2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Sv.Miķeļa ev.-lut. baznīcā uzstāsies seno deju grupa “Ballare” (VIDEO)

Jēkabpils Sv.Miķeļa ev.-lut. baznīcā uzstāsies seno deju grupa “Ballare” (VIDEO)

10.augustā plkst. 18.00 Jēkabpils Sv.Miķeļa ev.-lut. baznīcā seno deju grupa Ballare uzburs renesanses un baroka laika vīzijas, ar kustībām, mūziku un tērpiem izdzīvojot dažādus gadsimtus.

Seno deju grupa Ballare* dibināta 2000.gadā Rīgā. Tās repertuārā ir Eiropas valstu – Itālijas, Francijas, Vācijas, Spānijas u.c. – dejas, sākot no viduslaikiem cauri 15. un 16.gs. renesansei līdz pat 17.gs. Anglijai. Lielākā daļa deju ir autentiskas - to avoti ir attiecīgā laika horeogrāfu darbi un pieraksti, kas saglabājušies līdz mūsdienām, taču repertuārā sastopami arī šobrīd pasaulē atzītu dejas vēsturnieku un horeogrāfu iestudējumi un interpretācijas.

Šo gadu laikā Ballare ir uzstājusies neskaitāmos koncertos un pasākumos, kur skatītājiem piedāvāti daudzveidīgi, spilgti, teatrāli priekšnesumi, prezentējot gan dažādas laikmeta galma dejas, gan caur deju iedzīvinot minētā laika perioda stāstus un leģendas. Šie priekšnesumi ir bijuši aizraujoši un baudījuši plašu skatītāju atsaucību. Svarīgi atzīmēt, ka Ballare  dejotāji aicina pievienoties dejās arī visus klātesošos, tā radot patīkamu un draudzīgu atmosfēru - neiezīmējot robežu starp dejotājiem un skatītājiem.

Grupu Ballare interesē ne tikai deja, bet arī renesanses laika cilvēki, attiecības, kultūra, vide, vēsture, ēdieni. Katru gadsimtu raksturojošie atšķirīgie tērpi ir dejotāju pašu gatavoti, vadoties no vēsturiskiem avotiem un izmantojot atbilstošas metodes.

Kopš 2004.gada deju grupas Ballare mākslinieciskā vadītāja ir Guna Ezermale (Mag. Artis) – diplomēta baletdejotāja, profesionāla horeogrāfe un daudzu dejas, teātra un senās mūzikas uzvedumu veidotāja un konsultante.

* Ballare (it.) – dejot.

 

Atstājiet komentāru