2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

SIA “Preiļu slimnīca” lūdz Veselības ministrijai skaidrot informatīvā ziņojuma projektu par slimnīcu tīkla attīstības stratēģiju

SIA “Preiļu slimnīca” lūdz Veselības ministrijai skaidrot informatīvā ziņojuma projektu par slimnīcu tīkla attīstības stratēģiju

Otrdien, 28. jūnijā,  SIA “Preiļu slimnīca” nosūtīja oficiālu vēstuli Latvijas Veselības ministrijai, informē Preiļu novada pašvaldības Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļa.

Vēstules mērķis ir noskaidrot Veselības ministrijas stratēģiju attiecībā uz reģionālo slimnīcu līmeņu maiņu. SIA “Preiļu slimnīca” ir saņēmusi informatīvā ziņojuma projektu par slimnīcu tīkla attīstības stratēģiju (turpmāk – informatīvais ziņojums). Informatīvajā ziņojumā SIA “Preiļu slimnīca” ir definēta kā 1. līmeņa slimnīca, bet ziņojumā nav skaidrojuma par pakalpojumiem, kurus sniegs 1. līmeņa slimnīca pēc reformas.

Vienīgais normatīvais dokuments, kas nosaka darba organizāciju atbilstoši katras slimnīcas līmenim, ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”. No tā izriet, ka, pazeminoties SIA “Preiļu slimnīca” līmenim, ir jālikvidē veselības aprūpes pakalpojumi, kuri uz doto brīdi ir nodrošināti atbilstoši normatīvajām prasībām:

•    Akūtā ginekoloģijas un dzemdību palīdzība slimnīcā un uzņemšanas nodaļā;
•    Diennakts neatliekamā (akūtā) palīdzība uzņemšanas nodaļā (ķirurgs, ginekologs, radiologs, anesteziologs);
•    CT valsts dotētais pakalpojums, kurš atbilst 2. līmeņa slimnīcām;
•    Intensīvā terapija un akūtā palīdzība Terapijas nodaļā.

Slimnīcas valde un mediķi norāda uz neizbēgamu pakalpojumu likvidāciju reģionā, zaudējot darbiniekus, kuri reformas rezultātā aizies no medicīnas vai sameklēs citu uzņēmumu. Tas spēcīgi ietekmēs ambulatoro pakalpojumu pieejamību un apjomu. Dienas stacionārā tiktu pārtraukti vai būtiski samazināti apjomi sekojošiem pakalpojumiem: plānveida ķirurģija, traumatoloģija, ginekoloģija, ultrasonogrāfija, endoskopija, rentgenoloģija un datortomogrāfija.

Tādēļ vēstulē SIA “Preiļu slimnīca” pieprasa skaidrojumu par sekojošiem jautājumiem:
•    Kad ir reformas īstenošanas uzsākšanas datums?
•    Kādus veselības aprūpes pakalpojumus nodrošinās SIA “Preiļu slimnīca” pēc reformas?
•    Pakalpojumu apjoma samazināšanās SIA “Preiļu slimnīca” līmeņošanas rezultātā traucēs sasniegt ERAF Projekta Nr. 9.3.2.0/18/I/018 “SIA “Preiļu slimnīca” dienas stacionāra pārbūve” – izvirzīto mērķi, tāpēc, kurš segs zaudējumus, ja netiks izpildīti Centrālās finanšu un līgumu aģentūras   nosacījumi reformas rezultātā?

SIA “Preiļu slimnīca” valde un darbinieki ir mērķtiecīgi nolēmuši pastāvēt uz plaša veselības aprūpes pakalpojumu klāsta saglabāšanu reģionā. Arī Preiļu novada pašvaldība izmantos visas iespējas, lai saglabātu pēc iespējas vairāk darbavietu un nodrošinātu kvalitatīvu un pieejamu veselības aprūpi mūsu novadā.

Atstājiet komentāru