2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 8.maijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2024.gada 8.maijā

Preiļu novada aktualitātes plksten 11.00 un 16.00

27. aprīlī, dienā, kad visā Latvijā jau 17. reizi pēc kārtas norisinājās Lielā Talka, Preiļu novada iedzīvotāji iesaistījās kopīgā talkošanā pilsētā un pagastos – kopumā Lielās Talkas kartē tika reģistrētas vairāk nekā 20 vietās.Pavasarīgo laikapstākļu lutināti, Lielās Talkas ietvaros talcinieki Preiļu novadā ir paveikuši tiešām lielu un raženu darbu – aktīvi strādājot, Preiļu novadā kopumā tika piepildīti 2700 maisi ar atkritumiem, sastādot kopējo svaru – 20 tonnas. Savākto šķiroto atkritumu daudzums – plastmasa  4 m³, stikls  2 m³, vecās riepas 110 gab. Redzams pozitīvs pieaugums, jo aizvadītajā gadā kopumā tika piepildīti 1833 maisi ar atkritumiem, sastādot kopējo svaru 13,37 tonnas.

Pašvaldība saka - Paldies ikvienam, kurš iesaistījās Lielās Talkas norisēs. Būsim saliedēti, saudzēsim un kopsim mūsu Latviju arī ikdienā! Plašāka informācija par aizvadītās talkas norisēm pieejama .preili.lv

24. maijā, ppulksten 13. Preiļu novada pašvaldība aicina novada uzņēmējus uz savstarpējas iepazīšanās un pieredzes apmaiņas pasākumu - tīklošanos, kur būs iespēja nodibināt jaunus kontaktus un veidot jaunas sadarbības. Šoreiz interesentus uzņems Arendoles muižas saimniece Faimja Turlaja. Tikšanās laikā būs iespēja iedvesmoties, satikt līdzīgi domājošos un radīt jaunas idejas. Pasākuma mērķauditorija – vietējie Preiļu novada uzņēmēji, t. sk. tūrisma pārstāvji, mājražotāji, amatnieki, sociālie uzņēmēji, saimnieciskās darbības veicēji u. c. Pieteikuma anketa pieejama preili.lv.

Turpinām aktualitātes

Lai pilnveidotu NVO sektora, iedzīvotāju konsultatīvo padomju un kopienu pārstāvju zināšanas par līdzdalīgas sabiedrības veidošanos, sabiedrības līdzdalības riskiem un ieguvumiem, komunikācijas rīkiem, metodēm un sociālo tīklu platformām 20. maijā pulksten 15. tiek rīkots mācību seminārs “Sabiedrības līdzdalības veicināšana - efektīva komunikācija sociālajos tīklos”. Seminārs notiek Kultūras ministrijas un Dienvidlatgales NVO atbalsta centra noslēgtā “Līdzdarbības līguma par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu pilsoniskās sabiedrības un starpkultūru sadarbības attīstības un mazākumtautību nevalstisko organizāciju līdzdalības veicināšanas jomā Latgales reģionā”. 

Semināru rīko biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” sadarbībā ar biedrību “Preiļu nevalstisko organizāciju centrs” un Preiļu novada pašvaldību. Pieteikšanās mācībām līdz 17. maijam, pieteikuma anketa pieejama preili.lv.

Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skola aicina ikvienu uz kārtējo skriešanas un nūjošanas sezonu, kas tiks atklāta Preiļu parkā 8. maijā plkst. 17.00, un tā katru trešdienu būs iespēja tikties “Pusstundas skrējienā 2024”. Starta šāviena laiki, sākot ar 15. maiju, ir nemainīgi – pulksten 16., 17. un 18..  Nolikums pieejams preili.lv. 

“Mājas kafejnīcu dienas 2024” Preiļu novadā šogad norisināsies 13. un 14. jūlijā. To mērķis ir saglabāt un atbalstīt ēdināšanas nozari laukos un veicināt vietējo tūrismu, tādēļ ikviens interesants tiek aicināts izmēģināt savus spēkus un pieteikties. “Mājas kafejnīcu dienās” uzņemt apmeklētājus var gan esošie ēdināšanas uzņēmumi, gan saimniecības, vietējie iedzīvotāji un vietējo kopienu entuziastu grupas, kas ikdienā nenodarbojas ar ēdināšanu vai viesu uzņemšanu, bet šajās dienās pārvēršas par kafejnīcām – atver savas mājas un sētas, lai uzņemtu viesus un cienātu ar sava novada vai ģimenes īpašajiem ēdieniem.

Pieteikties iespējams, aizpildot anketu, kas atrodama visitpreili.lv mājaslapas sadaļā “Aktuālā informācija” vai arī personīgi sazinoties ar Preiļu novada Tūrisma attīstības un informācijas centru. Jautājumu gadījumā lūgums zvanīt/ rakstīt uz tālr. 29100689 vai rakstīt uz e-pastu tic@preili.lv.

Un vēl

Preiļu novada pašvaldība informē, ka Valsts meža dienests ar 3. maiju ir noteicis meža ugunsnedrošā laikposma sākumu visā valsts teritorijā, kas paredz vairāku būtisku noteikumu ievērošanu. Dienests aicina visus iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem ar uguni mežā. Lai samazinātu meža ugunsgrēka izcelšanās iespējas, visiem iedzīvotājiem, uzturoties mežos un purvos ugunsnedrošajā laikposmā ir aizliegts: nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus; kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas; atstāt ugunskurus bez uzraudzības; dedzināt atkritumus; braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem; veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Tāpat bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta tuvāko mežniecību ir aizliegts veikt jebkādu dedzināšanu, kas rada dūmus, jo tas var maldināt uguns novērošanas torņu dežurantus. Arī meža izstrādātājiem ir jāatceras, ka meža ugunsnedrošajā laikposmā cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus drīkst tikai ar Valsts meža dienesta mežziņa ikreizēju rakstisku atļauju. Savukārt meža īpašniekiem ir jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvotas no sagāztajiem kokiem un krūmiem, lai nepieciešamības gadījumā meža ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties. Tāpat meža īpašniekam ir jāzina, ka pēc meža ugunsgrēka likvidācijas viņa mežā, veikt meža ugunsgrēka vietas uzraudzību ir īpašnieka pienākums. 

Atstājiet komentāru