2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils krievu biedrība „Rodņik” aicina uz Masļeņicu Kena parkā

29.februārī no plkst. 12.00 līdz 15.00 Kena parka estrādē aicinām pilsētas iedzīvotājus un viesus uz Masļeņicu.

Masļeņica – krievu tautas svētku simbols ar tūkstošgadu vēsturi. Tie ir visspožākie, visjautrākie un ar izklaidēm bagātākie svētki.

Šodien Masļeņicu svin tāpat kā senos laikos – ar lielu vērienu, tautas masu svinībām, izpriecām un rotaļām. Palikusi arī tradīcija cept pankūkas – dzeltenas un karstas kā saule. Pankūkas ir Masļeņicas simbols – apaļas un brūnganas, un ja nu vēl ar sarkanajiem ikriem, kāpostiem, sēnēm, ievārījumu.

Pagaršot salā garšīgās karstās pankūkas – tā ir ne ar ko salīdzināma bauda, pēc kuras pats laiks doties izpriecās un rotaļās, vizināties ar ragavām vai dejot riņķa dejas.

Masļeņica tiek svinēta veselu nedēļu pirms Lielā gavēņa. Katra Masļeņicas nedēļas diena bija veltīta speciālam rituālam. Vārdu sakot, līksmojās cik kuram tīk, jo pēc Masļeņicas, pēc kristiešu paraduma, nedrīkstēja priecāties un izēsties.

Noslēdzās Masļeņica ar svinīgu Ziemas izbāžņa sadedzināšanu, kas simboliski nozīmēja ziemas sala pavadīšanu un sengaidītā pavasara iestāšanos, no kura gaidīja labu ražu.

Finansiālo atbalstu sniedz pilsētas pašvaldība.


Nataļja Čehova,
Jēkabpils krievu biedrības „Rodņik” vadītāja

Komentāri (0-1/1)

  • GALINA LEBEDEVA
    14.02.2020 14:11
    Всегда бываю на этом празднике где бы он ни проходил: весело, зажигательно, интересно, познавательно! Да и посетители бывают люди разных национальностей! Спасибо Вам за возможность увидеть, услышать и принять участие в этом весёлой и зажигательной Масленице!!!

Atstājiet komentāru