2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpilī aizvadīts pirmais Latvijas čempionāts vieglatlētikā veterāniem (FOTO) (papildināts)

Jēkabpilī aizvadīts pirmais Latvijas čempionāts vieglatlētikā veterāniem (FOTO) (papildināts)

(papildināta  ar 6. rindkopu - jēkabpiliešu rezultātiem)

Jau neskaitāmus gadus ar izciliem sniegumiem un mērķtiecīgumu vieglatlētikas arēnā sporta veterāni rāda priekšzīmi jaunāko paaudžu sportistiem. Pateicoties Latvijas Sporta Veterānu savienības prezidenta Daumanta Znatnaja un viņa komandas enerģiskumam un mīlestībai pret sportu, 52 gadu garumā sporta veterāni tiek draudzīgi saliedēti vienotā sporta spēļu pasākumā, kas gada griezumā apvieno 25 sporta veidu pārstāvju cīņas sparu, kas pamudinot pašvaldībām sarosīties un atbalstīt rūdīto sporta vecmeistaru gribasspēku un mērķtiecīgumu.

Pateicoties Latvijas Vieglatlētikas Veterānu asociācijas prezidenta Arvīda Vītola un viņa komandas atbalstam, sadarbojoties ar pašvaldībām tiek organizēti dažādi vieglatlētikas čempionāti un sacensības, kas tiek iekļautas LVVA konkursā par labāko vieglatlētu. Pateicoties Laines Kreiceres uzņēmībai, popularitāti esam guvuši gan Eiropas, gan pasaules vieglatlētikas federāciju skatījumā.

Kopīgiem spēkiem ar Latvijas Vieglatlētikas Savienības, Latvijas Sporta Veterānu Savienības, Latvijas vieglatlētikas veterānu asociācijas un pašvaldību atbalstu, vieglatlētiku, kā visu sporta veidu karalieni, esam stiprinājuši un cēluši gaismā ar neskaitāmām uzvarām un labotiem rekordiem. Latvijas vārdu spilgti esam ierakstījuši Eiropas un pasaules čempionātu rezultātu listēs un citu valstu dalībnieku – konkurentu vidū. Esam pierādījuši sevi, kā maza, bet stipra valsts!

Neapšaubāmi sacensību mums Latvijā pietiek, un reizēm gadās arī tā, ka ir jāizvēlas, kuras no tām mums sirdij būtu tuvākas. Tomēr maza vilšanās sajūta vieglatlētus nepameta par to, ka lielāko daļu citiem sporta veidiem veterānu grupās tiek organizēti čempionāti un ir iespēja savā sporta veidā izcīnīt valsts čempiona titulu, bet vieglatlētiem šis prieks liegts. Tādēļ LVVA valde lemj, ka jāmēģina rast iespēja arī vieglatlētikas vecmeistariem organizēt Latvijas čempionātu. Tiek sperts nākamais solis – tikšanās ar Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentu Gunti Zālīti. Vienkopus satiekoties kolēģiem ar vienādi spēcīgu sirds degsmi vieglatlētikas arēnā, nekas nevar neizdoties. Runāts, darīts! Un tā soli pa solim, nosakot Latvijas čempionāta vietu un laiku, sākas gatavošanās šim lielajam vieglatlētikas pasākumam.

Nu jau viss aiz muguras – netrūka ne prieka, ne asaru, bet pozitīvās emocijas tomēr guva virsroku. Tika laboti rekordi, kas liecina, ka čempionāts aizvadīts godam. Augstlēkšanas sektorā Valdis Cela M65 grupā ar rezultātu 1,60m, laboja iepriekš sev piederošo Latvijas rekordu. Trīssoļlēkšanas sektorā W45 grupā ar rezultātu 9,93 rekordu laboja daugavpiliete Ināra Fjodorova. Rekords arī tukumniekam Oļegam Fjodorovam M80 grupā 5000m soļošanā uzrādot rezultātu 35:06,35; M85 grupā 5000m soļošanā Ķeguma novada sportistam Harijam Janzemam uzrādīts rezultāts 46:29,12. Dāmām 5000m soļošanā sev piederošo Latvijas rekordu W40 grupā ar rezultātu 28:37,02, laboja tukumniece Baiba Frišenbrūdere. Soļošanā Vera Grīnberte no Daugavpils ar rezultātu 36:10,26 laboja W70 grupas rekordu. Vērtīgākā balva čempionātā par ko bija vērts cīnīties ikvienam dalībniekam bija Latvijas Vieglatlētikas savienības oriģinālā medaļa. Tās saņēma godalgoto vietu ieguvēji: 11 disciplīnās un 11 vecuma grupās dāmām, un 11 disciplīnās un 12 vecuma grupās kungiem. Rezultāti publicēti: www.lat-athletics.lv; www.lvva.lv; www.jekabpilssc.lv. Čempionāta laikā pārsteigumu netrūka - dalībnieki izlozes veidā saņēma Jēkabpils sporta centra sarūpētās prezentbalvas. Vērtīgāko balvu – Latvijas čempionāta emblēmu un EUR100,00 dāvanu karti no veikala ,,Fans’’, nosakot augstvērtīgāko rezultātu starp vieglatlētikas disciplīnām pēc IAAF punktu tabulām, saņēma Ludmila Nefjodova-Volkova / 845 punkti; 400m – 59.76/ un Normunds Ivzāns /971punkts; 5000m soļošana – 21:28,56/.

Paldies Jēkabpils sporta veterānu vieglatlētikas izlasei, kuri veiksmīgi startēja šajā čempionātā. Latvijas čempiona titulus sevis izvēlētajās disciplīnās un savās vecuma grupās izcīnīja: Francis Sjomkāns /augstlēkšanā, tāllēkšanā, trīssoļlēkšanā/, Aldonis Palkavnieks /400m skrējienā/, Aivita Ķiploka /šķēpa mešanā, diska mešanā/, Anatolijs Macuks / 1500m, 5000m skrējienā/, Zigmunds Znotiņš /100m skrējienā/, Juris Grodnis /5000m soļošanā/. Goda pjedestāla 2.vietas vērto pakāpienu iekaroja Aija Rogāle /5000m soļošanā/, Zigmunds Znotiņš /trīssoļlēkšanā/, Ivars Dundurs /šķēpa mešanā/, Modris Vecumnieks /lodes grūšanā/. Trīs sudraba kaluma medaļas savai dzimšanas dienai par godu augstlēkšanā, tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā izcīnīja Viktors Zarņickis. Bronzas medaļas savai balvu kolekcijai klāt pievienoja Aigars Puida /1500m skrējienā/, Marģers Jaudzems un Ivars Dundurs /lodes grūšanā/, Artis Polis / lodes grūšanā, šķēpa mešanā/. Pēteris Krastiņš, Jānis Razumovskis un Valdis Alksnītis savās vieglatlētikas disciplīnu arēnās piekāpās konkurentiem.

Organizatoriskais darbs neapšaubāmi ir smags un darbietilpīgs, ko paveikt iespējams tikai kopīgai, saliedētai, enerģiskai un uz sapratni sporta arēnā balstītai komandai. Tādēļ labu vārdu šai reizē nebūs par daudz. Liels paldies Latvijas Vieglatlētikas savienībai par sapratni, atbalstu un līdzās darbošanos, īpaši Prezidentam Guntim Zālītim un sacensību direktoram Gatim Ratniekam, paldies Latvijas Vieglatlētikas Veterānu asociācijai un Latvijas Sporta Veterānu savienībai par atbalstu čempionāta popularizēšanā, paldies Jēkabpils stadiona čaklajai Guntara Lindes komandai, paldies nenogurdināmajai tiesnešu komandai: galvenajam tiesnesim Aivaram Norim, starterim Edgaram Lambam, informatoram Mārim Jaudzemam, sekretariāta vadonei Baibai Grasai, vecākajiem tiesnešiem Vjačeslavam Grigorjevam, Tatjanai Donānei, Ārijam Balodim, Modrim Osvaldam, Alīnai Caunei un viņu palīgiem, paldies fotofiniša tiesnesim Krišam Norim. Paldies apvienotajam jauniešu deju kolektīvam Kauranieši / Delverēni un viņu vadītājai Ingrīdai Feldmanei. Paldies Jēkabpils mūzikas skolas audzēknim Ardim Avotiņam. Paldies Jēkabpils pilsētas simbolam lūsim ,,Lusillo’’, kura lomā iejutās Pirmsskolas izglītības iestādes ,,Zvaniņš’’ skolotāja Sandra Kampāne. Paldies Vitai, Guntaram, Egijai un Edijam Grebskiem par gardo bukstiņputru, ko cienastā saņēma katrs čempionāta dalībnieks. Paldies fotomirkļu iemūžinātājiem Lāsmai Iršai un Jānim Lācim. Paldies katram dalībniekam un līdzjutējam, kuri piedalījās šajā čempionātā, jo vienam bez otra mums šis čempionāts nebūtu izdevies! Kopā mēs esam stiprāki!

Lai sporta un Jēkabpils vēstures lappusēs ar lieliem burtiem kā vēstījums tiek ierakstīts: ,,2015.gada 5. septembrī Jēkabpilī aizvadīts I Latvijas čempionāts vieglatlētikā veterāniem.’’, kam klāt pievienots LSVS un LVVA viceprezidentes, Līvānu sporta dzīves vadītājas un aktīvas sportistes Mārītes Vilcānes sacītais: ,,Šajā dienā Jēkabpils stadions pārtapa par sporta brīnumzemi vieglatlētikas veterāniem!’’

Piedāvājam jums fotoreportāžu no sacensību dienas! Foto: Lāsma Irša

Informāciju sagatavoja:
Aiva Jakubovska                                                                                             

Komentāri (0-1/1)

  • Spodra
    02.07.2018 18:25
    Paldies Lāsmai par ļoti kvalitatīviem foto mirkļiem!

Atstājiet komentāru