2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Variešu pagastā zemnieku saimniecībai suņi saplosa 13 aitas (FOTO)

Ceturtdien, 18.aprīļa rītā ap pulksten astoņiem Variešu pagasta zemnieku saimniecības “Iņķēni’ aitu aplokā ielauzās klejojoši suņi, tiek pieļauts, ka bijuši vismaz divi suņi, un nokoda septiņas aitas un piecus šī gada jērus, kā arī  ievainoja vēl septiņus dzīvniekus, no kuriem viens jērs, lauztā mugurkaula dēļ bija jālikvidē. Līdz ar to bojā gājuši 13 dzīvnieki. Savukārt ievainotajām aitām sniegta veterinārārsta palīdzība.

Kopumā zemnieku saimniecības “Iņķēni” ganāmpulka bija 40 aitas, kas ganījās trīs hektāru lielā , iežogotā aplokā.

“Ceturtdien pats no agra rīta biju ārpus mājām un man mājinieki ziņoja par notikušo. Vienu no suņiem izdevās notvert, jo tas bēgot iesprūda žogā. Caurums bija izplēsts aploka tālākajā galā, bet aitas plosītas mājas tuvumā un kūtī,” saka saimniecības īpašnieks Valdis Zvaigznītis.

Viņš stāsta, ka atbraucot mājās, aina pavērusies nepatīkama – saplosītas asiņainas aitas, visapkārt dzīvnieku vilna, asiņainas dzīvnieku ķermeņa daļas – asinis gan aplokā, gan kūtī. Dažām pārkostas rīkles, citām pārkosti mugurkauli vai saplēsti sāni. Aitu ganāmpulkā pēc pārdzīvotā valdījis satraukums, dzīvnieki nepārtraukti blējuši, aitas saukušas savus bojā gājušos jērus, savukārt jēri – suņu saplosītās mātes.

Valdis Zvaigznītis stāsta, ka vispirms zvanījis pašvaldības policijai un ziņojis par notikušo, tur paskaidrots, ka šādos gadījumos, kad bojāts īpašums jāsauc valsts policija. Zvanījis valsts policijai, kas viņu adresējusi uz Pārtikas un veterināro dienestu, kurš izmeklējot šādus gadījumus. Savukārt Pārtikas un veterinārajā dienestā viņam skaidrots, ka jāsazinās ar vietējo veterinārārstu, kurš fiksēšot notikušo.

Rezultātā uz zemnieku saimniecību “Iņķēni” atbraukusi gan pašvaldības, gan valsts policija, ieradies arī vietējais veterinārārsts Juris Sprūdžs.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšnieku Induli Surkuli un lūdza komentēt notikušo no policijas skatupunkta. Indulis Surkulis sacīja, ka tika saņemts izsaukums, bet šādu gadījumi nav pašvaldības policijas kompetencē. Tomēr uz notikuma vietu aizbraukts, lai pārliecinātos par situāciju.

Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Strautniece informē, ka 18. aprīlī Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Jēkabpils novadā, Variešu pagastā, “Inķēnos” saimniecībā divi suņi nokoduši mājdzīvniekus - 13 aitas un vairākas vistas. Informācija nodota Pārtikas un veterinārajam dienestam. Valsts policijā tiek skaidroti notikušā apstākļi.

Sarunā ar Radio1.lv Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumzemgales iecirkņa priekšnieces vietnieks Gunārs Rubins sacīja, ka ir sākta izmeklēšana saistībā ar suņu uzbrukumu aitu ganāmpulkam. Izmeklēšanas gaitā tiks meklēti klējojošo dzīvnieku saimnieki, lai no tiem piedzītu ganāmpulkam nodarītos zaudējumus. Gunārs Rubins sacīja, ka šāda izmeklēšana nav ātra, taču vairumā gadījumu izdodoties atrast suņu īpašniekus un saukt pie atbildības. Sods esot atkarībā no tikuma apstākļiem. Gunārs Rubins piebilda, ka gadījumi, kad klaiņojoši suņi uzbrūk ganāmpulkam esot reti.

Variešu pagasta veterinārārsts Juris Sprūdžs, sarunā ar Radio1.lv atzina, ka tik lielu postījumu, kādu nodarījuši klaiņojošie suņi ganāmpulkam “Iņķēnos” viņš savā praksē neesot redzējis. Tāds esot pirmo reizi. Veterinārārsts sacīja, ka ar ganāmpulka saimnieku pārbaudījuši aploku, ir nostiprināta vieta, kur suņi ielauzās aplokā, lai veiktu savus asiņainos darbus. Tāpat arī sniegta palīdzība visiem cietušajiem dzīvniekiem, kuru veselības stāvoklis esot puslīdz apmierinošs. “Iņķēnu” saimnieks sazinājies arī ar firmu, kas ieradās pēc bojā gājušajiem dzīvniekiem un aizveda tos utilizācijai. Likums neļauj saimniekam bojā gājušos dzīvnieks utilizēt uz vietas, aprokot.

Zināms, ka viens no uzbrucējiem, suns, ko izdevās notvert, jo bija iesprūdis aplokā, bija pamatīgi cietis no aploka drātīm un ar gūtajām traumām nespētu dzīvot, tāpēc dzīvniekam veikta eitanāzija.

Jautāts, cik lielus zaudējumus ganāmpulkam nodarījis suņu uzbrukums, Valdis Zvaigznītis teic, ka tas vēl tiekot aprēķināts. Taču ganāmpulks nebijis apdrošināts, jo apdrošināšana ir dārga un visam naudas nepietiek, turklāt, ja notiek šāda nelaime, kā tagad, nav garantijas, ka apdrošināšana tikšot izmaksāta, jo varot gadīties, ka apdrošinātājs atzīst, ka tā ir viņa paša vaina, ka žogs nav bijis pietiekami drošs vai pietiekami augsts. Tāpēc šobrīd zaudējumi par nokostajām aitām ir saimnieka problēma, ja izdosies atrast vainīgo suņu saimniekus, iespējams, izdosies piedzīt kompensāciju.

Foto no privāta arhīva

Komentāri (0-1/1)

  • hmm
    23.04.2024 15:29
    Likums kurš aizliedz turēt suni pie ķēdes ir devis rezultātu. Turpmāk tā būs ikdiena.

Atstājiet komentāru