2024.gada 12. maijs

Ina, Ināra, Inārs, Valija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 2. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 2. decembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Neretas iedzīvotājus informēs par jauninājumiem latvāņu apkarošanā. Šodien tiks atzīmēta Latviešu folkloras krātuves 90.gadadiena. Valdība lems par Latvijas karavīru nosūtīšanu dalībai NATO operācijā Afganistānā.
 
Šodien lai informētu iedzīvotājus par jauninājumiem saistībā ar latvāņu ierobežošanas un apkarošanas jautājumiem Neretas novadā notiks Zemkopības ministrijas rīkota sanāksme. Saskaņā ar Valsts augu aizsardzības dienesta datiem Latvijas teritorijā ar latvāni ir invadētas sešas pilsētas un 95 novadi. Vislielākās invadētās teritorijas atrodas Neretas, Madonas, Cēsu, Dagdas, Siguldas, Viļānu un Daugavpils novados.
 
Šodien Latgales reģiona uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju biedri dosies vizītē uz Krakovu Polijā, informē Latgales Plānošanas reģions. Brauciens notiek ar mērķi popularizēt Latgales reģiona ražotāju produkciju un radīt tai jaunu noieta tirgu. Vizītes gaitā plānotas tikšanās ar Polijas uzņēmējiem kontaktu dibināšanai, kā arī vairāku Mazpolijas reģiona uzņēmumu apmeklējumi. Braucienā piedalīsies 15 reģiona pārstāvji.
 
Šodien ar svinīgu pasākumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē tiks atzīmēta Latviešu folkloras krātuves 90.gadadiena. Krātuve dibināta 1924.gadā pie Izglītības ministrijas Pieminekļu valdes pēc skolotājas un folkloristes Bērzkalnes ierosmes. Patlaban tajā strādā 12 zinātņu doktori un notiek aktīva zinātniskā darbība. Arhīva materiāli sniedz priekšstatu par dažādu sabiedrības slāņu un Latvijā dzīvojošo tautu kultūru.
 
Turpinām ziņas
 
Valdība šodien lems par Latvijas karavīru nosūtīšanu dalībai NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotais lēmuma projekts. Galavārds par Latvijas karavīru atrašanos Afganistānā līdz nākamā gada beigām būs jāsaka Saeimai. Pamatojoties uz ANO Drošības Padomes mandātu, 2001.gadā Afganistānā tika sākta NATO starptautiskās drošības atbalsta spēku operācija, kuras galvenais uzdevums bija veicināt Afganistānas drošību. Šobrīd Afganistānā dien 20 Latvijas karavīri.
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien Igaunijā piedalīsies Baltijas valstu un Polijas prezidentu tikšanās pasākumā. Kā liecina prezidenta darba kārtība, tikšanās laikā tiks diskutēts par reģiona drošību, NATO samita lēmumu izpildi, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātēm un Baltijas reģiona skatījumu uz tām. Tāpat prezidentiem plānota diskusija par ekonomiskās sadarbības kopīgajiem projektiem transporta un enerģētikas jomās.
 
Un vēl
 
Šodien zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tiksies ar Zviedrijas lauksaimniecības ministru Svenu-Ēriku Buštu. Tikšanās laikā plānots pārrunāt prioritāros jautājumus, kas saistīti ar Latvijas prezidentūru ES Padomē 2015. gada pirmajā pusgadā. Latvija kā ES Padomes prezidējošā valsts izskatīšanai virzīs bioloģiskās lauksaimniecības, veterināros un fitosanitāros, kā arī aktuālos zivsaimniecības jautājumus.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Atbildīgie dienesti aicina nekāpt uz ledus. Pļaviņu novadā notika sporta laureātu godināšanas pasākums. Nākamnedēļ darbu sāks Jēkabpils slēpošanas kalns un iedegs Ziemassvētku egli.
 
Lielāko daļu ezeru un upju pārklājusi plāna ledus kārta, un kāpt uz tās ir bīstami, atgādina sinoptiķi un glābēji, kā arī policijas un pašvaldību pārstāvji. Pirmdien sociālajos tīklos parādījušās vairākas fotogrāfijas ar zemledus makšķerniekiem, tostarp tie manīti uz Daugavas Jēkabpilī. Reaģējot uz iedzīvotāju neapdomīgo rīcību, vairākas valsts un pašvaldību iestādes izplatījušas aicinājumu izturēties atbildīgi un nekāpt uz trauslā ledus. Plašāk par to ziņu portālā Radio1.lv.
 
28. novembrī Pļaviņu novada kultūras centrā notika gadskārtējais Pļaviņu novada sporta laureātu godināšanas pasākums. Tajā deviņās nominācijās tika sveikti: Gada sportists – Aleksandrs Patrijuks, sportiste – Marija Mičule, sporta pasākums 2014.gadā – Latvijas 11. pļaušanas čempionāts, komanda, klubs, biedrība 2014 – biedrība „Pļaviņu pļāvēji", treneris – Jānis Eiduks, sportiskākā ģimene – Kaņepēju ģimene, jaunais sportists – Enia Kaņepēja, sporta gada tiesnesis – Dainis Kaņepējs un sporta dzīves atbalstītājs novadā – SIA „Pļaviņu DM".
 
Jēkabpils slēpošanas kalnu pilsētas Mežaparkā paredzēts atklāt nākamās nedēļas nogalē – 12.decembrī. Šajā dienā arī svinīgi iedegs Jēkabpils galveno egli. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis stāsta, ka šogad pilsētas galvenās Ziemassvētku egles iedegšana paredzēta ar vairākiem pasākumiem. Pilsētas galvenajā laukumā ienāks Ziemassvētku brīnumsmarža – tikko ceptas piparkūkas un egles zaros sprakšķošas brīnumsveces. Lieli un mazi pie egles varēs sagaidīt sniegavīru Olafu ar viņa māsām Elzu un Annu no radošās grupas Pasaku Nams.
 
Turpinām ziņas
 
Braukšanas apstākļi šorīt uz autoceļiem Latvijas austrumu daļā ir apgrūtinoši, liecina "Latvijas Valsts ceļi" apkopotā informācija. Situācija salīdzinoši par pārējo Latvijas daļu ir sliktāka uz vietējās nozīmes ceļiem. Pa tiem braukšanas apstākļi ir apgrūtināti Daugavpils, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes apkaimēs.
 
Eiropas Patērētāju informēšanas centrs aizsāk kampaņu "Kā neiekrist?", informē kampaņas rīkotāji. Kampaņai sagatavoti infografiku klipi un video par to, "kā neiekrist" šķietami vilinošajos piedāvājumos. Šogad jau vairāk nekā 60 patērētāji vērsušies ar sūdzībām Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Galvenokārt patērētāji pa tālruni tika aicināti uz kosmētikas procedūrām, pēc tam apvārdoti, lai iegādātos kosmētiku vairāku tūkstošu eiro apmērā, tiešajā tirdzniecībā patērētāja mājās pārdoti dārgi ūdens filtri, televizori un citas preces.
 
Un vēl
 
Latvijā līdz šā gada 1.oktobrim reģistrēti vairāk kā 6000 ar HIV inficēti pacienti, taču reālais inficēto skaits ir divas līdz trīs reizes lielāks. Daļa cilvēku nemaz nenojauš, ka ir inficēti, jo pirmie simptomi bieži vien dažādām slimībām ir līdzīgi, piemēram, augsta temperatūra un citas pazīmes, kas atgādina saaukstēšanos vai gripu. Šobrīd HIV inficēta pacienta profils ir vienlīdz sieviete vai vīrietis vecumā no 25 – 45 gadiem. Pēc Latvijas infektoloģijas centra datiem, 48% ir injicējamo narkotiku lietotāji, savukārt 52% ir inficējušies seksuālās transmisijas ceļā un pašreiz visvairāk tieši heteroseksuālā ceļā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Vecvārkavā notiek seminārs par lauku attīstības aktualitātēm. Līvānos pieaug ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi. Valdošā koalīcija sola rast finansējumu skolotāju algu palielināšanai.
 
Šodien sākot no plkst. 11.00 Vecvārkavā Kultūras centra zālē notiek seminārs lauksaimniekiem, liecina informācija Vārkavas novada mājas lapā. Tajā informē par lauku attīstības programmas aktualitātēm un pasākumiem. Kā, piemēram, zaļināšanas prasību nodrošināšanu, bioloģisko lauksaimniecību un aktualitātēm piena nozarē.
 
Līvānos no vakardienas pieauguši ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Jaunapstiprinātie kompānijas "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība" tarifi paredz, ka ūdensapgādes tarifs Līvānos palielināsies līdz 51 centam par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs pieaugs līdz 95 centiem. Tarifu izmaiņas skaidrotas ar elektroenerģijas tarifu paaugstināšanos, degvielas cenu celšanos un citiem cēloņiem.
 
Šo piektdien, 5.decembrī notiks viens no zināmākajiem un tradīcijām bagātākajiem pasākumiem "Ģimnāzists un Ģimnāziste". Konkurss ietver sevī dalībnieku - katra pāra radītu mājas darbu: priekšnesumu par pasākuma tēmu. Šogad tēma ir "Māksla un gadalaiki". Tāpat tiek pārbaudīta dalībnieku erudīcīja ar dažādiem jautājumiem, kā arī dalībnieku spēja ātri domāt - ar dažādiem improvizācijas uzdevumiem, kā arī ar citām dažādām aktivitātēm. Pasākums kļuvis arī par satikšanās vietu absolventiem, tāpat uz to ierodas vecāki un citu skolu audzēkņi.
 
Turpinām ziņas
 
Rīgas apgabaltiesa šodien skata AS "Laima" prasību pret uzņēmumu "Krasniy oktyabr" un SIA "Russian Sweet" par preču zīmes atzīšanu par spēkā neesošu. Iepriekš lietā viena no pusēm tiesā izteica lūgumu par papildu pierādījumu izprasīšanu. "Laima" bija iesniegusi prasības pieteikumu par uzņēmuma preču zīmes dzēšanu Latvijas teritorijā, jo šī preču zīme ir sajaucami līdzīga ar "Laimas" reģistrēto preču zīmi "Lācītis ķepainītis". Tādējādi tiek veikta preču zīmes aizsardzība, lai patērētājiem un arī pārdevējiem nodrošinātu nesajaucamu produktu identitāti.
 
Valdošās koalīcijas politiķi sola, ka finansējums skolotāju algu palielināšanai tiks rasts, bet tas notiks pēc tam, kad būs skaidrs atalgojuma reformas modelis. Ministru prezidente Laimdota Straujuma sacīja, ka vispirms ir jāveic reforma un tad jāpalielina pedagogu algas. Viņa atkārtoti pauda, ka reformas piedāvājums Izglītības un zinātnes ministrijai jāsniedz līdz nākamā gada vidum, pēc mācību gada noslēguma.
 
Un vēl
 
Vairāk nekā puse jeb 56% ģimeņu vēlētos tuvāko piecu gadu laikā iegādāties savu mājokli, taču šobrīd vēl nevar to atļauties, liecina Vecāku apvienības "Māmiņu klubs" veiktās aptaujas dati. Savukārt informācija par pašreizējo dzīvesvietu liecina, ka 51% ģimeņu šobrīd dzīvo īrētās telpās, bet vēl 17% ģimeņu dzīvo pie saviem radiem un nav ne dzīvojamo telpu īrnieki, ne īpašnieki. Gandrīz viena piektā daļa jeb 17% respondentu norādījuši, ka dzīvo savā dzīvoklī, kas iegādāts, ņemot hipotekāro kredītu.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Salas novada dome atteikusies no Salas peldbaseina pārņemšanas. Jēkabpils pašvaldības pārstāvis piedalās Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas sēdē. Dunavā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks.
 
Pagājušo nedēļu Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notikušajā prese konferencē SIA "Jēkabpils Autobusu parks" vadība valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis informēja, ka patlaban notiek darbs pie pilsētas autobusu kursēšanas grafiku izmaiņām. Patlaban autobusi kursē pēc tā saraksta, kāds tika uzsākts vasarā, kad notika pilsētas centrālo ielu rekonstrukcija. Tāpēc cilvēkiem jautājam, vai nepieciešams mainīt Jēkabpils autobusu kustības grafiku? Uz jautājumu atbildēja Dace, Ivonna, Nikolajs, Vitālijs un Gunārs.
Iedzīvotāji aicināti izteikt priekšlikumus par pilsētas autobusu kursēšanas laikiem un ierosinājumus var iesniegt rakstot uz e pastu vai Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, Vienas pieturas aģentūrā. Plašāk par to ziņu portālā Radio1.lv.
 
Turpinām ziņas
 
Salas novada dome atteikusies no Salas peldbaseina pārņemšanas, tāpēc Jēkabpils pilsētas pašvaldībai būs jādomā, ko darīt ar šo īpašumu. Jēkabpils domes priekšsēdētājs skaidro, ka Salas novada pašvaldības pieaicināto ekspertu slēdziens ir, ka nepieciešami 800 000 eiro, lai peldbaseinu iedarbinātu. Tāpēc Salas novads atteicās no šī objekta. Salas novada pašvaldības priekšsēdētājas Irēnas Sproģes komentāru var izlasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Šodien Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis Rīgā piedalās Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas sēdē. Darba kārtībā jautājumi par pašvaldību kultūras centru darbības vadlīniju projektu, par aptaujas rezultātiem par valsts mērķdotāciju. Tiks runāts arī par mērķdotāciju sadali pašvaldībām pedagogu atalgojumam 2015. gada janvāra – augusta mēnešiem un citi jautājumi.
 
Un vēl
 
Jēkabpils novada Dunavas pagastā vakar pēcpusdienā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks kādā divstāvu dzīvojamā mājā. Tā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Degšanas platība bija 250 kvadrātmetri. Ugunsgrēku izdevās lokalizēt ap plkst.17, neviens cilvēks tajā necieta. Kā iespējamais nelaimes cēlonis tiek minēts apkures iekārtas ekspluatācijas noteikumu pārkāpums.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Stājies spēkā spriedums krimināllietā par slepkavību un līķa apgānīšanu. Pašvaldība piešķir SIA "Preiļu slimnīca" 9000 eiro ģimenes ārstu tīkla attīstībai. Minimālā darba alga nākamgad būs 360 eiro.
 
Stājies spēkā spriedums iepriekš septiņas reizes tiesātā recidīvista Andreja Golubeva krimināllietā par slepkavību un līķa apgānīšanu, informē Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā. Jau informēts, ka apgabaltiesa, izskatot minēto lietu rakstveida procesā apelācijas kārtībā, atstājusi negrozītu Jēkabpils rajona tiesas spriedumu. Tajā Golubevam piespriests 22 gadu cietumsods.
 
Līvānu novada domes izsludinātajam atklātajam konkursam uz vakanto Līvānu Bērnu un jauniešu centra direktora amatu pieteikušies pieci pretendenti. Līvānu novada pašvaldība informē, ka uz minēto vakanci pretendē pašmāju speciālisti un pārstāvji no citām pašvaldībām. Izvērtēt pretendentus un izvēlēties amatam atbilstošāko plānots dažās tuvākajās nedēļās.
 
Izskatot SIA "Preiļu slimnīca" valdes priekšsēdētāja Jāņa Anspoka iesniegumu, Preiļu novada dome nolēmusi piešķirt ārstniecības iestādei 9000 eiro. Šī nauda tiks izmantota Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītā uz ģimenes ārstu tīkla attīstību vērstā projekta līdzfinansēšanai. Piešķirtais finansējums tiks reģistrēts kā ieguldījums ārstniecības iestādes pamatkapitālā. Jautājumu par līdzekļu piešķiršanu slimnīcas Dzemdību nodaļas darbības nodrošināšanai deputāti nolēma skatīt vēlāk.
 
Turpinām ziņas
 
No nākamā gada minimālā mēneša darba alga valstī pieaugs no 320 eiro līdz 360 eiro, to paredz šodien valdībā akceptētie grozījumi Noteikumos par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi. Valdība jau iepriekš konceptuāli paudusi atbalstu šim solim, tomēr minētie grozījumi tam nodrošina tiesisku pamatu.
 
Šogad novembrī uz Latvijas ceļiem bojā gājuši setiņi gājēji. Tas divreiz mazāk nekā analogā periodā pērn, kad uz ceļiem bojā gājuši bija 15 cilvēki, liecina Ceļu satiksmes un drošības direkcijas apkopotie dati. CSDD sadarbībā ar biedrību "Latvijas Samariešu apvienība" un Valsts policiju kopš oktobra beigām īstenoja satiksmes drošības kampaņu „Redzams, tātad dzīvs!". Šonedēļ notiek pēdējie atstarojošo vestu dalīšanas reidi reģionos. Vestes tika dalītas arī Jēkabpilī.
 
Un vēl
 
Latvijas Farmaceitu biedrības sociālās kampaņas "Nodod nederīgās zāles aptiekā!" laikā no 20.oktobra līdz 16.novembrim nodotas aptuveni divas tonnas nederīgu medikamentu, informē biedrība. Kampaņā bija iesaistīta 701 aptieka, no kurām gandrīz 500 aptiekas pieņēma nederīgos medikamentus. Vidējais pieņemto zāļu svars uz vienu aptieku bija 4,3 kilogrami.

Atstājiet komentāru