2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Laika vērotājs: Sauss marts – auglīgs gads. Lietains - neraža. Prognozes par martu - Sērsnu un Pavasara mēnesi

Laika vērotājs: Sauss marts – auglīgs gads. Lietains - neraža. Prognozes par martu - Sērsnu un Pavasara mēnesi

Lai arī marts ir kalendārā pavasara pirmais mēnesis, tas pēc savas būtības vēl nav īsts pavasaris, bet gan tāds priekšpavasaris. Ticējums saka, sauss marts – auglīgs gads. Lietains - neraža. Miglas martā – vasarā lietus. Ja marts silts, tad aprīlis auksts, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Sals un sniegs, kas bija janvārī, liecina par labu siltam un sausam martam.. Savukārt laika apstākļi februāra beigās (atkušņi), vērš uzmanību uz to, ka pavasara pirmajā mēnesī būs gan sniegs, gan sals. Arī 1. decembris, kas rādīja laika apstākļus ziemai kopumā, pareģoja nokrišņus un sniegu līdz Lieldienām (4. aprīlis). 31. janvāris, kas prognozē pavasari, vēstī, ka pavasara sākums būs vēss, tas ieilgs un īsts siltums sagaidām tikai aprīļa otrajā pusē. Par šādu pavasara redzējumu mana vecmāmuļa teiktu: Ja marta sākumā pūpolvītols no aukstuma (sarma) zied, tad mēneša beigās ar sudrabu (balti pūpoli) laistīsies...

Kopumā sērsnu mēnesis marts temperatūru ziņā rādās būt tuvu vidējiem mēneša rādījumiem, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņi mēneša normas robežās. Marta pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā salīdzinoši silts, tad laikā ap 9. un 12. martu sals līdz mīnus 10, 15 grādiem. Nokrišņu maz, pārsvarā īslaicīgi. Vēlāk, mēneša vidū, temperatūras svārstīgas. Naktīs ap nulli vai nedaudz zem nulles, bet dienas laikā ap plus 2, plus 7 grādi. Šajā laikā vējains, vairāk nokrišņu. Lietus, slapjš sniegs. Ceļi slideni.

Marta otrajā pusē, līdz Pavasara Mārai (25. marts), bez būtiskām izmaiņām. Laikā no Ģertrūdes (17. marts) līdz Benediktam (21. marts) naktīs daudzviet neliels sals, vējains, dažādi nokrišņi. Ceļi slideni. Vēlāk, pēc Pavasara Māras (25. marts), bez būtiskiem nokrišņiem. Temperatūra dienas laikā ap plus 3, plus 8 grādi. Siltāks laiks rādās būt marta beigās un laikā pirms Lieldienām (4. aprīlis). Šajā laikā neliels, īslaicīgs lietus un saulainajās pēcpusdienās temperatūras var pakāpties līdz plus 10 un vairāk grādiem. Austrumlatvijā mežos strauji kusīs pēdējais sniegs un ezeros izšķīdīs pēdējais ledus. Tas būs laiks, kad masveidā atgriezīsies pirmie gājputni un mežmalās sāks ziedēt vizbuļi.

Tālāk, aprīļa pirmajā pusē, laika apstākļi atkal mainīgi, kad lietus mīsies ar slapju sniegu un naktīs vēl daudzviet neliels sals.

Laika zīmes. MARTS (Sērsnu, Pavasara mēnesis)

Marts ir pirmais kalendārā pavasara mēnesis. 20. martā pavasara ekvinokcija un plkst. 11.37 sākas astronomiskais pavasaris. Šajā laikā diena un nakts ir vienāda garuma. Marta pirmajā pusē kļavām un mēneša otrajā pusē bērziem sāk tecēt sula. Saulainās vietās sāk ziedēt sniegpulkstenītes, bet mēneša beigās arī zilās vizbulītes un māllēpes. Sērsnu mēnesī sāk atgriezties mūsu gājputni. Ap 9. martu krauķi (pirmie jau atgriezušies), vēlāk arī lauku cīruļi un māju strazdi, bet mēneša beigās arī baltās cielavas un stārķi. Pelēkajam zaķim dzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis. Parasti martā sākas pavasara pali un tas ir arī laiks, kad ziema atkāpjoties var iekost ne pa jokam...

1. marts – Evdokija. Tā ir pavasara pirmā mēneša pirmā diena. Šī un turpmākās trīs dienas līdz 4. martam ir Pavasara vēju dienas. Kāds 1. marts, tāds lielākoties pavasaris. 2. marts prognozē vasaru. 3. marts - rudeni un 4. marts nākamo ziemu. Ticējumi. Ja jauka Evdokija - būs jauks pavasaris. Ja vistiņa padzersies, tad Jegorā (6. maijs) aitiņa zālīti paēdīs.

6. marts svarīga diena laika vērojumiem. No šīs dienas kļavam sākas sulu laiks. Ticējums saka, ka šajā dienā pavasaris jau stāv pie durvīm un tās tikai jāatver un jāielaiž istabā...

12. marts – Gregors. Diena, kad āpsis izlien no alas, bet – ja laiks vēl nešķiet pietiekami silts, lien alā atpakaļ un guļ vēl divas nedēļas. Ja atlidojuši gājputni, tad būs bagāts labības gads. Ja līst lietus - būs laba vasara. Ticējumi. Ja pūpoli atveras, vai atvērušies vairāk no galotnes - laba būs agrā sēja. Ja nav atvērušies, tad laba būs vidēja sēja.

14. marts - Jevdokija (Evdokija). Kāds laiks Jevdokijā – tāds visā vasarā. Šajā dienā sievietēm - grūtniecēm, jāiet vērot saullēkts, lai bērni dzimtu stipri un veseli. Ticējumi. Ja dienvidu vējš – būs silta un mitra vasara. Ja salst un ziemeļu vējš – būs auksta vasara. Ja Jevdokijā snieg – būs labas ražas, ja līst – būs sliktas. Ja šajā dienā pavasaris smaida, tad tam ticēt nevar, tas vēl raudās.

17. martā ir Ģērdacis, Ģertrūdes diena. Diena veltīta Svētajai Ģertrūdei no Nivelles. Viena no galvenajām Kustoņu dienām. Bišu pamošanās diena. Dravnieki izslauka bišu stropus un gatavojas medus vasarai. Ticējumi. Ja ligzdās atgriezušies krauķi, pēc trīs nedēļām varēs sēt. Ja krauķi vēl nesteidz atjaunot ligzdas, pavasaris būs garš un auksts.

19. martā Jāzepa diena. Ja Jāzepa dienā dzenis kaļ, būs vēls pavasaris. Lai pasteidzinātu pavasara atnākšanu, apkārt vecai priedei vai ozolam velk melnu āzi un blēj līdz ar to.

21. martā - Benedikts jeb Bindus. Dzīvnieki, kas Ģērdacī nav pamodušies, mostas Bindus dienā. Ticējumi. Ja Bindus dienā sniegs mijas ar lietu, tāds tas būs arī Lieldienās. Silta Bindus diena uz siltu pavasari.

25. martā – Pavasara Māra. Diena, kad koki jūt sāpes, tāpēc cirvi šai dienā necilā. Šajā dienā pamostas arī meža valdnieks lācis. Uguni vakaros vairs nededz un pirmo reizi pavakariņo ar Saules gaismu. Ticējumi. Ja Māras nakts silta un miglaina – būs auglīgs gads. Ja salst, tad līdz īstajai vasarai būs 40 salnas.

28. martā Pūpolsvētdiena. Pūpolu svētdienas rītā kuļā ar pūpolu slotiņām gultā gulošos un saka: "Audz, apaļš kā pūpols! Veselība iekšā, neveselība ārā!" Pūpolu slotiņas paglabā, jo tās nes svētību mājā. Pūpolsvētdienas, Zaļās ceturtdienas (1. aprīlis) un Lielās piektdienas (2. aprīlis) rītā pirms saules jānoslauka kūts griesti, tad vasarā mušu nebūs. Pūpolu svētdienā jāvāra zirņu vai pupu biezputra.

30. martā ir Aleksis. Ūdeņu diena, arī viena no Kustoņu dienām. Ticējumi. Ja Alekseja dienā pūš dienvidu vējš, būs silts pavasaris. Ja ziemeļaustrumu – būs auksts pavasaris un auksta vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs

Komentāri (0-1/1)

  • Essss
    02.03.2021 01:44
    Jācer, ka šogad būs silts pavasaris

Atstājiet komentāru