2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 25.maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 25.maijā

Ziņas pulksten 7-8

Radio 1 ziņās klausieties; Lielotot automobiļu tirgū noteiktas trīs būtiskākās problēmas; Pirmo reizi Zemgalē notiks Baznīcu nakts; BK Jēkabpils šodien kārtējā spēle par trešo vietu

Lietoto auto tirgū divas būtiskākās problēmas ir odometru grozīšana un ekspluatācijas vēsturu noklusēšana, norāda "Auto asociācijas" viceprezidents Ingus Rūtiņš. Viņš skaidro, ka ar odometriem ir tehniski ļoti viegli manipulēt. Tāpat lieto auto tirgū nonāk mašīnas, kuras var būt slīkušas, degušas, tās var būt saliktas no vairākām daļām, taču ekspluatācijas vēsturē tas neuzrādās. Tā esot identitātes klonēšana. Kā trešo problēmu viņš min pievienotās vērtības nodokļa (PVN) karuseļu shēmas. Situāciju ar odometriem varot risināt ar slēptā pirkuma palīdzību, un konstatēt, kuri uzņēmumi sniedz odometra grozīšanas pakalpojumu. Šāds pakalpojums tiekot ļoti plaši reklamēts, un neviens "no tā neraustās". "Eiropā šajā ziņā valda tāds normāls bardaks. Līdz ar to var vērsties ar slēpto iepirkumu pret tiem, kas sniedz šo pakalpojumu, un piemērot kriminālatbildību," uzskata asociācijas pārstāvis.Kā ierobežot PVN shēmas, asociācija vēl "lauž galvas un domā".

Šogad kultūras notikuma “Baznīcu nakts” ietvaros 5.jūnija vakarā no pulksten 18.00 Zemgalē būs atvērtas 16 baznīcas. Zemgalē šajā vakarā ikviens aicināts dievnamos Augstkalnē, Dobelē, Jelgavā, Jēkabpilī, Neretā, Penkulē, Secē un citās pilsētās. Ar visiem pasākuma dalībniekiem var iepazīties interaktīvajā kartē www.baznicunakts.lv. “Baznīcu nakts” programma veidota kā iespēja iepazīt kristīgo konfesiju - luterāņu, katoļu, baptistu, adventistu, metodistu, pareizticīgo un vecticībnieku - baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Šogad kopumā 145 baznīcās visā Latvijā notiks koncerti, ekskursijas, pasākumi bērniem un laiks aizlūgumiem un apcerei klusumā, ekskursijas draudzes gidu vadībā ar iespēju uzkāpt baznīcas torņos un apskatīt citas ikdienā nepieejamas vietas.

Pagājušajā nedēļā, „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas (LBL) trešajā cīņā par bronzu, BK „Jēkabpils” spēles pagarinājumā uzvarēja „Liepāja/Triobet” – 71:63, sērijā nonākot vienas uzvaras attālumā no medaļām – 2:1. Ceturtā, iespējams, pēdējā bronzas sērijas cīņa norisināsies jau šodien pl. 18.30 Jēkabpils SN.

Saules staru krišanas leņķis maija beigās ir tikpat liels kā jūlija vidū, bet nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, tādēļ pavasarī, atrodoties saulē, jāievēro lielāka piesardzība, atgādina ārsti. Saules ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība Rucavā sasniegusi 6,0, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumi. Mūsu klimata joslā tas ir augsts rādītājs, bet nav lielāks kā citus gadus. Tuvākajās dienās gaidāms neliels ultravioletās radiācijas intensitātes pieaugums, ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas būs 330-380 Dobsona vienību. Cilvēki ar jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, dienas vidū saulē var apdegt 15-20 minūšu laikā. Uzturoties saulē, ieteicams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu vai lietot aizsargkrēmu. Laikā no plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Lai gan pēdējās divās nedēļās gaisa temperatūra Latvijā bijusi zemāka nekā parasti maijā, saules ultravioletais starojums saulainā laikā ir aptuveni tāds pats, kā citos gados +30 grādu karstumā, jo tā intensitāti ietekmē saules staru krišanas leņķis, mākoņi un ozona daudzums stratosfērā, nevis gaisa temperatūra.

Ziņas pulksten 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Aiztur 2 Rēzeknes prokuros par braukšanu dzēruma; Reinis Nitišš pasaules rallikrosa čemionāta posmā – 5. vietā; Giasa temperatūra šonedēļ pārsniegs +20grādus

Par autoavārijas izraisīšanu alkohola reibumā darbu nācies pamest Rēzeknes rajona prokuroram Andrim Škutānam, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga». Pirms mēneša Škutāns 2,5 promiļu reibumā vadījis automašīnu «Saab» un iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā, uz tilta pāri dzelzceļam. Automašīna notaranējusi nost divus metrus no tilta un apgāzusies uz jumta. Policija apstiprina faktu, ka pie automašīnas stūres sēdējis Škutāns. Tagad pret prokuroru ierosināts kriminālprocess par avārijas izraisīšanu reibumā. Savukārt pasažiera krēslā sēdējis automašīnas īpašnieks, Rēzeknes pilsētas prokurors Zurabi Karčava, kurš arī bijis alkohola reibumā, vēsta raidījums. Abi prokurori pēc negadījuma nogādāti slimnīcā. Karčava Rēzeknes prokuratūrā strādājis 15 gadus, bet Škutāns - 14.

Talantīgais Latvijas rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs svētdien ieguva piekto vietu Vācijā notikušajā pasaules rallijkrosa čempionāta ceturtā posma finālbraucienā prestižākajā «SuperCar» klasē. Brauciena līderpozīcijā nonāca slavenais norvēģis Peters Sūlbergs, kurš pamazām atrāvās no konkurentiem. Tikmēr otrajā trijniekā, kas sacensību sākumā devās Džokera aplī, līderis bija zviedrs Matīass Ēkstrems.Ceturtajā aplī latvietis devās Džokera aplī, pēc kura trasē atgriezās piektajā pozīcijā. Pēdējā aplī arī Sūlbergs devās Džokera aplī, no kura izejot gar trases ārmalu tomēr apdzina Ēkstremu. Sestajā aplī noritēja sīva cīņa par uzvaru, bet savu līderpozīciju Sūlbergs noturēja un triumfēja Laidenhilas posmā. Otrais finišēja Ēkstrems, aiz sevis atstādams savu tautieti Jūhanu Kristofešsonu un norvēģi Andreasu Bakerūdu. Nitišs finišu sasniedza piektais, no Sūlberga atpaliekot par 4,234 sekundēm.

Ūdens temperatūra Latvijas lielākajās upēs svētdienas pēcpusdienā paaugstinājās līdz +12..+17 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ventā, Lielupē un Daugavā ūdens iesila līdz +14..+17 grādiem, Aiviekstē – līdz +14..+15 grādiem, Gaujā – līdz +12..+15 grādiem. Augstākā ūdens temperatūra, +18 grādu, svētdien reģistrēta Mūsā pie Bauskas un Rēzeknes upē pie Griškāniem. Naktī uz pirmdienu ūdens atdzisa par 2-3 grādiem.

Šonedēļ laiks Latvijā lielākoties būs silts, un dažās dienās gaisa temperatūra pārsniegs +20 grādu atzīmi, pirmdienas rītā vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv». Otrdienas naktī no rietumiem Latvijai tuvosies aukstā atmosfēras fronte, tādēļ vietām Kurzemē uz rīta pusi gaidāms neliels lietus. Temperatūra pazemināsies līdz +8..+12 grādiem, bet dienas laikā visā valstī gaidāms lietus, vietām Vidzemē un Latgalē līs mēreni stipri un ar pērkona negaisu. Gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā +16..+21 grāds, bet Latgalē krietni karstāks - +22..+26 grādi. No trešdienas līdz piektdienai laika apstākļi būtiski nemainīsies. Dienas būs daļēji mākoņainas, bieži parādīsies saule, bet brīžiem arī uzlīs, taču ne visā Latvijā. Vietām iespējams pērkona negaiss. Valdošie būs rietumu un dienvidu vēji. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +2..+9 grādiem, zāles augstumā vietām pastāv pavisam neliela salnas iespējamība, dienās gaiss iesils līdz +15..+20 grādiem. Sestdien vējš iegriezīsies no dienvidaustrumiem, dienvidiem, pastiprināsies un būs brāzmains. Pašreizējās prognozes rāda, ka valsts rietumu un centrālajā daļā, visticamāk, veidosies pērkona negaisi. Laiks būs silts - temperatūra naktī +7..+12 grādi, dienā līdz +20..+25 grādiem. Svētdien lietus iespējamība mazāka, taču kļūs par 2-4 grādiem vēsāks.

Ziņas pulksten 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Prognozē prezidenta ievēlēšanu jau pirmajā kārtā; Par cilvēka nolaupīšanu un nogalināšanu prasa 18 gadu cietumsodu; 50 Latvijas ezeros konstatē piesārņojumu

Šobrīd ir izvirzīti divi reāli Valsts prezidenta amata kandidāti un abi ir labi kandidāti, intervijā Latvijas Radio teica kādreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņaprāt, pastāv liela varbūtība, ka valsts prezidents tiks ievēlēts jau pirmajā vēlēšanu kārtā, jo diviem pretendentiem esot vairāk nekā tikai savu partiju atbalsts. Zatlers uzskata, ka starp Raimondu Vējoni (ZZS) un Egilu Levitu varētu notikt efektīva cīņa, kas varētu rezultēties ar viena vai otra kandidāta uzvaru. Ja politiskie spēki vēlas demonstrēt, ka ir kļuvuši atklātāki sarunās ar sabiedrību, tad Valsts prezidents tiks ievēlēts pirmajā kārtā no esošajiem kandidātiem, uzskata Zatlers. Ņemot vērā, ka «Vienotībai» nav pašai sava kandidāta, tā var kļūt par lielu triecienspēku jau pirmajā balsojumā. Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam oficiāli izvirzīti četri kandidāti - tiesību eksperts Levits, aizsardzības ministrs Vējonis, kā arī opozīcijas deputāti Sergejs Dolgopolovs (S) un Mārtiņš Bondars (LRA).

Elektrības vidējā gada cena Latvijā nākamgad varētu samazināties par 5-7%, šodien LNT raidījumā «900 sekundes» teica AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs. 2015. un 2016.gada mijā varētu tikt pabeigta Lietuvas - Zviedrijas starpsavienojuma kabeļa izbūve, tāpēc cenām gaidām neliels kritums. Pieslēdzoties jaudīgam tīklam, Latvijai būs piekļuve ievērojami lētākai Zviedrijas enerģija. Žīgurs arī klāstīja, ka šogad 1.janvārī pēc mājsaimniecību starta brīvajā tirgū uzņēmums zināmā mērā ir pārtraucis subsidēt elektroenerģijas piegādi iedzīvotājiem, un cena, kā redzams no tirgus situācijas, ir godīga - tirgotāju piedāvātās atšķirības ir tikai eiro centra simtdaļās. Lai gan mājsaimniecībām kopumā šogad līdz ar brīvā tirgus atvēršanu elektrība ir kļuvusi dārgāka, tas patēriņu nav iespaidojis - iedzīvotāji tērē tāpat kā līdz šim. Jau ziņots, ka no 2015.gada 1.janvāra mājsaimniecības elektroenerģiju sāka iegādāties brīvajā tirgū, un cenu pieaugums bija 15-30% apmērā.

Lai ļautu apsūdzētajiem sagatavoties pēdējam vārdam, Jēkabpils rajona tiesa līdz 29.maijam atlikusi krimināllietas skatīšanu par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu, informēja tiesā. Jau ziņots, ka šajā lietā par slepkavību apsūdzēts no dienesta pienākumu izpildes atstādinātais Jēkabpils policists, Goda pilsonis Salvis Tihanovskis, kurš tika ievainots traģiskajā "Fēniksa" aplaupīšanas lietā un arī viņa brālēns - Kaspars Tihanovskis, bijušais Jēkabpils cietuma darbinieks. Tiesu debatēs apsūdzēto aizstāvji paziņoja, ka aizstāvamie atzīst savu vainu. Prokurors abiem krimināllietā par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu apsūdzētajiem pieprasījis brīvības atņemšanu uz 18 gadiem bez mantas konfiskācijas un ar trīs gadu dalību probācijas pasākumos.

Latvijā ap 50 ezeros ieplūstošie notekūdeņi nodara kaitējumu, secina portāla ezeri.lv pārstāvji. Bez notekūdeņiem galvenie ezeru piesārņojumi Latvijā rodas no lauksaimnieciskās darbības to tuvumā un ierīkojot peldvietu infrastruktūru pārlieku tuvu ūdenim. Eksperti secina, ka vietējie reģionos bieži zina, kā aizsargāt ūdenstilpnes, bet valstiskas intereses nav, arī pašvaldībās nereti trūkst mērķtiecīgu ezeru apsaimniekošanas plānu. Patlaban netiek veidoti aizsardzības un saimniekošanas plāni kopīgi ar vides inženieriem; tas notiek vien atsevišķās vietās kā Ādažos, Krustpilī un Vecpiebalgā. Tāpat pastiprinātu notekūdeņu attīrīšanu pašvaldības bieži nevēlas īstenot, atrunājoties ar nelielu iedzīvotāju skaitu. Valsts vides dienests (VVD) pērn saņēmis 148 sūdzības no iedzīvotājiem par pamatotiem ūdens piesārņojuma gadījumiem. Savukārt šogad pagaidām sūdzību skaits sarucis attiecībā pret aizvadītā gada četriem mēnešiem. Sūdzības lielākoties nākot no rūpnieciskās zonas Pierīgā.

Ziņas pulksten 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcā saistībā ar pacienta piesiešanu pie gultas, parkāpumus nesaredz; Iedzīvotajiem vēl šonedēļ laiks iesniegt deklarāciju; Aizritējuši Ģimenes svētki Jēkabpilī

Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdrs sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka vienota regulējuma trūkums attiecībā uz fiziskās fiksācijas pielietošanu ārstniecības iestādēs radījis kārtējo saspīlējumu starp medicīnas personālu, pacientiem un viņu tuviniekiem. Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vakar vēstīja par kādu 86 gadus vecu Jēkabpils slimnīcas pacienti, kura ārstniecības iestādē nogādāta smagā stāvoklī pēc piedzīvota insulta. Katru reizi, kad radinieki ieradušies sievieti apciemot, viņa bijusi piesieta pie gultas. Radinieki par šo nepieciešamību iepriekš neesot informēti. Savukārt slimnīcas medmāsas skaidrojušas, ka paciente bijusi nemierīga.Slimnīcas direktors Ivars Zvīdris iespējamo pārkāpumu nesaredz. Viņš skaidro, ka fiziskā fiksācija nepieciešama, lai pacients nesavainotu ne sevi, ne citus palātā esošos. Viņš gan atzīst, ka medmāsu un māsu palīgu skaits, kas varētu uzmanīt sirgstošos, ir nepietiekams. Līdz ar to piesiešana gultai ir vienīgais veids, kā pasargāt pacientus no papildu traumām. Tāpat arī Ivars Zvīdris piebilst, ka visos gadījumos, kad nepieciešamas īpašas rūpes par pacientiem, tuviniekiem tiek piedāvāta iespēja dežūrēt pie slimnieka dienu un nakti, taču gandrī visos gadījumos, ar retiem izņēmumiem, tuvinieki no šādas iespējas atsakās. Ivars Zvīdris stāsta, ka gadījumos, kad tiek pielitota pacienta fiksācija, tas tiek darīts pacienta drošībai, jo nereti gados veci cilvēki nonākot slimnīcā jūtas apjukuši, nesaprot, kur atrodas, rīkojas neadekvāti un šādā stāvoklī var sevi savainot. Viņš norāda, ka šādos gadījumos ir divas iespējas, viena tuviniekiem dežūrēt pie sava slimnieka augu diennakti, otra viņu fiksēt pie gultas uz laiku, kamēr cilvēks atgūstas un kļūst adekvāts. Ivars Zvīdris izteica nožēlu, ka sižetā minētās pacientes tuvinieki nav vērsušies pie tās ārstējošā ārsta un noskaidrojuši stuāciju, kāpēc paciente ir fiksēta, pirms vērsties pie Latvijas televīzijas.Plašāk par tematu lasiet portālā www.radio1.lv

Vairākām iedzīvotāju kategorijām šīs nedēļas laikā - līdz 2015.gada 1.jūnijam ieskaitot, obligāti jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija par 2014.gadā gūtajiem ienākumiem. Lai deklarācijas aizpildīšana būtu ērtāka, ātrāka un vienkāršāka, Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina to darīt elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), atgādina VID. iek norādīts, ka gada ienākumu deklarācija par 2014.gadā gūtajiem ienākumiem obligāti līdz 1.jūnijam ieskaitot jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri: veikuši saimniecisko darbību, guvuši ienākumus ārvalstīs,
• guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2014.gadā pārsniedza 4000 eiro, guvuši ienākumus, kuri apliekami ar 10% nodokļa likmi, un no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā, • guvuši citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis, tai skaitā, no fiziskām personām saņemti dāvinājumi, kas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Šodien, 25. maijā BK “Jēkabpils” ir iespēja izmantot mājas laukuma priekšrocību, lai gūtu trešo noslēdzošo uzvaru “Aldaris” Latvijas Basketbola līgas bronzas sērijā pret “Liepāja/Triobet” (2:1). Spēles sākums pl. 18.30. Ja jēkabpilieši uzvar šīs dienas spēlē – bronzas kauss jau otro gadu paliek Jēkabpilī! Zaudējuma gadījumā bronzas sērija noslēgsies trešdien Liepājā.

Jēkabpilī sestdien, 23.maijā norisinājās Ģimenes svētki, kurus kuplā skaitā apmeklēja jēkabpilieši, jo īpaši bērni un pusaudži. Ģimenes svētki Jēkabpilī jau kļuvuši par tradīciju un tiek gaidīti. Tāpat kā citus gadus, arī šogad svētku kulminācija bija — nomināciju godināšana. Par tām, ka arī fotogaleriju var apskatīt portālā www. Radio1.lv

Ziņas pulksten 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Tirgotāji sašutuši par jaunajajām tabakas tirgošanas prasībām; Jēkabpilī bezvēsts pazudusi pusaudze; Nedēļas nogalē Jēkabpilī ieskandinās dziesmu un deju svētkus

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) aicina valdību kompensēt jauno tabakas tirdzniecības prasību radītos izdevumus. Tirgotāji aicina kompensēt izdevumus veikalu iekārtojuma pielāgošanai atbilstoši Veselības ministrijas (VM) prasībām. "VM priekšlikums tabakas izstrādājumus tirgot tikai no slēgtiem skapjiem nozīmē visu šobrīd iegādāto iekārtu demontēšanu un jaunu, slēgtu stendu iegādi, kas prasa nozīmīgus papildus ieguldījumus. Laikā, kad daudzi vietējie Latvijas tirgotāji cīnās par izdzīvošanu un cenšas konkurēt ar starptautiskām lielveikalu ķēdēm, šādi neplānoti izdevumi ir kārtējais nepatīkamais pārsteigums, kas liek aizdomāties par vēršanos pret vietējiem Latvijas tirgotājiem radot priekšrocības starptautiskiem koncerniem," klāsta LTA. Turklāt jaunie nosacījumi sekojot citiem, tostarp prasībai uzstādīt video novērošanu alkohola tirdzniecībai, kas vidēji vienā objektā izmaksāja aptuveni 400 - 500 eiro un ko pēc tam Saeima atcēla. Tirgotāji pieļauj, ka arī jaunās prasības veikaliem nākotnē varētu tikt pārskatītas, atzīstot to par neefektīvu. Jau vēstīts, ka VM rosina aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos un tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Valsts Policijas Zemgales Reģionālās Pārvaldes Jēkabpils iecirknis meklē ANNU NOVIKOVU 1999.gadā dzimušu, kura sestdien 23.maijā ap plkst.18:30 izgāja no savas dzīvesvietas Jēkabpilī, Kaļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma, (ir nosliece uz klaiņošanu). Bija ģērbusies: pelēkas krāsas sporta jakā ar kapuci , sporta bridži zilā krāsā, sieviešu blūze tumšas krāsas, sporta apavi baltā krāsā, gaišas zeķes. Pazīmes: augums-150 cm, acis- pelēkas, mati tumši brūnas krāsas līdz pleciem, zem labās acs neliela rēta- aptuveni 1 cm, normālas miesas uzbūves. Ja kādam ir informācija par meitenes atrašanās vietu, lūgums zvanīt VP ZRP Jēkabpils iecirknim: 65202600.

Sestdien, 30.maijā Jēkabpilī ieskandinās vienpadsmitos Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus. Plkst. 17:20 no Kena parka sāksies svētku dalībnieku gājiens uz Krustpils brīvdabas estrādi, bet plkst. 18:00 – lielkoncerts „BURT(u)BURVĪBA JĒKABPILĪ”. Lielkoncertu veido Jēkabpils izglītības un kultūras iestāžu skolēnu amatierkolektīvi – kopā 7 kori, 2 pūtēju orķestri un 13 deju kolektīvi – kopā 663 skolēni savu pedagogu vadībā. Dziedās 310, orķestros spēlēs 67, bet dejos 286 mazāki un lielāki jēkabpilieši. Ieeja koncertā bez maksas.

Biedrība „Baltā māja” aicina aplūkot Lolitas Stupānes radīto izstādi, ko ar mākslinieka burvju otu papildinājušas mākslinieces Vanda Sondore un Madara Mediņa Prikule. No šodienas skatāmā izstāde veltīta pieaugušiem un ir kā ierastā alfabēta neierasta spoguļābece. Autores piedāvā iegādāties pašu zīmēto un rakstīto alfabēta grāmatu mazajiem,

Atstājiet komentāru