2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Saulessargs dārzā – tavs glābiņš tveicīgās vasaras dienās

Saulessargs dārzā – tavs glābiņš tveicīgās vasaras dienās

Kad drēgnie mēneši beidzot ir aiz muguras, dārziņu īpašnieki var priecāties par iespēju brīvo laiku pavadīt gozējoties saules staros. Nenoliedzami, šāda atpūta pa prātam būs ikvienam, taču, kā zināms, kas par daudz, tas par skādi. Lai cik arī patīkami saules stari nebūtu, ir brīži, kad karstums var kļūt teju vai nepanesams. Vislabākais patvērums šādos gadījumos būs ēna, kuru dārzā sniegt spēs dažādas nojumes un saulessargi. Tie ne tikai ļaus atpūsties no dedzinošās saules, bet arī papildināt dārzu ar augiem, kuri labprātāk aug vēsākā temperatūrā. Raksta turpinājumā uzzināsiet par dažādām priekšrocībām, kuras sniedz ēnainas vietiņas piemājas dārzā.
 
Atpūta pēc dārza darbiem

Darbi dārzā prasa gan laiku, gan enerģiju, un ilgstoša atrašanās saules staros var radīt ne vien diskomfortu, bet pat apdraudējumu veselībai. Pie tam dažādi dārza darbi nozīmē papildu fizisku slodzi, tāpēc noteikti nepieciešams ķermeni ik pa laikam atpūtināt. Dārza nojumes un saulessargi būs ideāls glābiņš atpūtas brīžiem, jo tie ir samērā viegli uzstādāmi un pieejami dažādos dizainos, kas ļaus atrast piemērotu patvērumu jebkuram dārza iekārtojumam.
Šie aizsegi tikpat labi noderēs arī tiem, kuri par savu biroju izvēlas jebkuru vietu, kur pieejams interneta pieslēgums. Ar saulessarga radīto ēnu vairs nebūs jāuztraucās par atspīdumiem, kas citādi darbu var padarīt par īstām galvassāpēm.



Foto: Pixabay.com

Patvērums četrkājainajiem mīluļiem

Atcerieties, ka arī cilvēka mazākos draugus spēcīga saule var pamatīgi nogurdināt. Ja esat atbraucis atpūsties uz dārzu ar savu četrkājaino mīluli, tad noteikti parūpējieties par to, lai dzīvniekam ir iekārtota vieta, kurā paglābties no saules stariem.

Vieta augiem – ēnmīļiem

Lielākajai daļai augu saule ir nepieciešamība, taču ne visi spēj izdzīvot tiešos saules staros. Nojumes vai saulessarga radītā ēnā ļaus dārzā audzēt augus, kuri tiešā saulē aug nelabprāt. Tas ir ideāls risinājums, ja esat domājuši par dārza floras dažādošanu. Daudzos gadījumos tas atvieglos kopšanu, jo aizsardzība no saules stariem augsni ilgāk saglabās mitru, tāpēc to laistīt būs nepieciešams retāk. Arī atbrīvošanās no nezālēm kļūs vienkāršāka, jo, tāpat kā citiem augiem, arī tām nepieciešama saules enerģija. Ēnainās vietās nezāles augs lēnāk, būtiski samazinot ravēšanai tērēto laiku.

Saulessargs noderēs arī rudenī

Vasarā nojumes un saulessargi sniegs glābiņu no saules, kā arī aizsargās vasaras dārza mēbeles no izbalēšanas un ultravioletu staru bojājumiem, taču to ieguvumi būs pamanāmi ne tikai karstajos mēnešos. Baudīt brīvo laiku pie dabas var arī rudens mēnešos, kad koku lapas iekrāsojas krāšņos toņos, bet gaiss vēl nav pilnībā atdzisis. Pavisam citu noskaņu radīs sēdēšana zem saulessarga lietus laikā, malkojot karsto šokolādi un baudot dzestro gaisu pilnīgā komfortā.
 
Dārza nojumes un saulessargi ir paredzēti gan komfortam, gan fiziskajai veselībai, neļaujot ķermenim pārkarst karsto saules staru ietekmē. Tiem ir ne tikai funkcionāla, bet arī estētiska vērtība, jo iegādāties iespējams dažādu formu un krāsu aizsegus, kas padarīs dārzu acij tīkamāku.

Ja jūsu dārzā trūkst ēnainas vietas, kurā paglābties no tveices, tad apmeklējiet Latvijā lielāko interneta veikalu 1a.lv, kur plašā klāstā atradīsiet gan saulessargus, gan nojumes.