2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latvijas ceļu melnie punkti – esi uzmanīgs!

Latvijas ceļu melnie punkti – esi uzmanīgs!

Vietās, kur satiksmes intensitāte mijas ar bīstamiem krustojumiem vai slikti pārredzamiem ceļa posmiem veidojas tā sauktie melnie punkti. Par šādām vietām uz Latvijas ceļiem pavisam noteikti esi dzirdējis vairākkārt – nereti tiešā sakarā ar negadījumiem, ievainotajiem un pat bojāgājušajiem. Melnie punkti apzīmē īpaši bīstamus ceļa posmus, kuros pēdējo 3 gadu laikā viena kilometra ietvaros ir atgadījušies vismaz 8 ceļu satiksmes negadījumi.

Ja iepriekš neesi pievērsis pastiprinātu uzmanību internetā brīvi pieejamajai melno punktu kartei, Octas.lv steidz Tevi iepazīstināt ar dažiem no bīstamākajiem ceļa posmiem uz Latvijas kartes, lai, dodoties to virzienā, Tu būtu gatavs ievērot īpašu piesardzību.

Bīstamākās vietas Latvijā

Melnais punkts pie Ādažiem

Jāteic, ka visvairāk šo cilvēka dzīvībai bīstamo punktu ir tieši Pierīgas apkaimē. Viens no tiem atrodas pie Ādažiem, Tallinas šosejai krustojoties ar Muižas ielu. Pēdējo gadu laikā šajā vietā ir notikušas vairākas smagas avārijas, kurās bojā gājuši 3, bet smagus ievainojumus guvuši 4 cilvēki. Blīvā satiksme, lielais ātrums un itin bīstamie kreisie pagriezieni veido milzīgus riskus, kas jau iepriekš ir rezultējušies ar visai traģiskām sekām. Dodoties Ādažu virzienā, vēlams ievērot maksimālu piesardzību, lai izvairītos no nepatikšanām.

Bīstamais pagrieziens Medemciemā

Vēl viena itin problemātiska vieta atrodas uz Jelgavas šosejas (A8) pie pagrieziena uz Medemciema pusi. Šajā ceļa posmā bīstamas avārijas situācijas visbiežāk tiek izraisītas tieši kreiso pagriezienu dēļ. Pēc statistikas datiem satiksmes intensitāte uz Jelgavas šosejas palielinās ik gadu, kas savukārt veicina jau tā bīstamā kreisā manevra riskus.

Šajā ceļa posmā jābūt īpaši uzmanīgam, jo laikā kopš 2015.gada, tur notikuši vairāk nekā 25 ceļu satiksmes negadījumi ar dažādu kategoriju miesas bojājumu gūšanu. Uz doto brīdi kreisais pagrieziens izbraucot no Medemciema ir likvidēts drošības apsvērumu dēļ, taču arī lēmums izveidot apgriešanās vietu netālu no šī pagrieziena ir ieguvis dalītu viedokli, jo jebkura apgriešanās vieta uz tik noslogota ceļa posma var izrādīties letāla. Esi uzmanīgs arī šeit!

Garkalnes riskantais ceļa posms

Vēlams izvairīties arī no Garkalnes melnā punkta, kas atrodas uz Vidzemes šosejas (A2). Pēdējo 3 gadu laikā šajā ceļa posmā avārijās cietuši veseli 17 cilvēki. Tas ir ievērojams skaitlis, tāpēc dodoties uz Garkalnes melnā punkta pusi, vēlams samazināt ātrumu un neaizrauties ar bravūrīga un pārgalvīga braukšanas stila piekopšanu.

Jāatceras, ka visai bēdīgo statistiku galvenokārt veido paši autovadītāji. Izvēloties piemērotu braukšanas ātrumu un ievērojot visus ceļu satiksmes noteikumus, šos statistikas datus ir iespējams mainīt pozitīvā virzienā.

Jāuzmanās arī Ozolniekos

Atgriežoties pie jau iepriekš minētās Jelgavas šosejas, nedrīkst aizmirst arī par melno punktu pie pagrieziena uz Ozolniekiem. Šis melnais punkts ir plaši atpazīstams ar savu visai nepateicīgo infrastruktūru. Konkrētajā ceļa posmā atrodas ārkārtīgi bīstama autobusa pietura, kas pēc izskata atgādina kabatiņu jeb asfaltētu laukumu, kuru atļauts izmantot kā autostāvvietu. Minētā vieta izceļas ar ļoti sliktu pārredzamību un regulāri parūpējas par bīstamām situācijām uz Jelgavas šosejas.

Jāteic, ka šajā posmā ir uzstādīti gan luksofori, gan novietots foto radars, taču tas ceļu satiksmes negadījumu statistiku posmā pie Ozolniekiem diemžēl nav mazinājis.

Esi piesardzīgs!

Ja kādā no šiem ārkārtīgi bīstamajiem punktiem vai citā ceļa posmā ir gadījies izraisīt, vai iekļūt ceļu satiksmes negadījumā bez cietušajiem un nopietnām avārijas sekām, ielāgo, ka saskaņotais paziņojums tagad ir aizpildāms arī elektroniski.

Esi piesardzīgs un izvairies no pārgalvības uz ceļa!