2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Daugava pie Jēkabpils pamazām aizsalst (FOTO)

Daugava pie Jēkabpils pamazām aizsalst (FOTO)

Šīs nedēlas nogalē noslīdot gaisa temperatūrai līdz -10 un zemāk grādiem, pamazām sākusi aizsalt Daugava pie Jēkabpils. Ja vēl tikai vakar upes krastos bija vērojamas pirmās piesalas, tad jau šodien plāna leduskārtiņa vietām pārvilkusies pāri visai upei.
 
 
Jau ziņots, ka no ceturtdienas Daugava no upes augšteces sāka aizsalt, tas veicinājis jau tā zemā ūdens līmeņa samazināšanos vēl vairāk - līdz zemākajam rādītājam kopš 2002.gada. Daugavā pie Jēkabpils šobrīd ūdens līmenis ir ap divi metri virs noteiktā līmeņa. Šis rādijums ir tik zems, ka pat netiek mērīts ar skalu, kas izveidota uz viena no tilta pontoniem. Daugavas vērotāji zina teikt, ja upe aizsalst pie zema ūdenslīmeņa, pavasarī iespējami lieli plūdi, jo būs nepietiekama ūdens masa, lai palu laikā paceltu ledu. Pie zema ūdenslīmeņa, tas nosēstoties uz grunts un radot ledus sastrēgumus, savukārt tie – plūdus.
 

Daugavas augštecē Baltkrievijā un Krievijā upi vietām jau pārklājis ledus, citviet ledus ir tikai gar krastu, iet vižņi un veidojas vižņu sablīvējumi.
Mazākās un seklākās ūdenstilpes Latvijas austrumos jau ir aizsalušas. Jēkabpilī ar ledus kārtu pārvilcies arī Pils dīķis un ledus vērojams arī Radžu ūdenskrātuvē.
 

Attēlos var vērot, kā aizsalst Daugava pie Jēkabpils. Upe bildēta vakar un šodien un attēlos lieliski redzams, ka vakardienas piesalas šodien jau kļuvušas vietām par pirmo leduskārtu uz Daugavas.
 
 

Atstājiet komentāru