2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Sūnu pamatskola Atašienē saņems atbalstu bioloģiskās daudzveidības veicināšanai

Sūnu pamatskola Atašienē saņems atbalstu bioloģiskās daudzveidības veicināšanai

Šogad Pasaules Dabas fonda organizētā grantu konkursā "Ielaid skolā dabu" septiņas Latvijas skolas saņems "Lidl Latvija" nodrošinātu finansējumu un īstenos projektus bioloģiskās daudzveidības veicināšanai skolā un tās apkārtnē, informēja Pasaules dabas fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.

Jaunizveidotie dabas objekti būs labs palīgs mācību procesā par bioloģisko daudzveidību skolās, veicinot skolēnos un skolotājos izpratni par tās nozīmi. Dabas fonda klimata programmas vadītāja Katrīna Madara Stadgale skaidro, ka katru gadu ir redzama arvien lielāka izaugsme skolu izpratnē par to, ko tās ir spējīgas darīt bioloģiskās daudzveidības labā. Skolu idejas kļūst arvien interesantākas un daudzveidīgākas, līdz ar to atlase arvien sarežģītāka.

Realizējamo projektu idejas sniedzas no peldošas salas izveides līdz abinieku ziemošanas vietu ierīkošanai. Skolu teritorijās tiks veidotas dabisko pļavu joslas, dobes, kurās tiks audzēti gan Latvijai raksturīgi ārstniecības augi, gan garšaugi, tiks veidotas kukaiņu mājas, kā arī zaļā siena dabaszinību kabinetā. Atbalstu programmā "Ielaid skolā dabu", kas jau otro gadu tiek īstenota ar uzņēmuma "Lidl Latvija" atbalstu, šogad saņems septiņi skolu pieteiktie projekti, un tos plānots īstenot līdz šā gada rudenim.

Sūnu pamatskola Atašienē, Jēkabpils novadā, projektā izgatavos un uzstādīs putnu un sikspārņu būrīšus un ierīkos abinieku ziemošanas vietu. Skola papildinās arī esošo zālāju ar dabisko zālāju sēklām, lai tā platībās vairotu bioloģisko daudzveidību. Īstenotās aktivitātes ļaus veikt dažādus dabas izpētes procesus saistošāk un uzskatāmāk, piemēram, fenoloģisko izpētes darbu veikšanai, ornitofaunas pētījumiem par putnu ligzdošanu, kā arī kukaiņu, abinieku, sikspārņu un augu daudzveidības pētījumiem.


Aizkraukles pagasta sākumskola plāno izveidot integrētu dabiskās pļavas joslu skolas pagalmā ar kukaiņu māju un pārvietojamo dobi zāļu tējas audzēšanai. Integrētais un daļēji mobilais dārzs sniegs iespēju izpētīt un salīdzināt augu fiziskās pamatīpašības, to, kas palīdz vai kavē augšanu, reakciju uz stimuliem un vides augšanas apstākļiem sezonas laikā. Plānotais objekts tiks veidots kā ilgtermiņa projekts, kura mērķis būs nodrošināt skolēnu, skolas darbinieku un skolēnu vecāku tuvāku iepazīšanos ar dabas daudzveidību un dzīviem organismiem.

Kā vēstīts, konkursa "Ielaid skolā dabu" mērķis ir veicināt izglītības par bioloģisko daudzveidību attīstību skolās, vairojot interesi, izpratni un attīstot dabas atjaunošanas prasmes skolēnos un skolotājos. Skolas līdz šā gada 8.aprīlim varēja pieteikt idejas, kas sekmēs dabas daudzveidību skolas apkaimē. Konkurss "Ielaid skolā dabu" tiek organizēts jau trešo gadu pēc kārtas, un jau otro gadu to finansiāli atbalsta "Lidl Latvija".

Atstājiet komentāru