2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

“Dona” maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” iegūst divus Zelta un Sudraba diplomu

“Dona” maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” iegūst divus Zelta un Sudraba diplomu

8. septembrī, uzreiz pēc izstādes “Riga Food 2022” oficiālās atklāšanas ceremonijas, tika paziņoti un apbalvoti maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureāti. Šogad konkursa devīze ir “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”.

“Riga Food 2022” organizētajā konkursā "Ēdiens kā zāles" par augstu uzturvērtību Jēkabpils novada Salas pagasta maiznīcas “Dona” produktiem – “Krustpils rupjmaizei” un “Pilngraudu maizei” pieśķirts Zelta diploms, savukārt rudzu maizei “Sēļu”- Sudraba diploms, liecina maiznīcas “Dona” sociālā tīkla Facebook profilā publicētā informācija.

Maizes konkursa mērķis ir veicināt un popularizēt veselīgu dzīvesveidu, ikdienas uzturā lietojot mūsdienīgu, uzturvērtības ziņā augstvērtīgu maizi un saglabāt sentēvu maizes cepšanas tradīcijas, ražojot un godinot Latvijas rudzu rupjmaizi.

Konkursā piedalījās deviņi ražotāji, kas iesniedza 20 maizes divās kategorijās:
•    rudzu rupjmaize (dažāda maluma rudzu miltu daudzums receptūrā, ne mazāk kā 90% no kopējā miltu daudzuma, ar/bez piedevām);
•    kviešu, jauktu miltu, graudu, sēklu, kliju, citu piedevu un veidu maize.
Maize tika vērtēta pēc šādiem kritērijiem: mazāk sāls un cukura, vairāk šķiedrvielu, normatīvajiem aktiem atbilstošs marķējums, produkta garša un struktūra.

Kompetentā žūrija:
Zane Timpare, sertificēta uztura speciāliste, rokasgrāmatas “Ēdiens kā zāles’’ redaktore,
Gunta Evardsone, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta nodaļas vadītājas vietniece,
Andis Brēmanis, diētas ārsts, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs,
Lolita Neimane, diētas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore, studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” direktore, LDUSA valdes locekle
Atis Tupiņš, diētas ārsts, Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas “Biķernieki’’ Rehabilitācijas nodaļas speciālists
Ieva Treija, SIA “Gemoss’’ īpašniece

Šogad konkursu organizēja Latvijas Maiznieku biedrība (LMB) un SIA “Ēdiens kā zāles” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociāciju (LDUSA), ko pārstāv diētas ārste Lolita Vija Neimane, un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1. Konkursa atbalstītāji ir Zemkopības ministrija un SIA "Gemoss”.

LMB vēlas turpināt un akcentēt gada sākumā noslēgto Veselības ministrijas un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas noslēgto Sadarbības memorandu par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu, līdz ar to popularizēt maizes ražošanas uzņēmumus un to produkciju, kā sociāli atbildīgus pārtikas produktu ražotājus un izplatītājus, kuri rūpējas, lai saražotie produkti būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi patērētājiem.

Iepazīt maiznieku jaunumus un konkursa laureātu produkciju varēja no 8. līdz 10. septembrim izstādē “Riga Food 2022” Latvijas nacionālajā kopstendā, ko organizē Agroresursu un ekonomikas institūts ar Zemkopības ministrijas atbalstu.

Foto: Maiznīca "Dona'/Facebook
Avots; RigaFood.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Malači!
    11.09.2022 11:56
    Salā un Jēkabpils veikalos varēja šo veselīgo maizi pārdot par lētāku cenu - atbalstīt vietējos patērētājus, jo nekāda lielā loģistika nav vajadzīga.

Atstājiet komentāru