uz horizontāla sola un svaru stieņa vilkmē no zemes ar stājas spēku. "Open" grupā svara kategorijā līdz 93 kg Lauris Daņiļevičs (Jēkabpils sporta centrs) 19 sportistu konkurencē ierindojās 9. vietā ar rezultātu kopsummā 742,5 kg, pārspējot divus Latvijas rekordus summā un pietupienā ar svaru stieni uz pleciem. Lauris pietupās ar 270 kg uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus uzspieda 172,5 kg un svaru stieņa vilkmē pacēla 300kg.

Garajās brīvdienās, 20.-24.jūnijā, Latvijā starp mākoņiem uzspīdēs saule un daudzviet īslaicīgi līs, tostarp gaidāmas pērkona lietusgāzes, prognozē «Global Forecast System». Lietus iespējams katru dienu, bet tas neskars visu valsts teritoriju un nebūs ilgstošs. Kā ierasts, mazāk nokrišņu būs nakts un rīta stundās, bet vairāk lietusgāžu gaidāms pēcpusdienās, kad vietām arī dārdēs pērkons. Uzspīdot saulei, gaisa temperatūra dienas vidū paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem. Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +6..+11 grādu. Brīvdienās dominēs lēns vējš, negaisa laikā tas kļūs brāzmains. Arī Jāņos vismaz vietām Latvijā gaidāms lietus un gaisa temperatūra, visticamāk, daudz nemainīsies.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Tomēr vienojas par iespējamo kompromisu pensiju pārrēķināšanai no nākamā gada; Līvānos palielinās bērna piedzimšanas pabalstu; Sāks darboties Kino placis

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija galīgajā lasījumā atbalstītājos grozījumos likumā par valsts pensijām tomēr iekļāva normu, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru. Saeima šo likumprojektu galīgajā lasījumā izskatīs rīt. Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka pensijas tiks pārrēķinātas no nākamā gada, bet konkrētos gados pārskatāmās pensijas un pārskatīšanas nosacījumi tiek noteikti ikgadējā valsts budžeta likumā un vidējā termiņa budžeta ietvara likumā, izvērtējot valsts budžeta iespējas.

Par valsts naudu vairs nevajadzētu rīkot ne gadu mijas balles, ne sporta spēles, tikai valsts svētku pasākumus, šodien LNT raidījumā orādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). "Katrs var saziedot desmit eiro no kopējā fonda un līksmoties, bet ne par naudu, kuru vajag pensionāriem un citiem. Mēs neesam tik nabagi, ja gribam priecāties, tad varam paši maksāt," teica premjerministre. Tikmēr valsts kontroliere Elita Krūmiņa šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica, ka šis jautājums beidzot ir jānosaka likumā.Jau ziņots, ka Valsts kontrole publiskojusi revīziju ziņojumus par ministriju un citu valsts pārvaldes iestāžu 2014.gada pārskatu pareizību. Revīzijās atklājies, ka valsts pārvaldē ir pieaudzis prettiesiski izmaksāto avansu apjoms, kā arī turpinājusies budžeta līdzekļu nepamatota tērēšana. Uzmanība tika veltīta arī izdevumiem, kuri saistīti ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē, kur revidenti vērsuši uzmanību, ka daļa līdzekļu tērēti vajadzībām, kas nav saistītas ar prezidentūru. Piemēram, ir remontētas vēstniecību telpas, iegādātas pārstāvniecībām valstīs, kuras nemaz nav ES sastāvā, kā arī remontēts Latvijas vēstniecības Krievijā policistu dzīvoklis.

Līvānu novadā līdz 200 EUR palielināts bērna piedzimšanas pabalsts. Rītdien stājas spēkā pašvaldības saistošie noteikumi "Par sociālās palīdzības pabalstiem Līvānu novadā" un "Par pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem". Noteikumi nosaka bērna piedzimšanas , Zelta kāzu, daudzbērnu, donoru, apbedīšanas u.c. pabalstu apmērus, kā arī palīdzības veidus trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (personām), audžuģimenēm, represētajiem u.c. iedzīvotāju kategroijām.Plašāka informācija pieejama Līvanu novada pašvaldības mājas lapā.

Arī šovasar Jekabpils Tautas nama pagalmā darbosies Kino Placis. Pirmajā jūlija nedēļā būs skatāma drāma “Sliktie Mati”. 1. jūlijā seanss sāksies pulksten 22:15, savukārt no 2. līdz 4.jūlijam pulksten 22:30

17.jūlijā plkst.15:00 Aizkraukles sporta centrā tiks atklāta izstāde TIEM, KAS GLĀBA PASAULI. Pasākums veltīts Černobiļas atomelektrostacijas avarijas seku likvidētājiem, Aizkraukles, Neretas, Skrīveru, Jaunjelgavas un Kokneses iedzīvotājiem.

Teju trešdaļa jeb 31% Latvijas iedzīvotāju šogad Līgo svētku svinībām plāno tērēt līdz 40 eiro, liecina "Maxima Latvija" veiktā aptauja. Vēl 27% plāno tērēt līdz 25 eiro, 20% respondentu tērēs līdz 55 eiro, 12% aptaujāto paredzējuši tērēt līdz 70 eiro, bet tikai 10% svinētāju svinībām atlicinās vairāk nekā 70 eiro. Kā norādīja uzņēmuma mārketinga vadītāja Zane Kaktiņa, lielākā daļa jeb 75% respondentu atzīst, ka šogad svinībām paredzētie tēriņi būšot tādi paši kā pērn, savukārt 11% iecerējuši iztērēt vairāk, bet 12% plāno tērēt mazāk. Tikai 2% iedzīvotāju šogad nav iecerējuši svinēt Līgo svētkus, tādēļ arī naudu netērēšot.

Ziņas 17-18

Mediķi aicina Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekus kopā ar vecākiem pārliecināties par savu veselību un gatavību svētkiem jau pirms došanās uz Rīgu, aģentūrai BNS pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Mediķi iesaka vecākiem jau laicīgi izvērtēt bērna veselību, jo īpaši, ja bērnam ir hroniskas saslimšanas, pastāvīgi jālieto kādi medikamenti, nesen bijusi kāda akūta saslimšana, ir alerģijas, nepieciešama īpaša aprūpe vai speciāla diēta, ir izteikta reakcija uz fizisku vai garīgu pārslodzi, bijušas operācijas, smagas traumas vai asins pārliešana. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12.jūlijam, tajos piedalīsies aptuveni 37 890 dalībnieku. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus rīko Valsts izglītības satura centrs.

Lai atturētu personas no likumpārkāpumiem un nepieļautu, ka Līgo svētku laikā ceļu satiksmes negadījumos iet bojā vai tiek ievainoti cilvēki, jau no 20.jūnija līdz 25.jūnijam ieskaitot, policijas darbinieki veiks pastiprinātu ceļu satiksmes drošības un sabiedriskās kārtības uzraudzību. Minētajā laika posmā tiks rīkoti reidi (masveida pārbaudes), ar mērķi atklāt transportlīdzekļa vadītājus, kuri vada transportlīdzekli, būdami alkohola un apreibinošu vielu ietekmē. Tiks kontrolēta atļautā braukšanas ātruma kontrole, mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku (gājēju, velosipēdu un mopēdu vadītāju), kā arī motociklu vadītāju izdarītie pārkāpumi, papildus tam skaidrojot riskus, kas rodas Ceļu satiksmes noteikumu neievērošanas gadījumos. Tiks veikta sabiedriskās kārtības un satiksmes drošības uzraudzība svētku pasākumu norises vietās. Policija atgādina, ka izbraucot svinēt svētkus ārpus pilsētas, ilgākas prombūtnes laikā, painformēt savus kaimiņus, lai pievērš uzmanību dzīvokļa drošībai.

Jēkabpils Tirdzniecības centrā „SĒLIJA” no 17. jūnija skatāma ceļojošā fotoizstāde “Esmu brīvs!”, kas veltīta smēķēšanas profilaksei. Fotoizstāde izveidota Veselības ministrijas un Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) veidotās kampaņas “Ja smēķē Tu – smēķē Tavs bērns ietvaros” un tās mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz pasīvās smēķēšanas kaitīgumu, it īpaši bērnu klātbūtnē. Fotoizstādē apskatāmi astoņi fotogrāfa Andra Arhomkina veidotie sabiedrībā zināmu cilvēku portreti. Viņi ir spējuši pieņemt svarīgu lēmumu savā dzīvē – pateikt skaidru “Nē!” cigaretēm. Fotoizstādē “Esmu brīvs” piedalījušās tādas personas kā modes māksliniece Šeila Vanaga, žurnāla “Vides Vēstis” galvenā redaktore Anitra Tooma, mūziķis Intars Busulis, aktrise Agnese Zeltiņa, LNT žurnāliste Ieva Mārtiņa, Radio SWH dīdžejs un grupas “Labvēlīgais Tips” solists Andris Freidenfelds, žurnālists Ansis Bogustovs un LTV raidījuma “De Facto” redaktore Inga Šņore. Katram no viņiem ir savs, atšķirīgs dzīvesstāsts, bet viņus visus vieno viņu gribasspēks un labais piemērs, ko viņi rāda saviem bērniem un apkārtējiem, atsakoties no tabakas savā dzīvē.

Deju kolektīvs "Pastalnieki" svin 30 gadu jubileju un aicina uz diviem koncertiem Krustpils Kultūras namā - "Skaista mana tēvu sēta" 19.jūnijā pl.19:00 un "Lai rīb zeme dancojot" 20.jūnijā pl.16:00.

Atstājiet komentāru