2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Eiropas kultūras mantojuma dienās Viesītē skatāma izstāde “Jēkabpils – Krustpils tiltam – 80”

Eiropas kultūras mantojuma dienās Viesītē skatāma izstāde “Jēkabpils – Krustpils tiltam – 80”

No 17. līdz 19. septembrim Viesītes muzejā “Sēlija“ skatāma izstāde par Jēkabpils–Krustpils dzelzceļa tiltu, atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas šogad veltītas dzelzceļam, informē Viesītes muzeja „Sēlija” izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālists Jānis Dzimtais.

1936. gadā svinīgi tika atklāts pirmais tilts pār Daugavu, kas savienoja tolaik divas atšķirīgas pilsētas Jēkabpili un Krustpili. Galvenais tilta uzdevums bija savienot Viesītes šaursliežu dzelzceļa tīklu ar Krustpils dzelzceļa staciju, tādēļ tilts bija nozīmīgs infrastruktūras objekts ne tikai pilsētām pie Daugavas, bet arī visai Sēlijai kopumā.

Tilts bija paredzēts trim satiksmes veidiem – dzelzceļam, pajūgiem un autotransportam, kā arī gājējiem. No Krustpils dzelzceļa stacijas izveidoja platsliežu dzelzceļa savienojumu ar Jēkabpils šaursliežu dzelzceļa staciju, no kuras kursēja mazais bānītis uz Viesīti. Pie Krustpils dzelzceļa stacijas tika izveidota pirmā autoosta, no kurienes kursēja autobusi uz Viesīti, Neretu un citām vietām Sēlijā.

Tilta mūžs nebija ilgs. 1944. gadā augustā vācu sapieri tiltu uzspridzināja. Jaunus tilts pār Daugavu tika atklāts tikai 1962. gadā. Bet gadu iepriekš, 1961. gadā, šaursliežu dzelzceļa līnija līdz Jēkabpilij jau bija likvidēta, tādēļ jaunais tilts vairs nekalpoja dzelzceļa satiksmei.

Izstādi veido vēsturiskas fotogrāfijas par tilta celšanas, atklāšanas un bojāejas gaitu,  preses publikācijas, jēkabpiliešu atmiņas un stāsti. Novadpētniecības izstādi veidojusi Jēkabpils pilsētas bibliotēka sadarbībā ar biedrību “Jēkabpils mantojums”, 2016. gadā atzīmējot vēsturiskā tilta 80. gadadienu.

Izstāde bez maksas skatāma  Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Viesītes muzejā “Sēlija” no 17. līdz 19. septembrim. Ar pilnu svētku programmu iespējams iepazīties muzeja “Sēlija” mājaslapā. 


FOTO:  Krustpils–Jēkabpils tilts, 1930. gadi. Foto no Lidingo 11 privātkolekcijas, fotogrāfijas autors nezināms.

Atstājiet komentāru