2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Atklāta goda plāksne tēlniekam Laimonim Blumbergam

Atklāta goda plāksne tēlniekam Laimonim Blumbergam

25. janvārī, pie ēkas Blaumaņa ielā 18, Jēkabpilī tika atklāta goda plāksne par godu tēlniekam akmeņkalim Laimonim Blumbergam. Plāksne tika atklāta pie L.Blumberga dzimtas mājas, par godu mākslinieka 100 gadadienai, kas apritētu šī gada 26.janvārī. Pēc plāksnes atklāšanas interesenti tika aicināti Jēkabpils Valsts ģimnāzijas Baltajā zālē uz sarunu un iespēju noskatīties filmu par mākslinieka dzīves gaitām, inforemē Jēkabpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Goda plāksnes atklāšanas pasākumā piedalījās domes vadība, tēlnieka ģimene un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēni un skolotāji. Atklājot goda plāksni, Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis izteica lepnumu un atzinību par to, ka Jēkabpils pilsētai ir gods būt mājvietai Latvijas tēlniecības vecmeistaram un visai viņa dzimtai. 

Laimonis Blumbergs ir viens no pirmajiem un nedaudzajiem tēlniekiem latviešu tēlniecībā, kurš pievērsies tiešās kalšanas metodei. Strādājis stājtēlniecībā un memoriālās tēlniecības jomā, paralēli pievēršoties savdabīgajai mazo formu tēlniecībai. Mākslā dominē sieviešu tēli. Darbiem izmanto galvenokārt granītu, marmoru, labradorītu, kaļķakmeni, profīra laukakmeni.

L.Blumberga darbi ir sastopami arī daudzviet Jēkabpilī – tas ir gan skulptūru dārzs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas zaļajā zonā, gan memoriālās plāksnes pie daudzu ievērojamu jēkabpiliešu namiem un darbavietām (piemēram, pie Emmas Baltmanes mājas, pie Tautas nama – režisoram Vilim Segliņam u.c.). Sa Jēkabpils kapos veidoti vairāki kapu pieminekļi izcilām personībām.

Atstājiet komentāru