2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” jūlija mēneša ārsts – laboratorijas vadītājs Dzintars Ozoliņš

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” jūlija mēneša ārsts – laboratorijas vadītājs Dzintars Ozoliņš

SIA “Jēkabpils reģionālās slimnīcas” laboratorija ir nodaļa, kuru visticamāk ir apmeklējis katrs pacients un ne reizi vien, jo tieši analīzes dod zaļo gaismu ārstniecības procesam cīņā ar visdažādākajām slimībām. No šī gada februāra Jēkabpils slimnīcas laboratoriju vada ārsts Dzintars Ozoliņš, viņš kļuvis par jūlija mēneša ārstu.

“Esmu rīdzinieks. Uz Jēkabpili braucu reizi nedēļā. Uzskatu, ka laboratorijas vadītājam jābūt cilvēkam, kas dzīvo Jēkabpilī un šeit uz vietas ir katru dienu, taču tā iekārtojās, ka aizejot no amata iepriekšējai nodaļas vadītājai, es biju vienīgaias atbilstošais speciālists, kurš šo amatu var ieņemt,” sarunu sākot teic Dzintars Ozoliņš.

Viņš atklāj, ka ir absolvējis Latvijas medicīnas akadēmiju, iegūstot kvalifikāciju rezistentās laboratorijas specializēts ārsts. Dzintars Ozoliņš ir ieguvis medicīnas zinātņu doktora grādu, aizstāvot disertāciju tēmā – sifilisa laboratoriskā diagnostika. Ar Jēkabpils slimnīcu viņš darba attiecībās ir jau gandrīz četrus gadus. Dzintars Ozoliņš piebilst, ka Jēkabpils slimnīcā palīdz sakārtot un uzturēt laboratorijas kvalifikācijas dokumentāciju.

“Jēkabpils slimnīcas laboratorija ir mūsdienīga un moderna, akreditēta un atbilst starptautiskā standarta prasībām, kas apliecina laboratorijas darba procesu kvalitāti, profesionālo kompetenci un labu servisu, kā arī gatavību nepārtrauktai attīstībai un jauninājumiem. Strādājam un pakalpojumus sniedzam augstā līmenī. Uzskatu, ka esam viena no labākajām laboratorijām valstī,” saka Dzintars Ozoliņš.

 

Kā reģionālās slimnīcas laboratorija, tā piedāvā plašu analīžu klāstu gan ambulatorajā, gan stacionārajā aprūpē. Nodrošina ar mūsdienīgu aprīkojumu un kvalificētu personālu, tā piedāvā analīžu rezutātus ātri un augstā kvalitātē šadās jomās: hematoloģijā, koaguloģijā, imūnhematoloģijā, klīniskajā ķīmijā (t.sk. hormonu analīzes, audzēju marķieri, kardiomarķieri),  klīniskie izmeklējumi, citoloģija un mikrobioloģija. Visiem izmeklējumiem tiek veikta iekšējā kvalitātes kontrole. Laboratorija piedalās Starplaboratoriju kvalitātes kontroles programmās Labquality (Somija), RfB (Vācija).

Dzintars Ozoliņš uzsver, ka laboratorijas kolektīvs ir profesionāls, pieredzējis, cilvēki, kas šeit strādā ir ar desmit un vairāk gadu pieredzi, labi pārzina savu darbu, kopumā slimnīcas laboratorijā  strādā 20 darbinieki

“Esam ieinteresēti analīzes veikt augstā līmenī, lai pacientiem, kas pie mums atnāk nerastos ne mazākās šaubas, ka ir veikts labākais iespējamais pētījums ar viņu nodoto materiālu,” stāsta Dzintars Ozoliņš.

Viņš atkārtoti uzsver, ka Jēkabpils slimnīcas laboratorija ir viena no labākajām valstī un pacienti aicināti izmantot tās pakalpojumus, atbalstot vietējo iestādi, pat ja ģimenes ārsts dod norīkojumu uz kādu no pilsētas privātajām laboratorijām. Atnākot nodot analīzes derīga ir jebkura veida norīkojuma veidlapa no ģimenes ārsta.


Jēkabpils reģionālās slimnīcas laboratorija, viena no nedaudzajām valstī piedāvā Interleukin 6 testu, kas ir ātrs, jutīgs tests iekaisumu noteikšanai organismā. To bieži izmanto pediatrijas praksē jaundzimušajiem, lai maksimāli īsā laikā varētu noteikt ir vai nav infekcija un sāktu ārstēšanu. Dzintars Ozoliņš teic, ka ar šī testa palīdzību var izglābt dzīvību, kad nozīme ir laikam, cik ātri sākta ārstēšana.

Jēkabpils slimnīcas laboratorijas vadītāja un kolektīva nākotnes plānos ir piedāvāt inovatīvus izmeklējumus kardioloģijas jomā ar analīžu palīdzību, ļoti īsā laika posmā, apmēram stundas laikā, konstatējot vai pacientam ir vai nav bijis miokarda infarkats, patlaban prakse ir, ka atbildi uz šādiem izmeklējumiem pacients saņem triju stundu laikā un var tik novēlota palīdzības sniegšana, jo pirmās trīs stundas ir optimālais laiks, kad jāsaņem profesionāla palīdzība, piemēram, koronāro artēriju šuntēšana. Ja izmeklējums Jēkabpilī ilgst trīs stundas un vēl pēc tam pacients jānogādā  uz kādu no slimnīcām Rīgā tālākai ārstēšanai, tad var gadīties, ka palīdzība sniegta novēloti. Taču ar inovatīvo izmeklējumu, kad atbilde ir stundas laikā, nākamajās divās pacientu no Jēkabpils var pagūt nogādāt operatīvai ārstēšanai galvaspilsētas klīnikā un pacients saņem palīdzību optimālajā laikā. Pagaidām gan šī iecere vēl ir kā ideja, bet Dzintars Ozoliņš ir pārliecināts, ka Jēkabpils slimnīcas laboratorija ir pietiekami augstā līmenī, lai šādu izmeklējumu īstenotu praksē.

Runājot par darbu Jēkabpils slimnīcā, ārsts uzsver, ka gribētos tās darbā stabilitāti. Nedrošību radot situācija, kad slimnīcas vadība jeb valde mainoties ik pēc gada politisku apsvērumu dēļ. Lai kolektīvs sekmīgi strādātu un sasniegtu augstus darba rezultātus, darba vietā jājūt stabilitāti. Dzintars Ozoliņš uzskata, ka nav pareizi tik bieži mainīt slimnīcas vadību, pēc viņa domām valdei bija jāļauj strādāt līdz termiņa beigām un tad vērtēt vai atstāt vai atlaist. Viņš izteica cerību, ka pašvaldībai izdosies īsā laikā izvēlēties Jēkabpils slimnīcas jaunos valdes locekļus un slimnīcas vadības darbs būs stabils, kas pozitīvi atsauksies uz kolektīva sasniegumiem un darbu pacientu labā.

Jautāts, kāds ir viņa vaļasprieks un kādās nodarbēs ārsts gūst enerģiju ikdienas darbam, Dzintars Ozoliņš atklāj, ka viņam patīk kulinārija, patīk gatavot ēdienu. Viņa “top” ēdieni ir visdažādākās zupas, kur vismīļākā esot soļanka, taču tās klasisko versiju pagatavot izdodoties reti, jo nieres neesot produkts, ko bieži var nopirkt veikalā.

Tāpat arī Dzintars Ozoliņš interesējas par vēsturi un daudz lasa grāmatas par šo tēmu. Šajā jomā viņu jo īpaši interesē 20.gadsimta izcilākie politiķi un viņu spēja vest aiz sevis cilvēkus, manipulēt ar masām un tas, kā un kādu iemeslu dēļ cilvēki ļaujas šādiem līderiem un atsaucas viņu aicinājumam sekot, kā šī aklā sekošana kādam līderim ietekmējusi valstu un cilvēku likteņus.  

Vismaz reizi gadā Dzintars Ozoliņš dodas ceļojumā, jo patīk iepazīt svešas zemes, viņa brauciena mērķi galvenokārt ir ārpus zināmā, ārpus Eiropas. Pēdējie ceļojumi veduši uz Vjetnamu un Kazahstānu. Dzintars Ozoliņš piebilst, ka katra no šīm valstīm ir ar interesantu vēsturi un neatkārtojamu kolorītu.

Šie trīs vaļasprieki – gatavošana, grāmatas un ceļošana Dzintaram Ozoliņam dod iedvesmu un spēku viņa tiešajam darbam laboratorijā.

Jēkabpils reģionālās slimnīcas laboratorija atrodas slimnīcas 2. stāvā, 239. kabinets
Darba laiks: pirmdien, trešdien plkst. 8.15 – 15.30; otrdien, ceturtdien plkst. 7.45 – 15.30; piektdien plkst. 8.15 – 15.30
Asins analīzes var nodot arī poliklīnikā, procedūru kabinetā Nr.213
Darba dienās plkst. 8.00 – 16.30

Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Atstājiet komentāru