2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Emigrantiem, kas atgriežas – jums ir iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus

Emigrantiem, kas atgriežas – jums ir iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus

Pašreizējā situācija jebkuram cilvēkam visā pasaulē ir stipri izmainījusi nākotnes plānus. Īpaši tiem, kas ir strādājuši vai bija plānojuši strādāt ārzemēs. Vieni nolēma atteikties no darba ārzemēs un kādu laiku palikt mājās, bet citi nolēma pamest darbu uz laiku un atgriezties savā dzimtenē. Labā ziņa ir tā, ka tie, kas atgriežas mājās pēc strādāšanas ārzemēs, var atgūt nodokļu pārmaksu. Šim procesam jākļūst par finanšu alfabētu visiem, kas ir strādājuši ārzemēs, tiklīdz kā viņi beidz savu karjeru ārvalstīs. Tātad, kā to izdarīt un kuras ir vissvarīgākās lietas, kam būtu jāpievērš uzmanība - visu to jūs atradīsiet šajā rakstā.

Vispirms, kas ir nodokļu atmaksa?

Pirmkārt, mums jāsāk ar to, ka nodokļu atmaksa ir finanšu izpratnes sastāvdaļa – gluži tāpat kā mēs saprotam nodokļu maksāšanas nozīmi, tāpat mums vajadzētu saprast priekšrocības nodokļu pārmaksas atgūšanai. Tāpat kā Latvijā, arī ārvalstīs darba devējs ienākuma nodokli atskaita no saņemtajiem ienākumiem. Nodokļa summa ir atkarīga ne tikai no gūtajiem ienākumiem, bet arī no strādāšanas perioda un konkrētās valsts nodokļu sistēmas. Vairumā gadījumu cilvēki maksā vairāk nodokļu, nekā tiem vajadzētu, tāpēc darbiniekiem ir iespēja saņemt nodokļu atmaksu par veiktajām pārmaksām, iesniedzot ienākuma nodokļa deklarāciju taksācijas gada beigās. Ja pirms izsludinātās karantīnas strādājāt ārvalstīs un ārkārtas situācijas dēļ atgriezāties mājās, jums ir tiesības uz daļu vai pat visas pārmaksātās ienākuma nodokļa naudas atmaksu.

Ar ko sākt?

Lai atgūtu ienākuma nodokli no darbavietas valsts, vispirms aprēķiniet, cik ilgi esat strādājis ārvalstīs un kādus ienākumus šajā laikā esat nopelnījis. Tas ļaus skaidrāk aprēķināt, kādu naudas summu jūs atgūsiet, ja vēlaties uzsākt nodokļu atmaksas procesu no ārvalstīm. Jo ilgāk esat strādājis ārzemēs, jo lielāku summu jūs varat atgūt. Pēc “RT TAX”, kas ir šīs jomas speciālisti, sniegtās informācijas latvieši, kas strādājuši Lielbritānijā, atgūst vidēji apmēram 753 mārciņas. Savukārt cilvēki, kas atgriežas no strādāšanas Nīderlandē, atgūst nedaudz vairāk – vidēji 816 eiro. Tātad nodokļu atmaksa noteikti ir tā vērta. It īpaši, ja apstākļi mūsu valstī un visā pasaulē uz doto brīdi nav tie labākie.

Uz ko koncentrēties?

Pieteikumu atgūt nodokļu pārmaksu no darbavietas valsts varat iesniegt pats vai ar šīs jomas speciālistu palīdzību, kuri pārliecinās, ka process norit raiti un efektīvi, un pretendentam par to nav jāuztraucas. Neatkarīgi no jūsu izvēles, vispirms ir jāfokusējas uz nepieciešamajiem dokumentiem, jo tieši tur sākas pats process. Ja izvēlaties nodokļu atmaksu kārtot paša spēkiem, tad ieteicams pievērst īpašu uzmanību termiņiem, jo katrai valstij ir savi laika ierobežojumi gan dokumentu iesniegšanai, gan atmaksājamās summas aprēķināšanai. Savukārt, ja jūs nolemjat vērsties pie profesionāļiem, tad visus pienākumus un saistības pārņems pakalpojumu sniedzējs. Tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par nodokļu atmaksas procesu, zemāk ir apkopots, kam jāpievērš uzmanība un kā visu izdarīt pareizi.

Nepieciešamie dokumenti un to iesniegšana

Starp biežākajām latviešu izvēlēm strādāšanai ārvalstīs ir Lielbritānija, Īrija un Norvēģija. Nodokļu atmaksai no Īrijas ir nepieciešams vismazāk dokumentu. Lai atgūtu naudu, pilsoņiem, kas strādājuši šajā valstī, ir nepieciešama pases vai ID kartes kopija, PPS sertifikāta kopija un P45 vai P60 veidlapu oriģināli no visiem darba devējiem.

Tikmēr tiem, kas pirms karantīnas strādājuši Lielbritānijā un vēlas atgūt savus pārmaksātos nodokļus, būs nepieciešami dažādi dokumenti. Latviešiem, kas atgriežas no Anglijas, jāiesniedz ne tikai savas pases vai personas apliecības kopija, bet arī NIN nacionālās apdrošināšanas kopija, CIS reģistrācijas apliecības kopija, P45 un P60 veidlapu oriģināli no visiem darba devējiem, darba devēju ikmēneša pārskati un pēdējās algas lapas.
Arī latviešiem, kas strādājuši Norvēģijā, ir iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus. Ir svarīgi iesniegt savas personas apliecības vai pases kopiju, “Arsoppgave” veidlapu vai pēdējo algas lapu, kā arī “Selvangivelse” veidlapu, “Skattekart” veidlapas kopiju un veidlapu nodokļu kompensācijas saņemšanai, ja esat to saņēmis. Ja rodas kādas problēmas ar dokumentiem, speciālisti palīdzēs jums tos atrast, tāpēc jums par to nav jāuztraucas.

Termiņi

Vēl viena lieta, kam jāpievērš uzmanība, lai nodokļu atmaksa noritētu pēc iespējas gludāk, ir dažādi atmaksas procesa posmu termiņi, kas ir atšķirīgi atkarībā no konkrētās valsts. Katra valsts piemēro atšķirīgus noilguma periodus, un paredzamais procedūras ilgums ir atkarīgs no tās valsts nodokļu sistēmas, kurā strādājāt. Piemēram, nodokļu atgriešana no Lielbritānijas var ilgt no 2 līdz 4 mēnešiem, un nodokļus var atgūt par pēdējiem 5 gadiem. Tiem, kas atgriežas no strādāšanas Norvēģijā, nodokļu atmaksas process var ilgt no 3 līdz 6 mēnešiem, un naudas atmaksu iespējas atgūt par pēdējiem 4 gadiem. Savukārt tie, kas strādājuši Īrijā, var izbaudīt ātrāku procesu - nodokļus parasti atgriež 2-3 mēnešu laikā. Nodokļu atgriešana no Īrijas tiek veikta arī par pēdējiem 4 taksācijas gadiem.

Pirmajā mirklī nodokļu atmaksa var šķist sarežģīts, mulsinošs un laikietilpīgs process. Tomēr ar konkrētu zināšanu apguvi vai vienkārši ar speciālistu palīdzību lietas kļūs daudz vienkāršākas, nekā šķiet sākumā. Protams, apņemšanos rīkoties paša spēkiem jāpapildina ar vēlmi patstāvīgi risināt arī problēmas, ja iesniegtajos dokumentos ir kādas neprecizitātes vai rodas kādas problēmas, kas traucē pabeigt iesākto procesu. Tieši tāpēc zināšanas un pieredze šajā jomā rada pievienoto vērtību un ietaupa laiku. Tāpēc jums ir rūpīgi jāizvērtē un iepriekš jāinteresējas par pašu procesu, un, ja jums rodas kādi jautājumi, varat sazināties ar savu darba devēju vai ar speciālistiem, kas strādā šajā jomā. Viņi pārliecināsies, ka jūs ne tikai saņemsiet visus nepieciešamos dokumentus, bet arī varēsiet atgūt maksimālo summu, kas jums pienākas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz “RT TAX” informāciju.