2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Videonovērošanas eksperimentā noskaidrotas Jēkabpils transporta plūsmas “pīķa” stundas

Videonovērošanas eksperimentā noskaidrotas Jēkabpils transporta plūsmas “pīķa” stundas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība šī gada budžetā pilsētas videonovērošanas sistēmas atjaunošanai un uzturēšanai atvēlējusi 9000 eiro. Tiekoties ar vietējiem žurnālistiem Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka šie līdzekļi paredzēti gan jaunu kameru iegādei, gan jau esošo uzturēšanai un videonovērošanas sistēmas pilnveidošanai.

Guntars Gogulis sacīja, ka ik pa laikam pašvaldība testē kādu no jaunās paaudzes videokamerām un nesen veikts interesants eksperiments ar videokamerām, kas nolasa automašīnu numurzīmes. Videokameras tika izvietotas uz tilta pār Daugavu un fiksēja katru transporta līdzekli, kas to šķersoja. Guntars Gogulis piebilda, ka šādas videokameras, kas nolasa autonumurzīmes ir aktuālas policijai, ja notiek kāds negadījums var noskaidrot kādi transporta līdzekļi noteiktā laika periodā šķērsojuši tiltu un, iespējams, atrast vainīgos.

Šajā eksperimentā noskaidrojās arī transporta plūsmas intensitāte pilsētā. Secināts, ka samērā intensīva satiksmes plūsma pilsētā sākas no pulksten septiņiem rītā un ilgst līdz pulksten sešiem vakarā. “Pīķa” stundas veidojas trīs reizes dienā ap pulksten astoņiem no rīta, no pulksten divpadsmitiem līdz vieniem dienā un no pulksten četriem līdz pieciem pēcpusdienā. Runājot par pēcpusdienas “pīķa” stundu, Guntars Gogulis pauda izbrīnu, kāpēc intensitāte pieaug pēc pulksten četriem, ja darbs vairumā iestāžu un uzņēmumu beidzas pēc pulksten pieciem pēcpusdienā. Secināts, ka vidēji diennaktī  transporta līdzekļi tiltu pār Daugavu šķērso 18 000 reizes.

Guntars Gogulis sacīja, ka šogad plānots izvietot gan jaunas videonovērošanas kameras, gan salabot un nomainīt vecās, kas izgājušas no ierindas vai salūzušas. Videonovērošanas sistēma Jēkabpilī darbojas jau desmit gadus un līdz ar to pilsētā ir izvietotas dažādas paaudzes kameras, taču visas no tām darbojas arī nakts režīmā. Naktī redzamā attēla kvalitāte esot atkarīga no līdzās esošā ielu apgaismojuma, jo tas labāks, jo attēls kvalitatīvāks.  

Jēkabpilī ir 89 videonovērošanas kameras, kas pieslēgtas pašvaldības policijas videonovērošanai. No tām 30 ir iekšējās, kur notiek pašvaldībai piederošo iestāžu ēku novērošana. Tajā skaitā ir arī divas pārvietojamās videonovērošanas kameras,  kas dod labu efektu. Pirmais eksperiments ar pārvietojamo videonovērošanas kameru bija, tās izvietošana Dzirnavu ielā pie dalīto sadzīves atkritumu vākšanas laukuma. Guntars Gogulis atzīmē, ka pēc tās izvietošanas situācija uzreiz uzlabojusies un šeit vairs neesot bērti nešķiroti atkritumi. 

Guntars Gogulis sacīja, ka tiek diskutēts par videonovērošanas filozofijas maiņu pilsētā. Notikušas pārrunas ar valsts policijas pārstāvjiem, lūdzot tiem noteikt vietas pilsētā, kur saskaņā ar policijas rīcībā esošo statistiku, visbiežāk notiek satiksmes negadījumi vai sabiedriskās kārtības traucējumi, lai šajās vietās izvietotu videonovērošanas kameras. Kameras palīdzēs identificēt vainīgos. Jau šobrīd videonovērošanas kameras ir izvietotas vietās, kur pilsētā patīk pulcēties un atpūsties cilvēkiem, piemēram uz dambja un Kena parkā. 

Guntars Gogulis atzina, ka problēma ir šīs videonovērošanas sistēmas monitorēšana un tas prasa resursu ieguldījumu. Tāpat arī esot padomāts, lai videoieraksti saglabājas pēc iespējas ilgāku laiku.

Atstājiet komentāru