2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Cepurīšu ģimene no Viesītes ar mūzikas festivālu «Ogle» piemin mirušo dēlu

Cepurīšu ģimene no Viesītes ar mūzikas festivālu «Ogle» piemin mirušo dēlu

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību depresijai un aicinātu cilvēkus palīdzēt grūtībās nonākušajiem, Cepurīšu ģimene Viesītes novadā rīko mūzikas festivālu "Ogle". Pagājušajā gadā Cepurīšu ģimeni skāra traģēdija, vienam no dēliem izdarot pašnāvību. Ģimene mūzikas festivālu izvēlējusies par veidu, kā pieminēt dēlu un pievērst uzmanību atkarības problēmām, informē sabiedrisko mediju portāls lsm.lv 

Tāpat kā citos vasaras festivālos, arī festivālā Ogle ir skatuve, mūzika, dažādas atrakcijas un telšu pilsētiņa. Tomēr no citiem festivāliem Ogle būtiski atšķiras ar mērķi, kādēļ tas tiek rīkots. 

Festivāls kalpo kā piemiņa Mārim Cepurītim, kurš pērnvasar izdarīja pašnāvību. Festivālu par savu naudu rīko Māra ģimenes locekļi. Peļņa tiks ziedota labdarībai.
"Tas ir par piemiņu mūsu dēlam. Viņam vakar būtu 25 gadi palikuši, bet viņš sāka lietot zālīti, pēc tam stiprākas narkotikas un uztaisīja pašnāvību. Tad mēs sākām pievērst sabiedrības uzmanību, ka ir tāda lieta kā atkarības un depresija," stāstīja festivāla "Ogle" rīkotājs Maigurs Cepurītis.

Teritorijas centrā ir no salmiem veidots tēls, kas simbolizē mirušo jaunieti.

"Kultūras koledžas meitenēm radās ideja uztaisīt tādu lielu figūru, un mēs domājam, ka iznāca tā figūra līdzīga. [..]

Tas nosaukums radās, ka cilvēks viens pats ir kā oglīte. Ja viņš ir viens pats, nav riņķī citu ogļu, tad viņš vienkārši paliek melns un izdziest.

Mūsu mērķis ir pierunāt cilvēkus būt līdzās tiem, kam ir grūti," teica festivāla rīkotājs.

"Mūsdienās cilvēki vēl joprojām baidās runāt par tādām tēmām kā garīgā veselība, tāpēc, es domāju, ka tas ir labs veids, kā piesaistīt cilvēkus un likt par to padomāt," atzina festivāla “Ogle” apmeklētāja Madara.

"Ideja ir diezgan laba. Varbūt nav tik daudz cilvēku, bet viss ir ļoti gudri izdomāts. Tāpēc mēs arī atbalstām. Nav žēl samaksāt to ieejas maksu, jo mēs zinām, ka tas ir labdarībai," teica pasākuma apmeklētājs Ralfs.

Festivālā piedalījās vairāki Latvijā pazīstami mūziķi, savukārt teltīs konsultāciju un krīzes centra “Skalbe” un Pusaudžu resursu centra eksperti stāstīja, kā palīdzēt cilvēkiem, kuri nonākuši depresijas grožos.

"Patiesa saruna vienmēr ir efektīvākā palīdzība. Patiesa interese par otru cilvēku vienmēr strādās. Reizēm cilvēki uztraucās par to, vai es pateikšu kaut ko nepareizu, vai es gadījumā kaut kā neveicināšu vai neizprovocēšu šīs grūtības. Absolūti nē.

Ja tā ir patiesa interese par otru un patiesa saruna, tai vienmēr būs rezultāts, un tas vienmēr ļaus otram cilvēkam saprast, ka viņš var uzticēties kādam.
Tas šajās situācijās ir pats svarīgākais," sacīja Pusaudžu resursu centra vadītājs Nils Konstantinovs.

Eksperts arī norāda, ka sabiedrībā pastāvot mīts – ja kāds piemin garīgo veselību, cilvēkiem prātā nākot psihiatriskās slimnīcas un pacienti, kuriem vajadzīgi stipri medikamenti un pamatīga ārstēšana. Tomēr patiesībā grūtībās nonākušajiem bieži vien pietiek ar līdzcilvēku atbalstu.

"Tas nav nekas briesmīgs, nekas tāds, par ko vajadzētu kaunēties runāt.

Tieši tāpat, kā mums ir fiziskā veselība, tāpat mums ir garīgā veselība, par kuru reizēm vajag parūpēties un īpaši piedomāt," teica Konstantinovs.
Maigurs Cepurītis atzīst, ka cerējis festivālā redzēt vairāk apmeklētāju. Tāpēc arī pagaidām nav atbildes uz jautājumu, vai ģimene festivālu "Ogle" rīkos arī nākamgad.

Foto: Māris Klūga/LTV

Atstājiet komentāru