2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Radio1 ziņas 2014.gada 29.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 29.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz līdzekļus saziedots jaunas aparatūras iegādei slimnīcām; kāds koncerts šodien notiks Jēkabpils tautas namā; kā mainīsies laika apstākļi maija sākumā.

 

Zīmola «Selga» labdarības akcijā jaundzimušo bērnu sirdspukstus kontrolējošas aparatūras iegādei savākti 60% no nepieciešamajiem līdzekļiem. Līdz šim aktīvākie ir Latgales iedzīvotāji, kuri izrāda īpašu atsaucību un saliedētību, vēloties atbalstīt aparatūras dāvinājumu Jēkabpils slimnīcai. Viens kardiotokogrāfs, kas nepieciešams jaundzimušo sirdspukstu kontrolei, maksā apmēram 10 500 eiro. Bez šīs aparatūras nav iedomājama mūsdienīga dzemdību nodaļa Akcija sākās 8.aprīlī un turpināsies līdz 5.maijam.

 

No 1.maija līdz 30.septembrim Jēkabpils tūrisma informācijas centrs strādās arī brīvdienās un tā darba laiks visās dienās būs no pulksten 8:30 līdz 17:00, izņemot oficiālās svētku dienas). Jēkabpils tūrisma informācijas centrā pieejama informācija par tūrisma un atpūtas iespējām Jēkabpils pilsētā, tās apkārtnē un Latvijā, kā arī suvenīri un interneta pieejas punkts.

 

Šodien pulksten 19.00 Jēkabpils tautas namā notiks koncerts, ar kuru tiek aizsākts cikls „Bēthovena simfonisms”. Tuvāko gadu laikā diriģents Mārtiņš Bergs ir iecerējis atskaņot ģeniālā simfoniķa - Ludviga van Bēthovena visas simfonijas. Pirmajā koncertā skanēs Bēthovena Piektā simfonija un uvertīra „Koriolāns”. Trešais skaņdarbs būs Marģera Zariņa „Partita Baroka stilā”. Šajā skaņdarbā soliste būs mūsu izpildītājmākslas lepnums mecosoprāns Ieva Parša.

 

Turpinām ziņas

 

Solījums pārrēķināt krīzes ietekmē sarukušās pensijas ir nereāls, LNT raidījumā «900 sekundes» teica Saeimas deputāte, bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele. Viņa uzsvēra, ka valsts var atļauties tērēt tikai tik, cik var nopelnīt. Viņasprāt, paziņojums, ka nākamgad sāks darboties kompensācijas mehānisms cilvēkiem, kuri pensionējušies krīzes laikā, ir nekoleģiāls un sabiedrību tracinošs. Viņa uzsvēra, ka krīze pati par sevi ir negodīga. Taču, vai godīgi esot dot solījumus, par kuriem skaidri un gaiši esot zināms, ka tos nevar izpildīt, jautāja bijusī labklājības ministre.

 

Svinot 10. gadadienu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, 1.maijā visas dienas garumā kultūras vasarnīcā «Esplanāde 2014» notiks daudzveidīga kultūras un izklaides programma visai ģimenei «Daudz laimES!», informēja Eiropas Savienības mājā. Pasākuma laikā kultūras vasarnīca «Esplanāde 2014» pārvērtīsies par Eiropas māju, kurā būs gan viesistaba, gan bērnistaba, virtuve un sporta zāle. Varēs arī noskatīties animācijas filmu programmu, bet vēlāk sekos Latvijas Leļļu teātra aktieru koncerts.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Aprīļa pēdējās dienas un maija pirmās dienas vēl būs pavasarīgi siltas, bet turpmāk Latvijā ieplūdīs aukstās gaisa masas un sinoptiķi prognozē pat sniegu. Trešdien gaisa temperatūra pazemināsies un ir iespējamas salnas. Atsevišķās dienās gaidāmi nelieli nokrišņi, taču tie būs niecīgi, līdz ar to ļoti augsta ugunsbīstamība mežos saglabāsies. Sniegs varēu snigt naktī uz 1.maiju, visticamāk – Vidzemē.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: ko ierosina autobraucēji rindu mazināšanai pie tilta; cik daudz bērnu cietuši no vardarbības; kā spēlē ar ventspilniekiem veicies Jēkabpils basketbolistiem.

 

Brīvdienās Jēkabpilī atkal bija vērojamas garas rindas pie tilta. Sevišķi garas rindas bija no Daugavas kreisā krasta, kur tās stiepās vairāk nekā kilometra garumā. Kā stāstīja autovadītāji, lai šķērsotu tiltu, viņiem nācās gaidīt pat pusotru stundu. Viņi ierosina, ka arī brīvdienās tomēr satiksmi vajadzētu regulēt regiulētājiem nevis luksoforam, jo no kreisā krasta, kur mašīnu ir vairāk, nelielajā laika sprīdī spēj izbraukt tikai nedaudzas automašīnas.

 

Pēdējā tiesu instancē - Augstākajā tiesā - nonākusi krimināllieta par 13 gadus vecas pusaudzes nožņaugšanu Jēkabpilī 2013.gada februārī. Kā ziņots, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Jēkabpils rajona tiesa apsūdzēto 15 gadus veco jaunieti atzina par vainīgu 13 gadus vecas pusaudzes nožņaugšanā un piesprieda viņam astoņu gadu cietumsodu. Apelācijas instances tiesa vēlāk šo spriedumu atstāja negrozītu, bet to pārsūdzēja apsūdzētā aizstāve.

 

Pagājušā gadā Latvijā nogalināti divi bērni, bet no seksuālajām varmākām cietuši 68 nepilngadīgie, liecina Iekšlietu ministrijas statistika. No cietušajiem 87 bijuši vecumā līdz septiņiem gadiem. Pērn noslepkavoti un aiz neuzmanības nonāvēti divi bērni, bet tīši smagi miesas bojājumi nodarīti trīs bērniem. 54 bērniem pagājušajā gadā nodarīti vidēja smaguma un tīši viegli miesas bojājumi.

 

Turpinām ziņas

 

Gatavojoties Eiroparlamenta vēlēšanām, politiķiem tīk vēlētājiem jaukt galvu, piemēram, solot Briselē darīt tādas lietas, kuras patiesībā būtu jārisina šeit pat Latvijā, ne Eiropas līmenī. Rīgas Stradiņa universitātes lektore Simona Gurbo uzskata, ka no visām partiju programmām  tikai 10% nav tukšu solījumu. Visi solījumi – jāsamazina, jāpalielina - ir varbūtības formā, bet par to, kā – tas nav darīts.» vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

 

Pirms gada valdība ieviesa mobilitātes jeb pārcelšanās pabalstu. Tas strādā šādi - ja bezdarbnieks atrod darbu, kas atrodas vismaz 20 kilometru attālumā no mājām, pirmajos četros mēnešos viņš var lūgt valstij nelielu pabalstu, kas segtu vai nu dzīvošanu citā pilsētā, vai arī transporta izdevumus. Tomēr Latgalē labi iecerētajai programmai novados ar lielāko bezdarbu gada laikā tā arī nav pieteicies neviens bez darba palikušais.

Un vēl kāda ziņa

 

Vakar BK „Jēkabpils” mājās uzņēma trīskārtējos „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas sudraba medaļa ieguvējus un šīs sezonas regulārā turnīra līderus – BK „Ventspils”, lai aizvadītu otro cīņu LBL pusfinālā. Rinalds Sirsniņš dramatiskā spēles galotnē realizēja kapteiņa cienīgu pustālo metienu, un BK „Jēkabpils” guva pelnītu uzvaru pār ventspilniekiem ar 75:73. Rezultāts sērijā – 1:1.

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kāds dīvains pikniks šodien notiek Rīgā; par ko Eiroparlamenta vēlēšanās šobrīd balsotu vēlētāji; kādi pērn bijuši Valsts prezidenta Andra Bērziņa ienākumi.

 

Pie Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas šodien notiek protesta akcija, kuras mērķis ir paust atbalstu Neo krimināllietā apsūdzētajam Latvijas Universitātes pētniekam Ilmāram Poikānam. Piknikā pie tiesas ēkas sanākušie ēda sviestmaizes, kuru ietinamais papīrs būs aprakstīts ar uzsaukumiem Neo atbalstam un protestējošām idejām pret Neo celto apsūdzību. Protestēts tika pret "absurdo apsūdzību un krimināllietu".

 

Turpinot cīņu ar tā saukto spaisu, koalīcijas partijas pirmdien vienojušās par atbalstu pilnīgam psihoaktīvo vielu aizliegumam un par būtisku soda palielināšanu tiem, kuri šīs vielas tirgos. Iekšlietu ministrs cer, ka grozījumi stāsies spēkā jau maijā. Kopš indīgo augu maisījumu tirdzniecība aizliegta, ārstiem darba kļuvis tikai nedaudz mazāk. Taču tie, kuri jau ir uz «spaisa» āķa, slimnīcu reanimācijā joprojām nonāk regulāri.

 

Turpinām ziņas

 

Eiropas Parlamenta vēlēšanās lielākais atbalsts varētu būt partijām "Saskaņa" un "Vienotība", liecina "Latvijas faktu" aptauja. Gandrīz 20 % respondentu sacīja, ka Eiroparl;amenta vēlēšanās balsotu par "Saskaņu", bet 13% aptaujāto - par "Vienotību". Savukārt par deputātes Tatjanas Ždanokas Latvijas Krievu savienību un Alfrēda Rubika Latvijas Sociālistisko balsotu vien nepilns procents vēlētāju.

 

Vairāk nekā pusi no Valsts prezidenta Andra Bērziņa ienākumiem veido pensija, liecina valsts amatpersonas deklarācija par 2013.gadu. Prezidents pērn vairāk nekā 78 tūkstošus eiro saņēmis pensijā, 45 tūkstošus eiro - kā prezidenta algu un 10 tūkstošus eiro - no Lauku atbalsta dienesta. Bērziņš pagājušā gada deklarācijā norādījis arī 42 īpašumus, tajā skaitā Variešu pagastā.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Bijušie Ukrainas ierēdņi ir izveduši uz Krieviju vismaz 32 miljardus ASV dolāru jeb 23 miljardus eiro, paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Šie līdzekļi tiek izmantoti masu slepkavību veicināšanai un separātisma finansēšanai, uzsver ģenerālprokurors. Uz Ukrainas lūgumiem palīdzēt uz ārzemēm pārvesto naudas līdzekļu atgūšanā ir atsaukušās Austrija, Lihtenšteina un Šveice. Šveices dati liecina, ka 2012.gada beigās Šveices banku kontos bija divi miljardi ASV dolāru Ukrainas izcelsmes naudas.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00, 14.00, 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Jēkabpils, Draudzības alejas māju iemītnbiekiem pārtraukta karstā ūdens padeve? Kādas puķes jēkabpiliešiem patīk vislabāk? Un Kad tiks atvērta Sēļu sēta?

 

Jēkabpilī no vakardienas beigusies apkures sezona. Vakar, saskaņā ar Jēkabpils domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča rīkojumu, siltuma piegāde pārtraukta visām pašvaldības iestāžu un uzņēmumu ēkām, tajā skaitā arī bērnudārziem un skolām. Savukārt dzīvojamo māju sektorā apkures sezona tika pārtraukta pakāpeniski, vispirms siltuma padevi atslēdzot ēkām, kuru iemītniekiem sakrājušies lieli parādi par izlietoto siltumenerģiju, kā arī ēkām, kur siltuma padevi pieprasīja pārtraukt iemītnieki. SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdetājs Aleksandrs Karpenko sarunā ar Radio1 sacīja, ka uzņēmums sezonu beidzis ar vairāk nekā pusotra miljona eiro parādu. Šī summa maija sākumā, kad būs zināmi aprīļa rēkini var mainīties. Tomēr Karpenko norādīja, ka situācija šajā sezonā, salīdzinot ar iepriekšejo, ir optimistiskāka un iedzīvotāju maksājumi par saņemto siltumenerģiju pieauguši.

 

Nepatīkamu pārsteigumu piedzīvojuši Jēkabpils, Draudzības alejas iemītnieki, kuriem bez brīdinājuma vai iepriekšējas informācijas vakar tika atslēgta karstā ūdens padeve. Sarunā ar Radio1 Aleksandrs Karpenko sacīja, ka karstā ūdens padeve pārtrauklta, jo no pirmdienas sācies darbs pie siltumtrašu rekonstrukcijas un nomaiņas Jaunā, Viesītes un Zemgales ielās. Līdz ar to daudzdzīvokļu māju iemītniekiem, kurus apkalpo Tvaika ielas katlumāja karstā ūdens nebūs līdz 21.jūlijam, iznemot Bebru, Auseklīša un Lauktehnikas mikrorajona māju iemītniekus, kurus neskar trašu nomaiņa. Aleksandrs Karpenko piebilda, ka informācija par karstā ūdens padeves pārtraukšanu māju apsaimniekotājam tikusi sniegta jau piektdien, iespējams, ka namu pārvalde nepaguvusi tik īsa laikā brīdināt iemītniekus, tāpēc karstā ūdens padeves atslēgšana nākusi kā nepatīklams pārsteigums. Aleksandrs Karpenko atvainojās par sagādātajām neērtībām.

 

Turpinām ziņas

 

Pavasaris tiek uzskatīts par vienu no ziedošākajiem mēnešiem, kad dārzos, skvēros un parkos saplaukst visdažādākās puķes, sākot ar pirmajiem pavasara ziediem un mēneša beigās uzplaukstot jau vasaras ziediem. Jēkabpils apstādījumos patlaban zied atraitnītes, bet dārzos – sniegpulkstenītes, narcises, tulpes un citi ziedi. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādas ir viņu mīļākās puķes. Latvijas klimatā vispopulārākās pavasara puķes, kuras tiek stādītas apstādījumos, ir trejkrāsu vijolītes un lielziedu atraitnītes. Šie augi labprāt zied ne pārāk siltos laika apstākļos un pārcieš pat temperatūras pazemināšanos zem nulles. Pavasara puķes, kuras šobrīd sastādītas Jēkabpils apstādijumos, jēkabpiliešus un pilsētas viesus priecēs līdz vasaras sākumam. Vēlāk, kad laiks kļūs siltāks, tās dobēs tiks aizstātas ar vasaras ziedaugiem.

 

Un vēl

 

Pēc ziemas sezonas, no 2.maija, būs atvērta Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļa „Sēļu sēta”. Apmeklētāji ar muzeja ekspozīciju varēs iepazīties līdz 31.oktobrim. Muzeja Komunikācijas daļas vadītāja Kate Zaharova sacīja, ka „Sēļu sēta” sezonā apmeklētājiem ir pieejama septiņas dienas nedēļā, darba dienās no pulksten deviņiem līdz sešiem vakarā. Muzeju iespējams aplūkot gan individuāli, gan ekskursantu grupās. „Sēļu sētā” tiek piedāvātas arī vairākas izglītojošās programmas, piemēram, „Amatnieku darbi”, „Precības”, „Krustabas” un citas. Plašāka informācija par Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļu „Sēļu sēta” pieejama muzeja mājas lapā www.jekabpilsmuzejs.lv.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Viesītes novadā gandrīz par 10 tūkstošiem plānots rekonstruēt Mīlestības taku. Projekta 1.kārtas gaitā paredzēts labiekārtot vides objektu – atpūtas vietu gar Mīlestības saliņu, uzstādīt informatīvo stendu, soliņus, atkritumu urnas un tualeti, kā arī izveidot gājēju tiltiņu, kas akcentēs Mīlestības saliņu kā tikšanās vietu.Šis projekts ir daļa no lielāka projekta, ko pašvaldība plāno īstenot tuvākajos piecos gados. Tas paredz izveidot atpūtas vietas Mazā ezeriņa krastā un Draudzības kalniņā, no kura var novērot ūdensputnus. Mīlestības takas rekonstrukcijas projektu atbalsta Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku atbalstam un ar 3633 eiro atbalsta novada pašvaldība.

Viesītes novada uzņēmēja Jolanta Kovnacka saņēmusi kultūras zīmi “Latviskais mantojums”. Kultūras zīme “Latviskais mantojums” izveidota pēc „Lauku ceļotāja” iniciatīvas un tiek pasniegta Latvijas tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Jolanta Kovnacka ražo kafeju pēc vecmāmiņas Alīdas receptes Viesītes novada Elkšņu pagastā. Reizē viņa aktīvi popularizē gan savu produkru, gan Viesītes novadu, piedaloties izstādēs un uzņemot savā saimniecībā tūristus, kas vēlas iepazīt šīs Latvijai tradicionālās kafejas tapšanu.

 

Turpinām ziņas

 

1.maijā Aknīstes novadā uz Latvijas – Lietuvas robežas notiks pasākums, kas būs veltīts 1.gadadienai, kopš Latvija uzņemta Eiropas Savienībā Pulksten 11.00 būs vadības uzrunas, Eiropas Savienības karoga pacelšana, ugunskura iedegšana. Pēc tam koncertu sniegs Aknīstes un Jodupes amatiermākslas kolektīvi, koncerts; būs sacensības basketbolā 3X3 un virves vilkšanā, paredzēti velo meistarības braucieni, bet noslēgumā būs pikniks kopā ar grupu „Robežpunkts". Autobuss kursēs pulksten 10.10 no Gārsenes kultūras nama, pulksten 10.30 - no Aknīstes novada domes. Asares pagasta iedzīvotājiem transports jāpiesaka iepriekš. Līdzi jāņem personu apliecinoši dokumenti.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Rīgā notikušajā biznesa simulācijas spēļu konkursa “Bizness 24 stundas” finālā sīvā cīņā galveno balvu — titulu “Biznesa guru 2014” — nupat ieguva Aizkraukles novada ģimnāzijas komanda: 11.a klases audzēkņi Artūrs Jaunošāns un Artūrs Jakovļevs un 8.b klases skolēns Ēriks Gavars. Biznesa simulācijas spēļu konkursu organizēja Banku augstskolas studentu pašpārvalde un tajā piedalījās vairāk nekā 80 komandas, bet finālā iekļuva 10. Aizkrauklieši finālā pārspēja trīs Banku augstskolas komandas, divas Rīgas Tehniskās universitātes un vēl vairākas citas komandas.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāds satiksmes negadījums šodien noticis pie Pļaviņām? Ko Zemgales darba devēji prasa Valsts ieņēmumu dienestam? Un Kāpēc Krustpils kultūras namā nenotiks izrāde “Oki-Doki”?

 

Pļaviņu novadā uz Daugavpils šosejas šodien divu kravas automašīnu sadursmē cietis šoferis. Negadījumā pamatīgi sadauzīta Maxima kravas automašīna un cietis tās autovadītājs, kurš nogādats slimnīcā. Negadījums šosejas 112.kilometrā notika ap pulksten pusvienpadsmitiem, kad Maxima kravas automašīna "Renault" nedaudz iebrauca pretējā joslā, aizķēra stāvošu automašīnu "Fiat" un sadūrās ar pretim braucošo baļķvedēju. Negadījuma rezultātā bija izveidojies milzu sastrēgums, satiksme notikuma vietā joprojām nedaudz apgrūtināta. Ceļu satiksmes negadījumu pie Pļaviņām iespējams apbraukt, Aizkrauklē vai Jēkabpilī šķērsojot Daugavu un braucot pa autoceļu Aizkraukle-Jēkabpils Daugavas kreisajā krastā.

 

Ceļu satiksmes drošības direkcija aicina 16-18 gadus vecus jauniešus pieteikties konkursam "Gada jaunais autovadītājs". Pieaugot traģisku ceļu satiksmes negadījumu skaitam, šoreiz konkursa pusfinālu praktiskie uzdevumi būs īpaši pielāgoti tam, lai veicinātu jauniešos izpratni par braukšanas ātrumu un apstāšanās ceļa garumu, kā arī operatīvu rīcību avārijas situācijās. Praktiski pārbaudīts bremzēšanas ceļš un apdzēstas liesmas imitēta auto negadījuma vietā jauniešiem būs noderīgas prasmes visai dzīvei, skaidro direkcijā. Dalība konkursā ir bez maksas, un projekts tiek finansēts no OCTA prēmijām. Konkursa dalībnieki, kuri veiksmīgi atbildēs uz pirmās kārtas jautājumiem interneta vietnē "www.gadaautovaditajs.lv", varēs izvēlēties sev piemērotu pusfināla norises vietu un laiku. Šogad tās ir četras pilsētas, arī Jēkabpilī – 17.augustā.

 

Turpinām ziņas

 

Tiekoties ar Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvjiem un Valsts ieņēmumu dienesta vadību, Zemgales uzņēmēji aicinājuši mazināt administratīvo slogu. Uzņēmēji tikšanās laikā kā lielāko šķērsli savā darbībā minējuši nodokļu slogu un nodokļu apmaksas kārtību. Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsver, ka ir nepieciešams turpināt darbu pie nodokļu sloga mazināšanas, tādējādi mazinot arī ēnu ekonomikas īpatsvaru, un uzņēmējiem būtu nodrošināti godīgas konkurences apstākļi. Nākamā darba devēju reģionālā tikšanās notiks ar Latgales reģiona uzņēmējiem 21.maijā, Līvānos.

 

Šogad "Tele2" plāno atvērt deviņus jaunā koncepta klientu apkalpošanas centrus Rīgā, Jēkabpilī, Valmierā un Ventspilī, investīciju apjomam pārsniedzot pusmiljons eiro. Tādējādi uzņēmums turpina pērn iesākto telekomunikāciju nozarē vērienīgāko klientu apkalpošanas centru pārveides projektu. Tā mērķis esot pašreizējiem un topošajiem klientiem nodrošināt individuālāku un ātrāku apkalpošanu, kā arī iespēju izmēģināt plašāko mobilo ierīču klāstu.

 

Praksei Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkņos pieteikušies 34 jaunieši. Praksi viņi vēlas iziet 15 pašvaldībās, tajā skaitā arī Jēkabpilī, Preiļos, Jaunjelgavā un Varakļānos. Centrālā vēlēšanu komisija sadarbībā ar portālu "Prakse.lv" īsteno projektu, kura laikā 16 līdz 25 gadus veciem jauniešiem ir iespēja darboties Eiroparlamenta vēlēšanu iecirkņos. Prakses laikā jauniešiem būs iespēja piedalīties vēlēšanu iecirkņu komisijas darbā no iecirkņu atvēršanas 19.maijā līdz vēlēšanu dienai, 24.maijam. Tāpat, gatavojoties praksei, jaunieši varēs apmeklēt vēlēšanu komisijas rīkotos mācību seminārus.

 

Un vēl

 

Jēkabpils Kultūras pārvalde informē, ka mākslinieku slimības dēļ tiek atcelta 1.maijā Krustpils Kultūras namā plānotā izrāde "OKI - DOKI". Iegādātās biļetes nododamas Krustpils Kultūras nama kasē. Pasākuma organizētāji atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Atstājiet komentāru