2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Bīdāmie vai veramie teritorijas vārti — ko izvēlēties?

Bīdāmie vai veramie teritorijas vārti — ko izvēlēties?

Vārti ir pirmā drošības barjera jebkuram privātam īpašumam. Vārtus izvēlas uzstādīt vairumā gadījumu, jo tie ne tikai palielina drošību, bet arī uzlabo īpašuma izskatu un ceļ tā vērtību. Tāpēc šāda izvēle šķiet loģiska. Tomēr nepietiek vien ar to, ka tiek nolemts uzstādīt vārtus, vēl ir jārisina praktiski jautājumi, kas katrā īpašumā var būt atšķirīgi.

 

Viena no būtiskām dilemmām ir starp veramajiem un bīdāmajiem teritorijas vārtiem. Katram no šo vārtu veidiem ir savu plusi un mīnusi. Tāpat ir situācijas, kurās viens vai otrs veids ir vairāk piemērots. Par to uzzināsiet šajā rakstā, kas sagatavots sadarbībā ar “Ripo-Baltic”.

Bīdāmie vārti — to galvenās priekšrocības

  • Aizņem nelielu platību

Bīdāmo vārtu viena no galvenajām priekšrocībām noteikti ir to darbība tikai uz sāniem. To vēršanai nav nepieciešama papildu platība. Tas ir būtiski, ja teritorija ir neliela un ir vēlme lietderīgi izmantot katru kvadrātmetru gan pagalma pusē, gan ielas pusē.

  • Nav jātīra sniegs

Tāpat zināmas priekšrocība ir arī ziemā, jo nav īpaši jānopūlas ar sniega tīrīšanu vārtu priekšā, sniegs to darbību neietekmē.

  • Zems traumatisma risks

Bīdāmie vārti ir arī drošāki no traumatiskā aspekta. Tie nejauši netrāpīs pa auto, netraumēs bērnu vai kādu nejauši vārtu tuvumā atstātu priekšmetu.

  • Neietekmē nelīdzena virsma

Bīdāmo vārtu darbību neietekmē tas, ja piebraucamais ceļš ir nelīdzens, jo vārtu konstrukcija ir augstāk no zemes.

  • Ērti arī platās iebrauktuvēs

Bīdāmos vārtus iespējams pielāgot iebrauktuves platumam. Neatkarīgi no tā vārti būs izturīgi un kalpos uzticami jebkuros apstākļos.

 

Ja īpašumā tiek uzstādīti bīdāmie vārti, tomēr ir jārēķinās ar dažiem aspektiem, kas var nešķist tik ērti. Piemēram, bīdāmie vārti, kas aprīkoti ar automātiku, vērsies lēnāk nekā veramie vārti. Tāpat tos ir grūtāk atvērt manuāli, ja nu gadījumā automātika kādu apstākļu dēļ nedarbojas. Šiem vārtiem arī vajadzēs veltīt laiku apkopei.

Veramie vārti — ieguvumi no šādas izvēles

  • Viegli verami

Veramie vārti vienmēr ir ērti un vienkārši atverami arī manuāli, ar to tiks galā jebkurš. Tāpēc, ja izvēlas neaprīkot vārtus ar automātiku, tad veramie vārti būs ikdienā praktiskāki visai ģimenei — gan lieliem, gan maziem.

 
  • Estētisks uzlabojums īpašumam

Veramo vārtu šarms ir to simetrijā un salīdzinoši masīvajā konstrukcijā, kas liek domāt par to, ka “mana māja ir mana pils”.

  • Ekonomiskāka izvēle

Ja izdevumiem ir izšķiroša loma un tiek meklēts ekonomiskākais risinājums, tad veramie vārti šķitīs vilinošāks piedāvājums.

  • Nav nepieciešama apkope

Veramajiem vārtiem parasti nav vajadzīga īpaša apkope. Pēc to uzstādīšanas nebūs jādomā, kad un kur bija kautas jādara, vai jāsauc kādi meistari veikt apkopi.

 

Izvēloties veramos vārtus, jārēķinās, ka ziemā vajadzēs cilāt lāpstu, lai notīrītu sniegt vārtu priekšā. Tāpat ir rūpīgi jāizplāno, vai ir pietiekams vēršanās laukums. Šajā zonā neko citu nevar plānot, jo tur regulāri tiks virināti vārti. Tas nozīmē, ka auto jānovieto pietiekami tālu no vārtiem. Nelielā teritorijā tas var būt apgrūtinoši. Tāpat veramie vārti ir ar augstāku traumatisma risku — gan cilvēkiem, gan kustamajam īpašumam, tāpēc jāievēro lielāka piesardzība.