2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Zemgalē brīvdienās dzēsti 63 ugunsgrēki, tajā skaitā Jēkabpilī – astoņi, Krustpils novadā - seši

Zemgalē brīvdienās dzēsti 63 ugunsgrēki, tajā skaitā Jēkabpilī – astoņi, Krustpils novadā - seši

Pagājušajās trijās diennaktīs, laika posmā no šī gada 20.marta plkst. 6.30 līdz 23.marta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 82 izsaukumus, no tiem 63 uz ugunsgrēka dzēšanu, 11 uz glābšanas darbiem un vēl astoņi izsaukumi bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 16.23 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Dienvidu ielu Tukumā, kur atkritumu šķirošanas – pārkraušanas stacijā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka teritorijā ar atklātu liesmu un, radot ļoti spēcīgu sadūmojumu, deg sapresēti atkritumi, un liesmas jau ir iekļuvušas arī angārā. Ugunsdzēsējiem glābējiem pēc neilga laika izdevās nodzēst angārā 15 m2 platībā degošos atkritumus, tādējādi nosargājot to. Ugunsgrēku dzēšanas darbos tika iesaistīta arī uzņēmuma traktortehnika, kas atklātajā teritorijā atdalīja nedegošos atkritumus no degošajiem, nedegošos aizvedot prom. Atklātajā teritorijā sapresēti atkritumi dega 2000 m2 platībā. Sestdien plkst. 23.14 ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās ierobežot liesmu tālāku izplatīšanos, bet svētdien plkst. 20.21 dzēšanas darbi noslēdzās. Notikuma vietā strādāja 19 ugunsdzēsēji glābēji un 6 autocisternas no Tukuma, Kandavas, Ķemeriem, Dobeles un Slokas, kā arī uzņēmuma traktortehnika. 

Sestdien plkst. 18.47 Pļaviņu, Aizkraukles un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Pļaviņu novada Klintaines pagastu, kur dega saimniecības ēka. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka mūra ēka jau deg pilnā 200 m2 platībā. Ēkā zem jumta bija izvietots siens. Pēc četru stundu darba ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās nodzēst ugunsgrēku.

Piektdien plkst. 10.22 Jelgavas un Elejas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jelgavas novadu, kur dega vienstāva dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāva dzīvojamā māja deg ar atklātu liesmu. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas paša spēkiem bija izkļuvis viens cilvēks, kas bija cietis ugunsgrēkā. Kopējā degšanas platība bija 200 m2. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 16.18. 

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji Zemgalē dzēsa 39 kūlas ugunsgrēkus, no tiem Jēkabpils pilsētā – astoņus, Krustpils novadā – sešus, Jelgavas pilsētā – četrus, Dobeles novadā – piecus, Bauskas novadā – trīs, Jelgavas novadā – četrus. Lielākie no kūlas ugunsgrēkiem reģistrēti:

Jēkabpilī Neretas ielā kūla dega viena hektārs platībā;
Krustpils novada Atašienes pagastā kūla dega piecu hektāru platībā, Variešu pagastā – 1,5 hektāru, Mežāres pagastā – 8000 m2, Krustpils pagastā – 5000 m2 platībā;
Bauskas novada Upmalas ielā kūla dega 8,2 hektāru platībā;
Dobeles novada Dobeles pagastā kūla dega 5000 m2 platībā;
Viesītes novada Saukas pagastā kūla dega divu hektāru platībā;
Jelgavas novada Līvbērzes pagastā kūla dega 1,5 hektāru platībā;
Neretas novada Neretas pagastā – 1,5 hektāru platībā. 

Nedēļas nogalē Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa arī vienu meža ugunsgrēku. Piektdien pusdienlaikā Krustpils novada Kūku pagastā dega meža zemsedze 2000 m2 un kūla piecu hektāru platībā. 

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta! Diemžēl katru pavasari ievērojami dienesta resursi tiek tērēti kūlas ugunsgrēku dzēšanai. VUGD aicina cilvēkus aizdomāties, ka tajā laikā, kamēr ugunsdzēsēji glābēji dzēš degošo kūlu, kādam iespējams ir nepieciešama palīdzība, bet tā nevar tikt sniegta operatīvi, ja visi tuvākie dienesta resursi ir iesaistīti kūlas ugunsgrēku dzēšanā. Nededzini kūlu un iespējams tu kādam izglābsi dzīvību!

 Sestdien Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā ugunsdzēsēji glābēji ar cilpas palīdzību no akas izcēla tajā iekritušu āpsi.

Viktorija Gribuste,
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore

Atstājiet komentāru