2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

SIA "Jēkabpils autobusu parks" piedalīsies enerģētikas un transporta nozares pārstāvju diskusijā «Vide rītdienai!»

SIA "Jēkabpils autobusu parks" piedalīsies enerģētikas un transporta nozares pārstāvju diskusijā «Vide rītdienai!»

Notiks enerģētikas un transporta nozares un valsts pārstāvju diskusija «Vide rītdienai!» par sadarbību klimata mērķu sasniegšanā, informē iniciatīvas «Vide rītdienai!» komunikācijas konsultante Anete Korbe.

Vairāki enerģētikas un transporta jomas uzņēmumi — AS «Latvijas Gāze», AS «Gaso», AS «Virši — A», «Auto 100» filiāle Latvijā («Škoda») un SIA «Scania Latvia» — izveidojuši iniciatīvu «Vide rītdienai!».

«Mūsu mērķis ir veicināt tīrākas enerģijas izmantošanu transportā. Kā zināms, gāze ir daudz „tīrāka“ nekā dīzeļdegviela vai benzīns, tādēļ domājam par to, kā paplašināt gāzes pieejamību autodegvielas tirgū. Latvijai ļoti svarīgi ir pasažieru un virszemes kravu pārvadājumi, un tieši komerciālajā transportā tūlītēji ieguvumi ir acīmredzami,» skaidroja viens no iniciatīvas idejas autoriem, «Latvijas gāzes» valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Diskusija «Vide rītdienai!» tiek rīkota, lai kopīgi runātu par ekonomiski efektīvākas un videi draudzīgākas enerģijas izmantošanu, lai stiprinātu sadarbību starp valsts institūcijām, enerģētikas un transporta nozares uzņēmējiem un citiem partneriem, kā arī, lai kopīgi meklētu risinājumus klimata mērķu sasniegšanai tautsaimniecībā.

Diskusija «Vide rītdienai!» notiks šodien, 11.septembrī, no plkst.11 līdz 13, Rīgas Motormuzeja Konferenču zālē, 2.stāvā, Eizenšteina ielā 8.

Pasākuma laikā plānots vienoties par risinājumiem starp organizācijām, uzņēmējiem un valsti ekonomiski efektīvāku un ekoloģiski ilgtspējīgāku enerģijas avotu izmantošanai transporta sektorā. Tāpat paredzēts parakstīt sadarbības memorandu.

Plānots, ka diskusijā piedalīties iniciatīvas «Vide rītdienai!» izveidotāju pārstāvji — Kalvītis un «Latvijas gāzes» valdes locekle Elita Dreimane, AS «Gaso» valdes loceklis Aleksandrs Koposovs, AS «Virši — A» izpilddirektors Jānis Vība.

Tāpat paredzēts, ka pasākumā piedalīsies iniciatīvas «Vide rītdienai!» partneru pārstāvji no SIA «Jēkabpils Autobusu parks», SIA «Scania Latvia», «Auto 100» Latvijas filiāles («Škoda»), biedrības «Auto asociācija», biedrības «Latvijas Autoinženieru asociācija», Rīgas Tehniskās universitātes, VAS «Ceļu satiksmes drošības direkcijas» (CSDD) un citi.

Uz pasākumu aicināti un plānots, ka piedalīsies arī valsts institūciju pārstāvji — ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs (AP), Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Butāns (JKP) un finanšu ministra padomnieks Leonīds Salcevičs.

Savukārt no aptuveni plkst.13 CSDD iekšpagalma stāvvietā, aiz Rīgas Motormuzeja, pēc diskusijas paredzēti ar sašķidrinātās dabasgāzes (CNG) dzinēju aprīkotu transportlīdzekļu veiktspējas paraugdemonstrējumi, kā arī izmešu salīdzinošie mērījumi.

Korbe norādīja, ka Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, apņēmusies īstenot noteiktus klimata mērķus enerģētikas un transporta jomā. Viens no aktuālajiem priekšlikumiem saistās ar CNG izmantošanu transportā. CNG izmaksu un efektivitātes ziņā tiek uzskatīta par vienu no ilgtspējīgākajiem un tīrākajiem enerģijas avotiem. Turklāt atbilstoši direktīvai par alternatīvās degvielas infrastruktūras attīstību līdz 2025.gadam ES dalībvalstīm jānodrošina CNG uzpildes stacijas vismaz ik pa 150 kilometriem, lai panāktu, ka ar CNG darbināmie transportlīdzekļi var cirkulēt visā ES vismaz esošajā TEN-T pamattīklā. Tādējādi veidojot arī priekšnosacījumus ekonomiski efektīva un videi draudzīgāka transporta izmantošanai.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru