2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Fotostāsts: Miķeļdienas gadatirgus un festivāls “Lustes” Krustpils saliņā

Šogad Krustpils saliņā notika divu skaistu tautas mākslu satikšanās: mūzikas festivāls „LUSTES Jēkabpilī” satikās ar Miķeļdienas tradīcijām.

Diena sākās ar tradicionālo Miķeļdienas gadatirgu un vietējo biedrību ansambļu uzstāšanos, kā arī konkursu ”Resnākais ķirbis”un Umurkumuru. Šogad resnāko ķirbi uz Miķeļdienas gadatirgu bija atgādājis Ralfs Gāršķis. Viņa oranžā skaistuļa apkārtmērs bija 206 centimetri. Otrajā vietā ierindojās ķirbis ar apkārtmēru 176,5 centimetri, bet trešajā – ar apkārtmēru 137 centimetri.

Šogad pirmo reizi tirgus vēsturē jau pirmais Umurkumura dalībnieks spēja uzrāpties un iegūt galveno balvu. Arī pārējie dalībnieki samērā veiksmīgi tika pie balvām. Vilšanos piedzīvoja kāda maza meitene, kurai arī izdevās uzrāpties līdz balvai un satvert to, taču bērna spēki bija par vājiem, lai balvu paņemtu, proti, pārrautu auklu kurā balva piesieta un nācās rāpties lejā bez konfekšu tūtas. Pēc norāpšanās no Umurkumura mazā neslēpa vilšanos un mammai nācās viņu mierināt. Acīmredzot turpmāk pasākuma organizatoriem jāņem vērā, ka balvas varbūt nevajadzētu piesiet ar stiprām auklām, kuras spēj pārraut tikai pieauguši vīrieši.

Atklājot festivālu “Lustes Jēkabpilī” Jēkabpils mērs atzīmēja, ka festivāls sākotnēji bija iecerēts, kā plašs pasākums ar triju valstu muzikantu piedalīšanos, diemžēl, Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ pasākumā kaimiņvalstu pārstāvji var piedalīties tikai virtuāli. Par spīti šai situācijai, Aivars Kraps visiem vēlēja izbaudīt koncertu “Lustes Jēkabpilī” un iepirkties Miķeļdienas gadatirgū.

Jau ziņots, ka šogad bija paredzēta ārzemju tautas mūzikas kapelu viesošanās. Ņemot vērā pašreizējos ierobežojumus, Lietuvas un Baltkrievijas priekšnesumi tika pārraidīti uz lielā ekrāna.

Latviju šogad Lustēs pārstāvēja kapelas “Digna” (Dignāja), “Spēlmaņi” (Nīgrande), “Laimas lauku kapela” (Krišjāņi), “Andrupenes kapela” (Andrupene) kā arī mūsu pašu “Kreicburgas ziķeri”, pasākumu krāšņāku padarīja tautas deju kolektīvi “Delveri” un “Delverēni”.

Lustes šogad svinēja jau 13. gadskārtu.

Šogad “LUSTES Jēkabpilī” notika Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta ENI-LLB-1-108 “Nemateriālās kultūras un vietējās vēstures mantojuma saglabāšanas, pieejamības un attīstības veicināšana, uzlabojot kultūras tūrisma konkurētspēju Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā” ietvaros.

Projekta kopējais finansējums ir 1 031 590,97 eiro, t.sk. Eiropas Savienības atbalsts 90% - 928 431,87 eiro.

Šī publikācija ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbildīga ir Jēkabpils pilsētas pašvaldība un tas nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus. 

Foto: Radio1.lv un Jēkabpils kultūras pārvalde/Facebook/Jānis Lācis

Atstājiet komentāru