2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpilī dzēsti degoši atkritumi, Salā – rugāju lauks

Jēkabpilī dzēsti degoši atkritumi, Salā – rugāju lauks

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 30. jūlija plkst. 6.30 līdz 2. augusta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 46 izsaukumus – 16 uz ugunsgrēku dzēšanu, 28 uz glābšanas darbiem, bet vēl divi bija maldinājumi, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Sandra Vējiņa.

Vakar plkst. 22.36 tika saņemts izsaukums uz Aizkraukles novada Aizkraukles pagastu, kur dega divstāvu koka neapsaimniekota ēka 130m2 platībā. Notikuma vietā strādāja 11 Aizkraukles, Jaunjelgavas un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji, bija piesaistītas četras autocisternas. Plkst. 1.59 ugunsgrēks tika nodzēsts. 

Aizvadītajās brīvdienās Zemgalē ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī Aucē, kur piektdien dega šķūņa siena un sadzīves mantas 1m2 platībā, Jēkabpilī, kur divstāvu neapsaimniekotā ēkā dega atkritumi 5m2 platībā, sestdien Iecavā, kur dega vieglā automašīna 0,5m2 platībā, sestdien Bauskā, kur dega siena kaudze 4m2 platībā, Jelgavas novada Vilces pagastā, kur sestdien dega nepieskatīts ugunskurs 2m2 platībā, Iecavā, kur svētdien kādā mājoklī uz plīts bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens, Aizkrauklē, kur svētdien dega atkritumi 3m2 platībā. 

Zemgalē aktīvi notiek ražas novākšana, līdz ar to pieaug izsaukumu skaits, kuros deg labības rugāji, siena ruļļi, lauksaimniecības tehnika utt. Tā nedēļas nogalē dzēsti astoņi šādi ugunsgrēki:
•    Jelgavas novada Sesavas pagastā, kur piektdien dega labības rugāji 4 hektāru lielā platībā;
•    Jelgavas novada Sesavas pagastā, kur sestdien dega salmu rullis 1m2 platībā (ugunsgrēks tika likvidēts pirms VUGD ierašanās);
•    Jelgavas novada Svētes pagastā, kur sestdien dega labības rugāji 2,5 hektāru lielā platībā;
•    Aizkraukles novada Pilskalnes pagastā, kur dega labības lauks 2 hektāru lielā platībā;
•    Bauskas novada Rundāles pagastā, kur dega sausā zāle un labības rugāji 1000m2 platībā;
•    Bauskas novada Svitenes pagastā, kur sestdien dega labības rugāji vairāk nekā 3 hektāru lielā platībā;
•    Jēkabpils novada Salas pagastā, kur svētdien dega rugāju lauks 3hektāru lielā platībā;
•    Bauskas novada Bārbeles pagastā, kur svētdien dega vieglā automašīna 8m2 platībā un rugāju lauks 2 hektāru platībā.

Degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki, jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties uz automašīnām un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos.

Saistībā ar stiprā vēja postījumiem VUGD Zemgalē piektdien saņēma 13 izsaukumus, sestdien piecus, bet svētdien vienu, kur bija jānovāc nolūzuši un aizlūzuši koki, kas radīja apdraudējumu. Galvenokārt, koki tika novākti no ceļu braucamās daļas.

Sestdien plkst. 21.43 tika saņemts izsaukums uz Satiksmes ielu Jelgavā, kur daudzdzīvokļu ēkā jūtama gāzes smaka. Ierodoties notikuma vietā un pārbaudot dzīvokļus, tika konstatēts, ka kādā dzīvoklī no neaizgrieztas gāzes plīts noplūst gāze.  VUGD un AS Gaso Avārijas dienesta darbinieki noplūdi likvidēja. Tika pārbaudītas arī blakus kāpņu telpas, notika telpu vēdināšana. Plkst. 22.03 VUGD darbu notikuma vietā pabeidza.

Visā Latvijā aizvadītajās trīs diennaktīs VUGD saņēma 293 izsaukumus – 84 uz ugunsgrēku dzēšanu, no kuriem viens bija meža ugunsgrēks, 160 uz glābšanas darbiem, bet 49 izsaukumi bija maldinājumi.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru