2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” novembra mēneša mediķis - Ina Daļecka

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” draudzīgā balsojumā par novembra mediķi atzinusi Ultrasonogrāfijas kabineta medicīnas māsu Inu Daļecku. Viņa Jēkabpils slimnīcā strādā kopš 1995.gada augusta, bet ultrasonogrāfijas kabinetā kopš 1998.gada janvāra.

“Ceturtdiena” aicināja Inu Daļecku uz sarunu par darbu medicīnas jomā.

- Kā Jūs izvēlējāties mediķa profesiju?

- Man jau no bērnības ir bijušas problēmas ar veselību, bieži nācās gulēt slimnīcā. Tā iespaidā es jau bērnībā sāku tēlot medicīnas māsu un spēlējoties ārstēju savu vectēvu. Vēlāk aizgāju mācīties par medicīnas māsu. Pirmā mana darba vieta ir reanimācijas nodaļa Jēkabpils slimnīcā. Biju ļoti lepna, ka es tāda “zaļa”, tikko pēc Daugavpils medicīnas skolas absolvēšanas, strādāju tik nozīmīgā vietā. Mana specialitāte - anestēzijas un intensīvās terapijas māsa, strādājot reanimācijas nodaļā centos likt lietā iegūtās zināšanas specialitātē.  Pēc tam, arī veselības problēmu dēļ, pārgāju uz dienas darbu, ultrasonogrāfijas kabinetā.

- Jūs jau ilgāku laiku strādājat ultrasonogrāfijas kabinetā, kā mainījušās šajā laikā pacientu diagnozes? 

- Tagad pacienti nāk ar smagākām diagnozēm, kad sāku strādāt tad pārsvarā diagnosticējām nierakmeņus, žultsakmeņus. Tagad ir ļoti daudz onkoloģisko pacientu, jo īpaši ar nieru, aknu un aizkuņģa dziedzera saslimšanām, bet visvairāk ar dažādiem veidojumiem nierēs. Arī uzņemšanas nodaļa sūta mums izmeklēšanai akūtos pacientus. Diagnoze ir ļoti svarīga, no tās atkarīgs, cik veiksmīgs būs viss tālākais ārstēšanās process. Arī pēc traumām pacienti nāk pie mums, izmeklējam, izsakam savu viedokli, apstiprinam vai noliedzam iespējamo diagnozi. Esam arī kā palīgkabinets datortomogrāfam, vispirms sūta pie mums uz ultrasonogrāfiju, pēc tam, ja nepieciešams, uz datortomogrāfijas izmeklējumiem. Sniedzam pakalpojumu vairākās jomās, arī kardioloģijā, tā ir ehokardiogrāfija, kas sniedz informāciju par sirds vārstuļu un sieniņu stāvokli, veicam galvas asinsvadu izmeklējumus, pacientiem, atkarībā no smaguma pakāpes, iesakam kur doties tālāk, kādus izmeklējumus veikt.

-  Cik mūsdienīgas ir iekārtas ar kurām strādājat? 

- Mums ir jaunas, pirms gada iegādātas iekārtas, jauns “Philips” firmas sonogrāfijas aparāts, kas ir kvalitatīvāks attēla ziņā, kā bija iepriekš un arī ļoti ērts ārstiem ergonomikas ziņā. Veicam arī invazīvās procedūras – funkcijas. Darbs ir interesants un darba vide ir nodrošināta un mūsdienīgi aprīkota.

- Cik gara ir Jūsu darba diena?

- Var teikt – tā ir nenoteikta, jo kabinetu dala vairāki ārsti, te notiek dažādi izmeklējumi, ja darbi dienas pirmā pusē ievelkas ilgāk, pacientu skaita dēļ, tad garāka darba diena ir ārstiem, kas nāk vēlāk. Pacientu skaitu, cik to būs kurā dienā, nekad nevar paredzēt,  jo nāk gan no uzņemšanas, gan akūti, kad ultrasonogrāfijā pieņemti visi, darbu sāk nākamais ārsts.

- Kas Jums patīk darbā, ko darāt?

- Man šis darbs patīk, jo strādājot ar dažādu specialitāšu kolēģiem, man ir dotas pašizglītošanās iespējas, kas ļauj pilnveidot savas zināšanas medicīnas jomā.  Tāpat arī izmantoju katru iespēju paaugstināt zināšanas profesionālajos pilnveides kursos. 

- Kāds ir Jūsu darba kolektīvs? 

- Man ir jauks darba kolektīvs, lieliski kolēģi, kas palīdzējuši grūtā brīdī, esam kā liela ģimene. Mana darba diena aizrit samērā noslēgti no lielā slimnīcas kolektīva, sēžu savā “aliņā” pie datora un strādāju, mainās tikai ārsti un pacienti. No novembra darbu sāku uzņemšanas nodaļā, ar šo darbu var teikt man atvērās jauna elpa, jo es tieku tuvāk medicīnai. Ultrasonoigrāfijas kabinetā es vairāk darbojos pie datora, pierakstot izmeklējuma rezultātus, un tad, kad ārsts dod slēdzienu, mēs izsniedzam izmeklējuma rezultātus pacientam.  Uzņemšanas nodaļā ir savādāk, sākas ar pacieta piereģistrēšanu, analīžu noņemšanu līdz novietošanai konkrētā nodaļā. Mans darbs ultrasonogrāfijas kabinetā ir mierīgs un nosvērts, bet vajadzīgs. Pēc darba reanimācijas nodaļā, darbs ultrasonogrāfijas kabinetā šķita maz saistīts ar medicīnu, bet tad sapratu, ka tas ir ļoti vajadzīgs, jo precīza diagnostika nereti izšķir visu. Esmu apmierināta ar darbu, ko daru.

- Kur smeļat spēku ikdienā un kādi ir Jūsu vaļasprieki?

- Brīvajā laikā ļoti patīk pastaigas pa mežu, tajās dodos kopā ar draudzeni un šādās pastaigās ejam vismaz trīs reizes nedēļā. Iecienītākie maršruti ir Jēkabpils mežaparks un Ābeļu pagasta  piepilsētas meži. Vienā pastaigas reizē nostaigājam aptuveni 10 kilometrus, ejot cenšamies nesarunāties, nepārrunāt problēmas, bet vienkārši iet un baudīt dabu, relaksēties. Patīk arī kopā ar savu meitiņu noskatīties kādu labu filmu vai palasīt grāmatu. Pēdējā laikā apsveru domu pieteikties nodarbībām Latino fitnesā, - jo ņemot vērā manu pārsvarā sēdošo darbu gribētos vairāk kustību.  Vēl man ļoti patīk vadīt automašīnu un vasaras periodā noteikti doties ar savu meitiņu atpūtā pie jūras.

Paldies par sarunu!

Foto: Atis Caune Zalāns

Komentāri (0-1/1)

  • Rita
    22.11.2019 20:06
    Jēkabpilieši!Mūsu valsts 101.dzimšanas dienas gadā,kad dakteris Augusts slēdz savu ārsta praksi Jēkabpilī, atcerēsimies ne tikai slimības, kuru dēļ Jūs pie viņa griezāties,bet arī kopīgo Tautas frontes dibināšanu, skaitliskā ziņā nepārspēto mītiņu uz saliņas protestējot pret Molotova-Ribentropa paktu, pirmo sarkanbaltsarkano karogu pacelšanu virs Jēkabpils, barikādes Rīgā un kopīgo Baltijas ceļu ,arī sava laika Jēkabpils deputātu.Lai Jūs sagaida daudz pozitīvu piedzīvojumu !!

Atstājiet komentāru