2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils domes vadība saskata interešu konfliktu no uzņēmēja puses līgumā starp SIA “Jēkabpils siltums” un SIA “Ošukalns

Jēkabpils domes vadība saskata interešu konfliktu no uzņēmēja puses līgumā starp SIA “Jēkabpils siltums” un SIA “Ošukalns

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Aivars Kraps un priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola, tiekoties ar vietējo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem preses konferencē, informēja par situāciju vienā no pašvaldības kapitālsabiedrībām SIA “Jēkabpils siltums”.

“Esam secinājuši, ka nav pievērsta pietiekami liela uzmanība siltumenerģijas nodrošināšanas lielajām izmaksām. Daudz siltumenerģijas tiek iepirkts no malas. Vislielākais daudzums tiek iepirkts no SIA “Ošukalns” – vairāk nekā 50% no kopējās SIA “Jēkabpils siltums” saražotās siltumenerģijas,” sacīja Aivars Kraps.

Viņš norāda, ka siltumenerģija tiek iepirkta par, viņaprāt, pārāk dārgu cenu – 28 eiro par Mwh (megavatstundu). 

“Ja uzņēmums nevaram saražot lētāk, tad iepērk siltumenerģiju par 28 eiro MWh, bet ja tas varēs saražot lētāk, tad, protams, nepirks par tādu cenu. Vai nu siltumtīkli paši ražos siltumu, vai arī no uzņēmuma ar ko noslēgts līgums prasīsim adekvātu samaksu,” uzsver Aivars Kraps.

Viņš sacīja, lai samazinātu siltumenerģijas ražošanas izmaksas, tiek plānots šķeldu turpmāk iepirkt nevis berkubos, kā tas bija līdz šim, bet megavatstundās, tādējādi varētu nodrošināt precīzāku piegādātās šķeldas uzskaiti. Aivars Kraps piebilda, ka ir ticies ar A/S “Latvijas gāze” valdes priekšsēdētāju Aigaru Kalvīti un un runājis par gāzes cenu, lai tā būtu zemāka. Aivars Kraps sacīja, ka ir izdevies panākt labus nosacījumus. 

Iesaistoties sarunā domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola akcentēja vēl kādu problēmu, kas aktualizēta , izvērtējot SIA “Jēkabpils siltums” darbu. I

“Ņemot vērā, ka SIA “Jēkabpils siltums” izcenojumus nosaka regulators, viņiem nav jāveic publiskais iepirkums gan uz siltumu, gan šķeldu. Esam konstatējuši, ka līgums ar SIA “Ošukalns” ir noslēgts, neievērojot likumu par interešu konflikta novēršanu, jo norēķini notiek ar uzņēmumu, kas nav piedalījies lielajā publiskajā iepirkumā. Līdz ar to mēs saredzam problēmas, kādā veidā turpmāk uzturēt šīs līgumsaistības.”

Papildinot Kristīni Ozolu, Aivars Kraps sacīja, ka ir lūdzis palīdzību kompetentām iestādēm, izvērtēt šo situāciju un tuvākajā laikā tikšot saņemts atzinums, kā viņam kā kapitāldaļu turētāja pārstāvim rīkoties tālāk. Viņš uzsvēra, ka negrib uzņemties atbildību par šāda veida darījumiem.

Radio1.lv sazinājās ar SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētāju Aleksandru Karpenko un lūdza viņa komentāru par SIA “Jēkabpils siltums” un SIA “Ošukalns” noslēgto līgumu. Aleksandrs Karpenko sacīja, ka vēsturiski līgums ar SIA “Ošukalns” par siltumenerģijas piegādi noslēgts jau 2003.gadā un apmēram pirms desmit gadiem tas aktualizēts. Līgums paredz, ka SIA “Jēkabpils siltums” iepērk siltumenerģiju par astoņiem procentiem lētāk, nekā izmaksā uzņēmumā saražotā siltumenerģija. Patlaban tā tiek iepirkta par 28 eiro Mwh. Savukārt SIA “Jēkabpils siltums” saražotās siltumenerģijas izmaksas  ir aptuveni 35 eiro par Mwh. Aleksandrs Karpenko piebilda, ka visus gadus, kamēr ir spēkā līgums starp SIA “Jēkabpils siltums” un SIA “Ošukalns” stingri tiek ievērots nosacījums, ka uzņēmējs pārdod par astoņiem procentiem lētāku siltumenerģiju nekā ir uzņēmuma saražotā un siltumtīkliem tas bijis izdevīgi. Savukārt publiskais iepirkums uz šo pakalpojumu netiek rīkots, jo likums paredz, ka siltumenerģijas ražošanas uzņēmumiem tāds nav jārīko. 

“Turklāt, lai rīkotu publisko iepirkumu, es neredzu tirgu, jo ir tikai viens uzņēmums, kuram ir koģenerācijas stacija un, kurš var piedāvāt siltumenerģiju, ar kuru vēsturiski ir savienoti siltumtīkli. Līgums nosaka konkrētu summu siltumenerģijas iegādei, savukārt publiskajā iepirkumā uzņēmējam ir “brīvas rokas” noteikt savu cenu un tā var būt augstāka nekā ir uzņēmumā saražotā,” skaidro Aleksandrs Karpenko. Viņš arī piebilda, ka nesen apstiprinātajā tarifā - vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bez PVN 54,22 eiro - ir ierēķināta arī samazinātā maksa par siltumenerģiju, ko iepērk no SIA "Ošukalns".

Viņš piebilda, ka top līgums par gāzes iegādi ar A/S “Latvijas gāze”, kas stāsies spēkā no 1.jūlija. Saskaņā ar to gāze tiks iepirkta par aptuveni 25 eiro par Mwh un tas dos iespēju uzņēmumam saražot lētāku siltumenerģiju nekā ir iepirktā no SIA “Ošukalns”. Tas nozīmējot, ka tad, kad stāsies spēkā līgums ar Latvijas gāzi, SIA “Jēkabpils siltums” informēs SIA “Ošukalns” par jaunajām uzņēmuma siltumenerģijas ražošanas izmaksām un SIA “Ošukalns” būs vai nu jāsamazina cena par piegādāto siltumenerģiju atbilstoši līguma nosacījumiem līdz apmēram 22-23 eiro par MWh vai jālauž līgums. Aleksandrs karpenko izteica pieņēmumu, ka visticamāk SIA “Ošukalns” samazinās cenu.

Sarunā ar Radio1.lv SIA “Ošukalns” valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs sacīja, ka līgums ar SIA “Jēkabpils siltums” noslēgts sen un visu šo laiku ir ievēroti līguma nosacījumi, proti, siltumenerģija tirgota par astoņiem procentiem lētāk nekā ir uzņēmumā saražotās pašizmaksa, ko noteic gāzes cena. Tā kā gāzes cena tirgū ir svārstījusies, SIA “Ošukalns” ne reizi vien attiecīgi ir samazinājis cenu. Patlaban tiekot piedāvāta būtiski lētāka cena par gāzi ne tikai siltumtīkliem, bet arī SIA “Ošukalns” ražotnēm un tas nozīmē, ka tad, kad siltumtīkli zinās jaunās izmaksas tiks pārskatīta jeb atbilstoši samazināta cena par megavatstundu SIA “Ošukalns” piegādātajai siltumenerģijai. Savukārt, runājot par interešu konfliktu, Aigars Nitišs sacīja, ka viņš nesaprot, kur šādu konfiktu saskata Kristīne Ozola, jo viņš tādu nesaskata un šāds pārmetums neesot nekas jauns, jo jau iepriekš šajā jautājumā ir viesojies un iztaujāts KNAB un interešu konflikts nav apstiprinājies.

Foto: Google maps

Komentāri (0-3/3)

  • A
    28.06.2019 06:34
    Juris:
    Pārdod elektrību par dubulto tarifu un siltumu par 8% lētāk! Bravo, piznesmeņa kungs!
    Kraps droši varētu prasīt nevis 8, bet kādus 30%, ja ne vēl vairāk. Jo, ja JS siltumu no Ošukalna nepērk, tad to nav kur likt un dubulto tarifu varētu arī paņemt nost. Un viss pizness aiziet pa skuju taku.
    Labi būtu, ja vairs nepirktu siltumu no Ošukalna un jēkabpilieši paliktu bez darba, super ideja! Urāāā
  • Līga
    26.06.2019 22:26
    Šreks lielākais muldētājs ko esmu redzējs, 10.05.2018 dabūjis sodu no KNAB, to var pārbaudīt KNAB mājas lapā
  • Juris
    26.06.2019 19:43
    Pārdod elektrību par dubulto tarifu un siltumu par 8% lētāk! Bravo, piznesmeņa kungs!
    Kraps droši varētu prasīt nevis 8, bet kādus 30%, ja ne vēl vairāk. Jo, ja JS siltumu no Ošukalna nepērk, tad to nav kur likt un dubulto tarifu varētu arī paņemt nost. Un viss pizness aiziet pa skuju taku.

Atstājiet komentāru